Doe de spatadertest

Spataderen kunnen pijnlijk en vervelend zijn, of u kunt ze gewoon niet mooi vinden... Maar wordt uw behandeling vergoed? Ontdek samen met Helder kliniek hoe u het beste geholpen kunt worden. Doe de spatadertest.

powered by Typeform

Dit wordt altijd vergoed

Net als in het ziekenhuis wordt dit met een verwijzing van uw huisarts altijd vergoed:

 • Het uitgebreid consult met duplexonderzoek 

Tijdens het uitgebreide consult krijgt u een volledige duplexscan van de aderen in uw benen. Dit consult valt binnen het verzekerde traject. Aan de hand van wat de arts tijdens dit duplexonderzoek constateert en op basis van uw klachten zal de arts vaststellen of uw vervolgbehandeling voor vergoeding in aanmerking komt. Voor dit consult heeft u dus altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u geen verwijzing van uw huisarts dan adviseren wij het consult met oriëntatie-duplex.

Samengevat

 • U heeft voor dit consult een verwijzing nodig van uw huisarts.
 • Tijdens dit consult wordt er een uitgebreid echo-onderzoek gedaan.
 • Het uitgebreide consult met duplex wordt ingediend bij uw zorgverzekeraar en gaat ten koste van uw eigen risico.
  • Let op: de kosten hiervan zijn niet gelijk aan de kosten van het oriëntatie-duplex.
  • Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kan het gehele eigen risico worden verbruikt.
 • Uw huisarts ontvangt van ons een terugkoppeling van de bevindingen.

Dit wordt niet vergoed

Voor vergoeding vanuit de basisverzekering komt alleen nog de behandeling van diepe stamaderen  in aanmerking. Dit betekent dat de behandeling van verbindingsaderen  en het wegspuiten van kleine adertjes niet kan worden gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Daarnaast wordt het oriëtatieconsult ook nooit vergoed vanuit uw zorgverzekeraar. U kunt ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen.

Consult met oriëntatie-duplex

U heeft misschien al eerder spataderen gehad en vermoed zelf dat het niet meer onder de verzekerde zorg valt. Als u twijfelt, doe dan onze spatadertest. U vermoedt ook dat u geen verwijzing van uw huisarts nodig heeft of krijgt. M.a.w. u denkt eigenlijk dat er medisch gezien niet zoveel aan de hand is, maar de spataderen die u nu heeft, vindt u niet mooi en daar wilt u graag van af. Daarvoor hebben wij het consult met oriëntatie-duplex. U krijgt een korte duplexscan van de aderen in uw benen en een gesprek met de specialist. Blijkt uit dit consult dat de behandeling valt onder de vergoeding voor een medische behandeling en er wordt voldaan aan de criteria van de zorgverzekeraar adviseren wij u om dan alsnog een verwijzing te regelen bij uw huisarts zodat de vervolgbehandeling vergoed wordt.

Samengevat

 • Een consult met oriëntatie duplex kost €75,-.
 • Dit consult is om uit te sluiten dat er geen onderliggende medische problemen aan de hand zijn.
 • U heeft voor dit consult geen verwijzing nodig.

Mocht uit het consult blijken dat er toch problemen zijn in de stamvene, overlegt de arts met u of het alsnog raadzaam is een verwijzing te halen zodat er een verzekerd traject kan worden opgestart.

Eigen risico en nota

Vraagt u zich wel eens af waarom u uw medische kosten soms gedeeltelijk of niet vergoed krijgt? Dit kan dan te maken hebben met het eigen risico en/of een eigen bijdrage. Omdat wij transparantie belangrijk vinden zetten wij informatie hierover graag voor u op een rij. Bekijk deze informatiefolder om meer te weten te komen over de vergoeding van uw behandeling en over DBC-zorgproducten.

Bekijk hier wat de vergoedingen per verzekeraar zijn.

Vanaf 1 juni 2014 zijn zorgverzekeraars verplicht hun verzekerden een nota te sturen van de behandeling die ze hebben gehad. Wanneer u als patiënt vragen heeft over deze nota kunt u daarvoor terecht bij uw zorgverzekeraar. Deze moet informatie geven over de behandeling die de kliniek gedeclareerd heeft en kan op zijn beurt weer om opheldering vragen bij de kliniek. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor een duidelijk overzicht van wat u vergoed krijgt van een nota. Uitleg over hoe een nota in het algemeen tot stand komt kunt u vinden in dit overzicht van de NZa (Nederlandse Zorg Autoriteit).

Van röntgenfoto tot rekening