Het eerste consult

Het intakegesprek voert u met een fleboloog, de arts die de supervisie houdt over uw totale behandeling. In dit gesprek komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. Ook zal de arts vragen naar uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid. 

Daarnaast doen wij standaard een onderzoek aan beide benen met de duplexscan, zodat we nauwkeurig kunnen vaststellen om welke vorm van spataderen het gaat. Dit geavanceerde echo-onderzoek maakt dat tot in detail duidelijk. En dat is belangrijk, want pas dan kunnen we een helder behandelplan maken zodat u optimaal 
geholpen kunt worden.


Als de verdoving is ingewerkt, bent u klaar voor de ingreep. Via een incisie in de lies wordt een draad in de ader gebracht. Via een tweede incisie ter hoogte van de knie of het onderbeen wordt de draad aan de ader vastgemaakt en vervolgens wordt de ader in zijn geheel uit het been getrokken. 

De kleine operatiewonden worden onderhuids gehecht, verstevigd en met een pleister afgedekt. Na het strippen wordt het been gezwachteld om bloeduitstortingen te beperken. De ingreep duurt ongeveer een half uur, maar langer wanneer deze gecombineerd wordt met andere ingrepen zoals de Mullertechniek.

Spataderbehandelingen worden gedaan in dagopname. Dat betekent dat u maar een paar uur in onze kliniek bent. U kunt vrijwel meteen na de ingreep weer naar huis. Het is verstandig om iemand mee te nemen, want u mag zelf niet rijden na de ingreep.

Neem de eerste 24 uur na de operatie in acht. Wij raden u aan het kalm aan te doen, nog niet te veel te lopen en als het kan te rusten met de benen omhoog (uw voeten liggen hoger dan uw heupen). Daarna kunt u uw activiteiten geleidelijk aan opvoeren. Gewoonlijk kunt u na zo'n vijf dagen uw gebruikelijke activiteiten hervatten. Met sporten als aerobics en hardlopen kunt u beter twee weken wachten.

Na zes weken is het resultaat zichtbaar. Mochten er nog spataderen op andere plekken zichtbaar zijn, dan kan er met de arts worden overlegd welke behandelingen geschikt zijn om deze te verwijderen. Het grote voordeel van deze behandeling is dat er ook bij zeer kronkelige, dikke en grote aders een mooi resultaat behaald kan worden.

Ook bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmiddelen. Dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat. Uiteraard doen onze specialisten er alles aan om de kans op deze risico's zo veel mogelijk te beperken.

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitsregistratiesysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Vergoeding van de behandeling

Het eerste consult bij de arts en het bijbehorende duplexonderzoek van de vaatlaborant/fleboloog worden altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Of de verdere behandeling aan uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt tijdens het onderzoek.Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. 

Zelf betalen?

Blijkt uit het consult en onderzoek dat uw spataders geen medische oorzaak hebben of wilt u geen gebruik maken van uw eigen risico? Dan kunt u ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen. In dat geval kunt u gebruik maken van onze aantrekkelijke tarieven.

Doe de spatadertest

Spataderen kunnen pijnlijk en vervelend zijn, of u kunt ze gewoon niet mooi vinden... Maar wordt uw behandeling vergoed? Ontdek samen met Helder kliniek hoe u het beste geholpen kunt worden. Doe de spatadertest.

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft korte wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

Snel contact

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie vergoed.

Zeer gespecialiseerde artsen

Onze artsen zijn echte specialisten en houden hun kennis up-to-date door permanente bijscholing.

Veelgestelde vragen

 • Kun je wel zomaar een ader missen?

  Ja, dat kan. Wanneer een spatader wordt weggehaald, neemt een andere gezonde ader de functie automatisch over.

 • Vergoeding behandeling

  Het eerste consult bij de arts en het bijbehorende duplexonderzoek van de vaatlaborant/fleboloog worden altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Of de verdere behandeling aan uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt tijdens het onderzoek. Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. In 2015 moet u in ieder geval de eerste € 375,- aan medische kosten zelf betalen.

 • Wanneer laserbehandeling en wanneer strippen?

  De laserbehandeling en strippen worden bij dezelfde typen afwijkingen gebruikt. Echter, gezien de aanzienlijke voordelen van deze behandeling voor de cliënt, wordt laserbehandeling bij voorkeur toegepast. Alleen bij cliënten met een heel dunne huid of bij wie sprake is van sterk kronkelend verlopende spataderen heeft strippen de voorkeur.

 • Is het strippen een pijnlijke behandeling?

  Strippen gebeurt onder sedatie; van de ingreep zelf voelt u dus niets. Maar wanneer de behandeling en de sedatie zijn afgelopen kunnen met name de bloeduitstortingen behoorlijk pijnlijk zijn. U kunt dan pijnstillers (zoals paracetamol) nemen. De pijn vermindert geleidelijk en is na een week verdwenen.

 • Mag ik na de behandeling in de zon?

  Felle zon (en ook de zonnebank!) gedurende twee weken voor, en vier weken na de behandeling, op de behandelplaatsen kunt u beter vermijden. Er bestaat dan een verhoogde kans op verkleuringen van de huid in het behandelde gebied. Gebruik steeds een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 20 of hoger.

 • Moet ik mijn benen scheren?

  Nee, dat is in de zeven dagen voorafgaand aan de behandeling zelfs af te raden, aangezien de kans bestaat dat er kleine wondjes met kans op bacteriegroei ontstaan.

Contact

Meer weten over de behandeling van spataderen? Of wil u een consult inplannen, neem dan contact met ons op via: