Het eerste consult

Het intakegesprek voert u met een fleboloog, de arts die de supervisie houdt over uw totale behandeling. In dit gesprek komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. Ook zal de arts vragen naar uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid. 

Daarnaast doen wij standaard een onderzoek aan beide benen met de duplexscan, zodat we nauwkeurig kunnen vaststellen om welke vorm van spataderen het gaat. Dit geavanceerde echo-onderzoek maakt dat tot in detail duidelijk. En dat is belangrijk, want pas dan kunnen we een helder behandelplan maken zodat u optimaal geholpen kunt worden. 

Als de verdoving is ingewerkt, bent u klaar voor de ingreep. Via een kleine incisie wordt eerst een leidraad ingebracht (1). Daarna wordt er over de leidraad een katheter geschoven en de leidraad wordt vervangen door de laserfiber (2).

De laserfiber wordt precies op de overgang tussen de zieke en de gezonde ader gepositioneerd. Er wordt een mantel met vocht rondom de ader gespoten om de ader te koelen en te verdoven (3). Hierdoor wordt de behandeling volkomen pijnloos.

De laser wordt geactiveerd en de ader wordt aan de binnenzijde verhit. Langzaam wordt de laser teruggetrokken waardoor de ader ondoorgankelijk wordt en dicht gaat zitten. Uw lichaam ruimt het bloedvat zelf op; het is dus niet meer nodig om de hele ader uit het been te verwijderen (4) (5).

Deze behandeling wordt uitgevoerd door professionele en ervaren vaatchirurgen. Spataderbehandelingen worden gedaan in dagopname. Dat betekent dat u maar een paar uur in onze kliniek bent. U kunt vrijwel meteen na de ingreep weer naar huis. Het is verstandig om iemand mee te nemen, want u mag zelf niet rijden na de ingreep.

Zes weken na de behandeling is het resultaat zichtbaar. De arts zal dan met u bespreken of aanvullende behandeling nodig is. Soms kan het verwijderen van kleine adertjes gewenst zijn. De laserbehandeling veroorzaakt nauwelijks littekens.

Omdat er sprake is van een klein wondoppervlak is de kans op een complicatie gering. Bij spataderbehandelingen is er zoals bij elke andere chirurgische ingreep kans op trombose.

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitsregistratiesysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Vergoeding van de behandeling

Het eerste consult bij de arts en het bijbehorende duplexonderzoek van de vaatlaborant/fleboloog worden altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Of de verdere behandeling aan uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt tijdens het onderzoek.Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico.

Zelf betalen?

Blijkt uit het consult en onderzoek dat uw spataders geen medische oorzaak hebben of wilt u geen gebruik maken van uw eigen risico? Dan kunt u ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen. Bekijk onze tarieven.

Doe de spatadertest

Spataderen kunnen pijnlijk en vervelend zijn, of u kunt ze gewoon niet mooi vinden... Maar wordt uw behandeling vergoed? Ontdek samen met Helder kliniek hoe u het beste geholpen kunt worden. Doe de spatadertest.

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft korte wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

Snel contact

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie vergoed.

Zeer gespecialiseerde artsen

Onze artsen zijn echte specialisten en houden hun kennis up-to-date door permanente bijscholing.

Veelgestelde vragen

 • Kun je wel zomaar een ader missen?

  Ja, dat kan. Wanneer een spatader wordt weggehaald, neemt een andere gezonde ader de functie automatisch over.

 • Ik heb dunne en dikke spataderen, welke behandeling is voor mij het beste?

  Tijdens het eerste consult zal de arts bekijken welke vormen van spataderen u heeft. Een gecombineerde aanpak van verschillende technieken en meerdere behandelingen is soms de beste optie. Daarbij worden eerst de dikke spataderen behandeld en tijdens een vervolgbehandeling worden de kleinere aangepakt.

 • Wanneer laserbehandeling en wanneer strippen?

  De laserbehandeling en strippen worden bij dezelfde typen afwijkingen gebruikt. Echter, gezien de aanzienlijke voordelen voor de patiënt, wordt bij Helder kliniek alleen nog maar de laserbehandeling ofwel de EVLA (endoveneuze laser ablatie) toegepast.

 • Wat kan ik doen bij jeuk bij het dragen van de kousen?

  Omdat u uw benen niet mag insmeren met bodylotion of crème en door het dragen van de elastische kousen kan de huid heel droog worden en gaan jeuken. Op het moment dat u de kous alleen nog maar overdag hoeft te dragen kunt u ’s avonds een neutrale zalf aanbrengen. Deze is ’s ochtends helemaal ingetrokken en zo voorkomt u dat het vet de elastische kous aantast.

 • Mag ik na de behandeling in de zon?

  Felle zon (en ook de zonnebank!) gedurende twee weken voor, en vier weken na de behandeling, op de behandelplaatsen kunt u beter vermijden. Er bestaat dan een verhoogde kans op verkleuringen van de huid in het behandelde gebied. Gebruik steeds een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 20 of hoger.

 • Mag de elastische kous uit tijdens het douchen?

  Ja, dat mag na twee dagen. Wel is het aan te raden om de kous daarna weer zo snel mogelijk aan te doen. Dat gaat overigens het makkelijkst wanneer uw benen helemaal droog zijn. Tip: met een föhn is dat zo gebeurd!

 • Slijten de kousen?

  Ja, dat is helaas niet te voorkomen. Door transpiratievocht, huidvet en chemische stoffen (bijvoorbeeld in wasmiddelen) worden de elastische draden in de kousen aangetast. Maar u kunt het slijten wel zo veel mogelijk beperken door de kousen goed droog te rollen in een handdoek en ze liggend te laten drogen. Laat de kousen niet drogen op de verwarming, in de zon of in de wasdroger want daar kunnen ze niet tegen. En smeer uw benen niet in met bodylotion of crème, want ook door vet slijten de kousen snel.

 • Moet ik mijn benen scheren?

  Nee, dat is in de zeven dagen voorafgaand aan de behandeling zelfs af te raden, aangezien de kans bestaat dat er kleine wondjes ontstaan. U kunt wel een ontharingscrème gebruiken.

 • Wanneer kan ik weer aan het werk?

  Na de meeste spataderbehandelingen kunt u de volgende dag weer aan het werk. Het is het beste om uw gewone leefpatroon weer op te pakken. De elastische kousen kunnen u in uw bewegingen beperken, maar laat dat vooral geen reden zijn om stil te gaan zitten. Het is juist belangrijk om veel te bewegen. Wandelen en fietsen zijn goed voor de bloedcirculatie. Veel lopen is aan te raden en dat mag u meteen na de ingreep al doen. Moet u voor uw werk veel staan, wacht dan liever iets langer voor u aan de slag gaat. En moet u veel zitten, leg uw benen dan omhoog.

 • Kan ik op vakantie na een behandeling?

  Omdat lang stilzitten na de behandeling niet verstandig is, raden wij u aan om lange vlieg- trein-, bus- of autoreizen (langer dan 4 uur) te vermijden tot 2 weken na de behandeling.

 • Mag ik zonnen?

  Wij adviseren u de eerste 2 weken na uw behandeling niet met uw benen in de zon of onder de zonnebank te gaan. Zolang er nog huidverkleuringen zijn, is dit überhaupt niet verstandig.

 • Wanneer mag ik in de sauna?

  Aderen zetten uit onder invloed van warmte en dit kan het resultaat van de behandeling negatief beïnvloeden. Wij ontraden u daarom om de eerste 2 weken na uw behandeling een bad te nemen of sauna te bezoeken.

 • Kan ik zelf autorijden na een behandeling?

  Na uw behandeling adviseren wij u om niet zelf naar huis te rijden. Na de operatie bent u minder fit dan ervoor en zelf naar huis rijden is niet veilig. Het is beter om iemand te vragen met u mee te komen en/of u op te laten halen.

Contact

Meer weten over de behandeling van spataderen? Of wil u een consult inplannen, neem dan contact met ons op via: