De klachten en symptomen op een rijtje

Oppervlakkige spataderen zijn goed te zien op de huid. Ze zien er kronkelig, paarsblauw en soms gezwollen uit (in dat geval kan men ze ook voelen). Spataderen ontstaan als een gevolg van slappe vaatwanden, waardoor het bloed niet goed door het lichaam vervoerd kan worden. De druk op de benen en voeten wordt groter en bloedvaten zetten uit.

Lees hier meer over het ontstaan van spataderen.

In de meeste gevallen zullen spataderen geen klachten geven. Zijn er toch klachten, dan zullen beginnende spataderen zich meestal uiten in de vorm van vermoeide, zware benen. Soms is er ook een gevoel van rusteloosheid, men heeft dan het gevoel de benen niet goed stil te kunnen houden en kan het idee hebben dat er iets over de huid ‘kruipt’.

Heel soms kunnen spataders voor serieuze klachten zorgen. Wanneer de terugstroom van het bloed (vanuit de benen naar het hart) niet soepel verloopt, dan kan dit tot gevolg hebben dat de benen vocht gaan vasthouden. De huid kan dan van kleur veranderen, schilferig worden en er kan eczeem ontstaan. In extreme gevallen kan er op den duur een open wond ontstaan die slecht zal genezen. Ook kan de spatader gaan ontsteken, in dat geval heeft u last van een gezwollen ader die hard aanvoelt en voor pijn kan zorgen.

Zware benen, jeuk en tintelingen

Een zwaar en vermoeid gevoel in de benen en voeten is het meest gehoorde probleem. Vooral na een dag staan of lopen kan dat gevoel echt voor ongemak zorgen. Jeuk en een branderig gevoel in de benen komen ook voor. Een andere veelgehoorde klacht is het rusteloze, tintelende gevoel in de benen dat vooral ’s nachts opkomt. Ook pijnlijke nachtelijke krampen in de kuitspieren kunnen zorgen voor slapeloze nachten.

Cosmetische kant

Daarnaast zijn er ook cosmetische klachten: spataderen zien er lelijk uit. Het meest opvallend zijn de dikke, kronkelige aderen die bijna óp de huid lijken te liggen. Maar ook verkleuringen en zichtbare rode of blauwe bloedvaatjes kunnen storend zijn. Het dragen van een korte broek of een rok zonder dikke panty is geen optie meer. Door schaamte worden soms zelfs sociale contacten vermeden.

Complicaties

Soms geven spataderen veel meer problemen: er kunnen dan zeer pijnlijke aderontstekingen ontstaan, ook wel tromboflebitis of oppervlakkige veneuze trombose genoemd. Omdat deze aandoening pijnlijk is, wordt deze aandoening altijd opgemerkt en kan er meestal tijdig ingegrepen worden. Maar een veneuze trombose kan ook in de diepe aderen optreden en geeft dan meestal weinig klachten. De gevolgen zijn echter groot: door zo’n diepe veneuze trombose raken de kleppen van het diepe systeem vaak blijvend beschadigd. Door de voortdurende hoge aderlijke druk kan ook de huid van voeten en enkels aangetast raken. Dat begint met een jeukende huiduitslag of geleidelijke verkleuring, maar kan eindigen in een ‘open been’ (veneus ulcus).

Spataderen voorkomen? Wat kunt u zelf doen?

In Nederland hebben miljoenen mannen en vrouwen last van spataderen. En de verwachting is dat in de nabije toekomst steeds meer mensen last zullen krijgen van spataderproblemen. Oorzaken: we bewegen te weinig en zijn te zwaar, twee belangrijke veroorzakers van slecht functionerende aderen. En daar kunt u zelf wat aan doen!

Bewegen is belangrijk

Zorg voor voldoende beweging. Drie keer per week minstens 20 minuten stevig wandelen is aan te raden. Sporten is natuurlijk ook gunstig: vooral fietsen, zwemmen, aquajoggen, golfen, nordic walking en langlaufen hebben een positief effect. Bestaande spataderen geven minder last als u regelmatig beweegt, en u heeft bovendien minder kans om nieuwe spataderen te ontwikkelen. Heeft u een zittend beroep, sta dan regelmatig op om even de benen te strekken.

Elastische kousen

Therapeutische elastische kousen ondersteunen de aderen in uw benen en werken dus preventief. Moet u voor uw werk lang staan, dan kunt u bijvoorbeeld elastische kousen dragen onder werktijd. Ook tijdens een zwangerschap kan het dragen van elastische kousen helpen om spataderen te voorkomen.

Leefregels

Gezond leven is belangrijk voor uw algehele gezondheid, maar ook om het ontstaan van spataderen tegen te gaan. Blijf zoveel mogelijk op gewicht. Heeft u overgewicht, probeer dan af te vallen (eventueel met hulp van een diëtiste). Verder is het goed om vezelrijke voeding te eten en voldoende te drinken om uw stoelgang te bevorderen. Persen bij de stoelgang kan namelijk ook spataderen veroorzaken.

Symptomen van spataderen bestrijden

Alhoewel ze niet 100% voorkomen kunnen worden, kunt u wel de symptomen van spataderen bestrijden. Klachten nemen meestal toe in de loop van de dag, na lang staan en bij warm weer. Houdt hier rekening mee door voldoende te bewegen, regelmatig de benen te strekken en knellende schoenen en hoge hakken te vermijden. Wanneer u zit legt u het best de benen ietwat omhoog, dit bevordert de doorstroming van het bloed. 

Wanneer naar de huisarts?

Spataderen kunnen geen kwaad en hoeven daarom meestal niet behandeld te worden. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat u het niet mooi vindt of vervelende klachten heeft, in dat geval kunt u er wel voor kiezen om de spataders te laten behandelen.

Bezoek in dat geval uw huisarts. Deze kan in de meeste gevallen met het blote oog al vaststellen of het om spataders gaat. Mogelijk geeft de huisarts u elastische kousen, maar het kan ook zijn dat u gezamenlijk besluit dat het beter is om de ader operatief te laten verwijderen of om deze dicht te spuiten. Ook kan het zo zijn dat er toch nog aanvullend onderzoek nodig is om vast te stellen of het daadwerkelijk (inwendige) spataderen betreft.

Behandeling van spataderen

Bij Helder kliniek zijn we gespecialiseerd in de behandeling van spataderen.

Lees meer over de behandeling