Het eerste consult

Het intakegesprek voert u met een fleboloog, de arts die de supervisie houdt over uw totale behandeling. In dit gesprek komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. Ook zal de arts vragen naar uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid. 

Daarnaast doen wij standaard een onderzoek aan beide benen met de duplexscan, zodat we nauwkeurig kunnen vaststellen om welke vorm van spataderen het gaat. Dit geavanceerde echo-onderzoek maakt dat tot in detail duidelijk. En dat is belangrijk, want pas dan kunnen we een helder behandelplan maken zodat u optimaal 
geholpen kunt worden.


Door middel van injecties wordt een vloeistof in de spatader gespoten. De vloeistof laat het bloed stollen en doet de vaatwanden verkleven. Soms wordt er een echo-apparaat gebruikt om de vaatjes beter te localiseren en het verspreiden van de vloeistof te controleren. Geholpen door de druk van een elastische kous zal de ader verschrompelen en verdwijnen. Het bloed gaat vanzelf een andere weg in het vaatstelsel zoeken. Na het inspuiten kan de ader nog een tijdje zichtbaar en voelbaar zijn.

Na de behandeling kunnen de spataderen nog een tijdje te zien en te voelen zijn als gevolg van het stollingsproces en de ingespoten vloeistof. De huid rond het behandelde gebied kan rood worden door de inspuitingen. Soms worden er bruine verkleuringen zichtbaar. Die verdwijnen meestal vanzelf, hoewel dit soms lange tijd kan duren. 

We kunnen slechts een beperkte hoeveelheid vloeistof per behandeling in het vaatstelsel inspuiten, om verkleuringen en andere complicaties en bijwerkingen te voorkomen. Daardoor kan het nodig zijn de behandeling te herhalen.

Bij sclerocompressietherapie geeft de ingespoten vloeistof wel ter plaatse in de ader een reactie, maar zijn er verder weinig bijwerkingen voor de rest van het lichaam. Een hoogst enkele keer kan een overgevoeligheidsreactie voorkomen. Naast een allergische reactie is het mogelijk dat een steriele ontsteking ontstaat. 

Als gevolg van bijvoorbeeld onvoldoende druk, kan bloed achterblijven in de ingespoten ader. Als dit gaat ontsteken, voelt u veel pijn en moet u terugkomen voor een nabehandeling. Het bloed wordt dan weggehaald met behulp van een kleine incisie op de plaats van de ontsteking. Dit gaat onder plaatselijke verdoving. 

Het is een kleine ingreep en u bent direct verlost van de pijn. Ook na deze behandeling is het belangrijk dat u de elastische kous draagt en wordt u geadviseerd om veel te bewegen.

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitsregistratiesysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Vergoeding van de behandeling

Het eerste consult bij de arts en het bijbehorende duplexonderzoek van de vaatlaborant/fleboloog worden altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Of de verdere behandeling aan uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt tijdens het onderzoek.Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. 

Zelf betalen?

Blijkt uit het consult en onderzoek dat uw spataders geen medische oorzaak hebben of wilt u geen gebruik maken van uw eigen risico? Dan kunt u ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen. In dat geval kunt u gebruik maken van onze aantrekkelijke tarieven.

Doe de spatadertest

Spataderen kunnen pijnlijk en vervelend zijn, of u kunt ze gewoon niet mooi vinden... Maar wordt uw behandeling vergoed? Ontdek samen met Helder kliniek hoe u het beste geholpen kunt worden. Doe de spatadertest.

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft korte wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

Snel contact

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie vergoed.

Zeer gespecialiseerde artsen

Onze artsen zijn echte specialisten en houden hun kennis up-to-date door permanente bijscholing.

Veelgestelde vragen

 • Mag ik mijn benen insmeren met bodylotion op de dag van de behandeling?

  U kunt beter geen crèmes gebruiken op de dag van de behandeling. Bij gebruik van crème is het mogelijk dat de pleisters minder goed hechten. Daarnaast tast het vet in de meeste crèmes het elastiek van de elastische kous aan waardoor deze eerder slijt.

 • Mag ik na de behandeling in de zon?

  Felle zon (en ook de zonnebank!) gedurende twee weken voor, en vier weken na de behandeling, op de behandelplaatsen kunt u beter vermijden. Er bestaat dan een verhoogde kans op verkleuringen van de huid in het behandelde gebied. Gebruik steeds een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 20 of hoger.

 • Moet de elastische kous dag en nacht worden gedragen?

  Nee, dat hoeft niet altijd. Soms zijn elastische kousen zelfs helemaal niet nodig! Tijdens het consult zal de arts u precies uitleggen hoe lang en wanneer u elastische kousen moet dragen.

 • Moet ik mijn benen scheren?

  Nee, dat is in de zeven dagen voorafgaand aan de behandeling zelfs af te raden, aangezien de kans bestaat dat er kleine wondjes ontstaan. U kunt wel een ontharingscrème gebruiken.

 • Wanneer kan ik weer aan het werk?

  Na de meeste spataderbehandelingen kunt u de volgende dag weer aan het werk. Het is het beste om uw gewone leefpatroon weer op te pakken. De elastische kousen kunnen u in uw bewegingen beperken, maar laat dat vooral geen reden zijn om stil te gaan zitten. Het is juist belangrijk om veel te bewegen!

Contact

Meer weten over de behandeling van spataderen? Of wil u een consult inplannen, neem dan contact met ons op via: