Oorzaken van spataderen:

De precieze oorzaak van het ontstaan van spataderen is niet bekend en zeer waarschijnlijk spelen de volgende (risico)factoren een rol:

 • Erfelijke factoren.
 • Vrouw zijn. Dit wordt ook wel toegeschreven aan hormonale factoren.
 • Zwangerschap. Tijdens zwangerschap wordt bindweefsel slapper. De oorzaak van de spataderen zit ‘m tevens in het feit dat de baarmoeder extra druk geeft, waardoor aders sneller uit kunnen zetten.
 • Staand beroep. Staan verhoogt druk op de benen en voeten, waardoor vaten slapper kunnen worden en aderen uit kunnen gaan zetten.
 • Overgewicht. Ook dan is er sprake van verhoogde druk op de aders.
 • Trombose. Bij trombose zijn de diepere aderen verstopt geweest en de kleppen kunnen hierdoor beschadigd zijn geraakt.
 • Hogere leeftijd/ouder worden. Hoe ouder, hoe groter de kans op spataderen.

Kunnen spataderen voorkomen worden?

Helaas, spataderen kunnen niet voorkomen worden. Zeer waarschijnlijk speelt aanleg een zeer grote rol. U kunt de kans wel verkleinen door uzelf enkele gewoonten aan te leren. Vermijd bijvoorbeeld te lang staan of juist te lang zitten. Beweging is goed en met name in de buitenlucht. Heeft u een beroep waarbij u veel moet zitten of juist moet staan? Probeer dan zo nu en dan van houding te veranderen. 

Geven spataderen klachten?

Ja, spataderen geven klachten: het gaat in de meeste gevallen om jeuk, pijn of een vermoeid of zwaar gevoel in de benen. Ook kan het zijn dat mensen hun benen niet mooi vinden door de spataderen en daarom graag behandeld willen worden. Het kan wel zo zijn dat de ernst van de spataderen in de loop der jaren geleidelijk toeneemt. Dit kan leiden tot andere aandoeningen, zoals:

 • Ontsteking: een spatader kan gaan ontsteken. Is dit het geval dan heeft u last van een rode, gezwollen, harde en pijnlijke plek op de plaats van de spatader. 
 • Huidafwijkingen doordat uw benen vocht vasthouden: dit komt doordat de terugstroom van het bloed van de benen naar het hart moeizaam verloopt. De benen kunnen opzwellen (vooral na lang zitten). De huid kan eczeemachtig aandoen en er rood en schilferig uitzien of zelfs verkleuren.
 • Open been: na lange tijd kan er een wond ontstaan op het been die niet meer goed geneest.

Lees hier meer over de klachten en symptomen bij spataderen.

Wanneer bezoek ik de huisarts?

Ervaart u klachten zoals boven beschreven, of vindt u spataderen zodanig ontsierend dat u daarover advies zou willen, dan is het aan te raden om de huisarts te bezoeken. Dit kan namelijk wijzen op lekkende kleppen van de aderen in het been. Met behulp van een aanvullend echo/doppler onderzoek kan bepaald worden waar de spataderen zich bevinden, wat voor soort spataderen het zijn en hoe deze het beste kunnen worden behandeld. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen.

U kunt terecht bij Helder kliniek

Als u kiest voor een behandeling aan uw spataderen bij Helder kliniek dan weet u zeker dat u behandeld wordt in een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan. Wanneer u Helder kliniek benadert voor een advies ten aanzien van spataderen, dan bieden wij twee soorten consulten aan:

 • indien uw huisarts u verwezen heeft daar u (medische) klachten heeft dan wordt een uitgebreide duplex verricht en ziet u aansluitende de fleboloog/vaatchirurg (consult).
 • Indien er sprake is van een cosmetische klacht dan wordt een oriënterende duplex verricht om grote problemen uit te sluiten en ziet u ook aansluitende de fleboloog/vaatchirurg (consult).

Ons informatiecentrum bespreekt altijd met u welk soort afspraak het beste bij uw situatie past:

 • Het eerste oriënterende consult kiest u indien u bijvoorbeeld al eerder spataderen heeft gehad en u zelf vermoed dat het niet meer onder de verzekerde zorg valt. U betaalt dit consult a €75,- zelf en u heeft geen verwijzing van een huisarts nodig.
 • Heeft u wel een verwijzing van de huisarts, dan kunt u kiezen voor het uitgebreide consult met duplex.

Allebei de consulten moeten al dan niet uitsluiten of er onderliggende medische problemen zijn. De uitslag is bepalend voor het verdere verloop van het traject. Voldoet u aan de voorwaarden van de zorgverzekeraar, dan wordt het verdere traject vergoed. Is dat niet het geval, dan kunt u ervoor kiezen om de behandeling zelf te betalen. De fleboloog/vaatchirurg zal u hierover zo goed mogelijk informeren zodat voor de behandeling goed weet waar u aan toe bent en wat u van de behandeling kunt verwachten. Wij hanteren aantrekkelijke tarieven. Lees meer over de behandelingen en tarieven op onze pagina over het behandelen van spataderen

Fabels en feiten over spataderen

Ik ben te oud voor een spataderbehandeling’
Fabel: spataderbehandeling is ook mogelijk als u ouder bent. Omdat voor operaties slechts een plaatselijke verdoving nodig is, kunnen ook oudere patiënten prima worden behandeld. Voor het wegspuiten van spataderen vormt uw leeftijd geen enkele belemmering.

‘In de zomer worden geen spataderbehandelingen gedaan’
Fabel: vroeger werden spataderen vooral in het najaar en de winter behandeld, vanwege de lange herstelperiode. Maar inmiddels zijn de technieken zó veel verbeterd dat de herstelperiode vele malen korter is geworden. Dus is een spataderbehandeling nu ook in het voorjaar of de zomer heel goed mogelijk. Wel kan het dragen van een elastische kous vervelend zijn wanneer het erg warm weer is en het is beter om de zon te vermijden om mogelijke verkleuringen te voorkomen.

‘Spataderen krijg je van de sauna’
Fabel: je krijgt geen spataderen van de sauna. Maar als u eenmaal grote spataderen heeft, is het niet verstandig om naar de sauna te gaan. Door de warmte wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en krijgen de lekkende kleppen het nog zwaarder te verduren.

‘Veel zonnen is niet goed voor spataderen’
Feit: wanneer de zon rechtstreeks op uw benen schijnt, zorgt de warmte ervoor dat de aderen (en spataderen) uitzetten. In de zomer zijn spataderen dus beter zichtbaar. Na een spataderbehandeling moet u zeker uit de zon blijven, omdat er anders huidverkleuringen kunnen ontstaan.

‘Als je vaak met gekruiste benen zit, krijg je spataderen’
Fabel: het is nog nooit aangetoond dat dit spataderen veroorzaakt.

‘De anticonceptiepil vergroot de kans op spataderen’
Fabel: ook hiervoor is geen bewijs. Bovendien zijn er ook veel mannen met spataderen.

‘Je kunt je pas laten behandelen als je geen kinderen meer wilt’
Fabel: een spatader die al is ontstaan, verdwijnt niet meer vanzelf. En op den duur kunnen spataderen voor complicaties zorgen. Behandelen is dus altijd zinvol. Levert een latere zwangerschap opnieuw een spatader op (en die kans is groot), dan kunt u gewoon opnieuw behandeld worden.

‘Je hoeft niets aan spataderen te doen als je er geen last van hebt’
Fabel: spataderen gaan niet vanzelf weg en vormen een steeds grotere belasting voor de gezonde aderen in de benen. Bovendien kunnen ze na verloop van tijd voor steeds grotere problemen zorgen, zoals aderontstekingen of een open been. Het is dus aan te raden om ze te laten behandelen, ook als u er niet zo veel last van heeft.

Je kunt niet zomaar een ader missen’
Fabel: oppervlakkige aderen hebben geen belangrijke functie in de afvoer van bloed. Wanneer zo’n ader een spatader wordt, heeft hij helemaal geen functie meer in de afvoer. Sterker nog: in plaats van bloed af te voeren, voert hij juist weer afgewerkt (en dus totaal waardeloos) bloed aan. Daarom kunt u een spatader missen als kiespijn!