Vooronderzoek bij Helder Kliniek

Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Bij Helder kliniek krijgt u het behandelplan wat het beste resultaat geeft. Er is in onze klinieken te allen tijde moderne apparatuur aanwezig voor onderzoek en behandeling. Spataderbehandelingen worden gedaan in dagopname. U kunt vrijwel meteen na de ingreep weer naar huis. Aan de behandeling van uw spataderen gaat altijd wel een vooronderzoek vooraf. Dit vooronderzoek moet onderliggende medische problemen uitsluiten. Er zijn twee vooronderzoeken mogelijk: een uitgebreid consult met duplex of een consult met oriëntatie-duplex. Ons informatiecentrum bespreekt altijd met u welk consult het beste bij uw situatie past.

Uitgebreid Consult met duplex

Tijdens het uitgebreide consult krijgt u een volledige duplexscan van de aderen in uw benen. Dit consult valt binnen het verzekerde traject en de uitslag hiervan is bepalend voor de verdere behandeling. Voor dit consult heeft u dus altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u geen verwijzing van uw huisarts dan adviseren wij het consult met oriëntatie-duplex.

Samengevat

 • U heeft voor dit consult een verwijzing nodig van uw huisarts.
 • Tijdens dit consult wordt er een uitgebreid echo-onderzoek gedaan.
 • Het uitgebreide consult met duplex wordt ingediend bij uw zorgverzekeraar en gaat ten koste van uw eigen risico.
  • Let op: de kosten hiervan zijn niet gelijk aan de kosten van het oriëntatie-duplex.
  • Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kan het gehele eigen risico worden verbruikt.
 • Uw huisarts ontvangt van ons een terugkoppeling van de bevindingen.

Consult met oriëntatie-duplex

U heeft misschien al eerder spataderen gehad en vermoed zelf dat het niet meer onder de verzekerde zorg valt. Als u twijfelt, doe dan onze spatadertest. U vermoedt ook dat u geen verwijzing van uw huisarts nodig heeft of krijgt. M.a.w. u denkt eigenlijk dat er medisch gezien niet zoveel aan de hand is, maar de spataderen die u nu heeft, vindt u niet mooi en daar wilt u graag van af. Daarvoor hebben wij het consult met oriëntatie-duplex. U krijgt een korte duplexscan van de aderen in uw benen en een gesprek met de specialist. Blijkt uit dit consult dat de behandeling valt onder de vergoeding voor een medische behandeling en er wordt voldaan aan de criteria van de zorgverzekeraar adviseren wij u om dan alsnog een verwijzing te regelen bij uw huisarts zodat de vervolgbehandeling vergoed wordt.

Samengevat

 • Een consult met oriëntatie duplex kost €75,-.
 • Dit consult is om uit te sluiten dat er geen onderliggende medische problemen aan de hand zijn.
 • Het consult gaat niet ten koste van uw eigen risico.
 • U heeft voor dit consult geen verwijzing nodig.

Mocht uit het consult blijken dat er toch problemen zijn in de stamvene, overlegt de arts met u of het alsnog raadzaam is een verwijzing te halen zodat er een verzekerd traject kan worden opgestart.

Spataderbehandeling bij Helder kliniek

U heeft een vooronderzoek bij Helder kliniek laten uitvoeren. Aan de hand hiervan besluit u of u een verdere behandeling wenst, al dan niet vergoed door de zorgverzekeraar. Er zijn diverse behandelingen mogelijk. Onze specialisten overleggen met u welke behandeling het meeste effect zal hebben.

De behandelmogelijkheden op een rij:

Sclerocompressietherapie staat ook wel bekend als het ‘wegspuiten’ van spataderen. Deze methode is geschikt voor kleine spataderen of als nabehandeling bij flebectomie of laserbehandeling. Door middel van injecties wordt een vloeistof in de spatader gespoten waardoor de vaatwand wordt beschadigd en het gaat verkleven. Soms wordt er een echo-apparaat gebruikt om de vaten beter te lokaliseren en het verspreiden van de vloeistof te controleren. Geholpen door de druk van een elastische kous zal de ader verschrompelen en verdwijnen. Na het inspuiten kan de ader nog een tijdje zichtbaar en voelbaar zijn. De ingreep is simpel en weinig belastend, maar het dragen van de elastische kousen kan wel wat ongemak geven. Een sclerocompressiebehandeling wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Vanuit de basisverzekering komt alleen nog de behandeling van diepe stamaderen voor vergoeding in aanmerking.

Lees alles over sclerocompressietherapie

De laserbehandeling is een techniek die een enorme vooruitgang is ten opzichte van het traditionele strippen. Deze behandeling is een weinig belastende en uiterst effectieve methode gebleken, waardoor de kans op een herhalingsbehandeling flink is afgenomen. De laserbehandeling, ook wel EVLA (endoveneuze laser ablatie) genoemd, is daarom eerste keuze van Helder kliniek. Hierbij wordt een dunne laserdraad in de lekkende oppervlakkige stamader (vena saphena magna of vena saphena parva) gebracht en met behulp van laserenergie wordt het bloedvat dichtgemaakt. Uw lichaam ruimt het bloedvat zelf op; het is dus niet meer nodig om de ader uit het been te verwijderen. Deze behandeling is veel minder belastend dan strippen en kan daardoor uitstekend onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. U kunt meteen naar huis en de volgende dag alweer aan het werk.

Lees alles over laserbehandeling van spataderen

Voor kronkelige, forse spataderen die dicht aan het oppervlak liggen, is de flebectomie ideaal. Eerst wordt de spatader afgetekend op het been, daarna worden er onder plaatselijke verdoving minuscule incisies in de huid boven de ader gemaakt. Met kleine ‘haaknaaldjes’ wordt de ader stukje voor stukje verwijderd. De incisies zijn zó klein dat hechten niet nodig is; een steristrip of ‘zwaluwstaartje’ is voldoende. Groot voordeel van deze snelle techniek is dat de littekens minimaal en na een half jaar vaak nauwelijks nog zichtbaar zijn.

Lees alles over flebectomie

De oppervlakkige en de diepe aderen in het been worden verbonden door vrij korte verbindingsaderen. Die moeten de bindweefsellaag om de spieren doorboren, en worden daarom ‘perforanten’ genoemd. Bij zo’n 20% van de mensen met spataderen blijkt een lekkende klep in een van deze perforanten de oorzaak te zijn. Behalve een spatader kan er ook eczeem, verkleuring of verharding van de huid te zien zijn. Perforantectomie wordt onder plaatselijke verdoving gedaan en geeft slechts kleine littekens. In de helft van de gevallen verdwijnt de spatader helemaal, in de andere helft van de gevallen kan na een perforantectomie nog sclerocompressietherapie gedaan worden.

Lees alles over de perforantectomie

Wanneer alleen de klep in de lies of knieholte lek is, kan de verbinding tussen de oppervlakkige en de dieper gelegen ader ter plaatse worden weggehaald. Deze ingreep wordt crossectomie genoemd en kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Omdat de chirurg met behulp van echoscopie het verloop van de aderen op de monitor nauwkeurig kan bepalen, is er slechts een kleine incisie nodig. Ook bij deze behandelmethode verdwijnt in de meeste gevallen de spatader helemaal. Is dit niet het geval kan na deze behandeling nog sclerocompressietherapie worden verricht.

Lees alles over crossectomie

Strippen wordt alleen nog voor grote en zeer kronkelige spataderen wordt deze methode nog toegepast. Voor deze ingrijpende behandeling moet u onder narcose. Gelukkig is sinds EVLA strippen bijna nooit meer nodig. Strippen is de meest bekende methode om spataderen te verwijderen. De methode is in 1907 ontwikkeld. Het uittrekken van de ader is pijnlijk waardoor de operatie gewoonlijk onder narcose of sedatie wordt uitgevoerd. Bij Helder kliniek geven wij de voorkeur aan de laserbehandeling. Alleen bij spataderen die erg smal of gekronkeld zijn is strippen nog een optie. Daarbij wordt de gehele spatader operatief verwijderd.

Lees meer over strippen van spataderen

Spataderbehandeling in de praktijk

Spataderbehandelingen worden gedaan in dagopname. U kunt vrijwel meteen na de ingreep weer naar huis. Het is verstandig om iemand mee te nemen, want u mag zelf niet rijden na de ingreep. De arts zal in de meeste gevallen de spatader die behandeld gaat worden op het been aftekenen met een speciale stift. Bij laserbehandelingen en bij flebectomie Mullertechniek wordt het te behandelen gebied verdoofd met injecties. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan pijnlijk zijn. 

De behandeling

Een spataderbehandeling duurt niet lang. Meestal bent u al binnen een uur klaar. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik of rug. Als u graag wilt zien wat de arts doet, kunt u gewoon meekijken. Ziet u liever niets, dan kijkt u naar boven of praat u met een van de OK-assistenten. De arts zal proberen tijdens de behandeling zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat er gebeurt. Als u vragen heeft, kunt u die natuurlijk altijd stellen. En vindt u het prettig om naar wat muziek te luisteren? Dat kan uiteraard ook.

Elastische kousen

Het dragen van elastische kousen is in principe alleen echt nodig na sclerocompressietherapie. Deze druk van buitenaf is dan belangrijk: het bevordert de verkleining van het bloedvat, de doorbloeding en de afvoer van lymfevocht. Meestal draagt u de kousen twee weken. Ook na een flebectomiebehandeling of een laserbehandeling kan het dragen van een elastische kous nodig zijn. En als u het comfortabel vindt en prettig voelt, mag u ze aanhouden.

Vervelend maar onschuldig

Afhankelijk van welke methode gebruikt is, kunt u na de ingreep last hebben van hoofdpijn, rillerigheid, blauwe plekken, roodheid en tintelingen in het been. Gelukkig zijn die klachten meestal van korte duur. Na een laserbehandeling of sclerocompressietherapie ontstaat soms een bruine verkleuring van de huid. Geen paniek: deze vlekken verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf, hoewel dat wel enige tijd kan duren. Ook een pijnlijke aderontsteking kan wel eens voorkomen. Drie dagen na een laserbehandeling kunt u last krijgen van strekpijn. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over.

Meteen weer mobiel

De eerste twee dagen moet u niet al te veel lopen, maar daarna juist wel. Sterker nog: veel lopen is juist belangrijk voor een goed herstel! Ook prettig is dat u de dag na de behandeling alweer aan het werk kunt, mits u niet heel veel hoeft te lopen.

Als uw spataderen zijn behandeld, moet u nog even geduld hebben. Meestal is het resultaat na zes weken al wel te zien. En dan zult u aangenaam verrast zijn door de verbetering! Omdat het lichaam tijd nodig heeft voor herstel worden uw benen in de loop van de komende maanden nog mooier.

Kosten spataderbehandeling bij Helder kliniek

Het eerste consult bij de arts en het bijbehorende duplexonderzoek worden, met een verwijzing van uw huisarts, vergoed door uw zorgverzekeraar. Of de verdere behandeling wordt vergoed, is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt tijdens het duplexonderzoek. Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico of eventueel gekozen verhoogde eigen risico.

Zelf betalen

Als uit het consult en de duplexscan blijkt dat uw spataderen geen medische oorzaak hebben of wilt u geen gebruik maken van uw eigen risico? Dan kunt u ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen. In dat geval kunt u gebruik maken van onze aantrekkelijke tarieven:

 • Consult met oriëntatie-duplex: € 75,-.
 • Sclerocompressietherapie extra klein: € 75,-.
 • Sclerocompressietherapie klein: € 150,-, vervolg: € 112,50,-*.
 • Sclerocompressietherapie middel: € 200,-, vervolg: € 150,00,-*.
 • Sclerocompressietherapie groot: € 250,-, vervolg: € 225,00*,-.
 • Sclerocompressietherapie extra groot: € 300,-.

*Dit zijn all-in prijzen, dus inclusief eventuele kousen.

Operatief, o.a.:

 • EVLA, vanaf € 1600,-.
 • Muller flebectomie klein € 400,-.
 • Muller flebectomie: middel € 425,-.

*Deze vervolgbehandeling dient binnen een jaar plaats te vinden.

Vergoeding van de behandeling

Spataderen kunnen pijnlijk en vervelend zijn, of u kunt ze gewoon niet mooi vinden... Maar wordt uw behandeling vergoed? Ontdek samen met Helder kliniek hoe u het beste geholpen kunt worden.

powered by Typeform

Neem contact op voor meer informatie

Indien u heeft besloten om uw spataderen te laten behandelen, dan wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Dat begrijpen we bij Helder kliniek maar al te goed. Bij ons krijgt u daarom niet te maken met wachtlijsten. Een afspraak voor een eerste consult is snel gemaakt en ingepland. Heeft u nog vragen? Loop er niet langer mee rond.. Neem contact met ons op voor meer informatie of plan meteen een afspraak bij één van onze vestigingen. U vindt onze klinieken door het hele land en u kunt dus altijd ergens in de buurt geholpen worden. We staan voor u klaar! 

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Persoonlijke benadering

Bij ons bent u geen nummer. Wij kiezen voor een persoonlijke benadering.

24 uur per dag bereikbaar

Wij staan altijd voor u klaar om u te helpen en zijn dan ook 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen in de week.

Korte wachttijden

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht

Gewoon vergoed

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie vergoed.

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt een behandeling?

  Dat verschilt per behandeling, en is ook afhankelijk van de grootte en ligging van de spatader. Uw behandelend arts kan u hierover informeren.

 • Doet een behandeling pijn?

  Dankzij een verdoving op maat voelt u van een spataderbehandeling meestal niets. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Een huidlaserbehandeling wordt vaak zonder verdoving uitgevoerd; de laserpulsen voelt u alsof er een elastiekje tegen uw huid tikt. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak een zekere mate van (strek)pijn. Deze pijn duurt meestal twee tot drie weken, maar kan ook langer aanhouden. Het is dan aan te raden de elastische kous langer te dragen

 • Hoe lang moet ik steunkousen dragen na een behandeling?

  Na sclerocompressietherapie (wegspuiten) draagt u de kous 7 dagen. Na de overige behandelingen draagt u de kous minstens 48 uur. Het langer dragen van de kous wordt aanbevolen, omdat dit de genezing van het wondgebied stimuleert. Na 48 uur mag u de kousen even uit doen om te douchen. Daarna trekt u ze meteen weer aan. Soms kan ook na een behandeling met de Mullertechniek of een laserbehandeling het dragen van een elastische kous nodig zijn. De arts zal u hierover informeren.

 • Wanneer kan ik weer gaan werken na een behandeling?

  Na de meeste spataderbehandelingen kunt u de volgende dag weer aan het werk. Het is het beste om uw gewone leef-patroon snel weer op te pakken. De elastische kousen kunnen u in uw bewegingen beperken, maar laat dat vooral geen reden zijn om stil te gaan zitten. Het is juist belangrijk om veel te bewegen! Wandelen en fietsen zijn goed voor de bloed-circulatie. Veel lopen is aan te raden en dat mag u meteen na de ingreep al doen: probeer de eerste dagen elk uur even te lopen om de kuiten aan te spannen. Alleen na de felbectomie Mullertechniek, de crossectomie en de perforantectomie moet u de eerste twee dagen niet te veel lopen om nabloedingen zoveel mogelijk te voorkomen. Moet u voor uw werk veel staan, probeer dan elk kwartier een paar keer op uw tenen te gaan staan. En moet u veel zitten, leg dan de eerste paar dagen uw benen omhoog wanneer dat mogelijk is.

 • Wanneer mag ik weer sporten na een behandeling?

  Zodra u geen pijn meer heeft en de eventuele hechtingen zijn verwijderd, mag u weer alle sporten doen. Intensieve trainingen zoals aerobics en powerplate maar ook tennis, kunt u het beste twee weken vermijden.

 • Wanneer mag ik weer vliegen na een behandeling?

  Omdat lang stilzitten na de behandeling niet verstandig is, adviseren wij u de eerste twee weken na de behandeling geen lange vluchten (maar ook geen lange auto-, bus- of treinreizen) te maken. Gaat u daarna vliegen, wandel dan bijvoorbeeld iedere twee uur even een stukje door het vliegtuig. Verder kan het helpen als u uw schoenen uitdoet en geen strakke kleding draagt. Verander regelmatig van houding en sla uw benen niet over elkaar. Het draaien met uw enkels en het aanspannen van uw kuitspieren bevordert de doorstroming in de benen. Ook is het goed om ruim voldoende water te drinken en weinig koffie of alcohol. Heeft u een verhoogde kans op trombose (bijvoorbeeld omdat u in het verleden een trombosebeen heeft gehad), dan is het dragen van elastische kousen aan te raden.

 • Wanneer mag ik weer in de zon na een behandeling?

  Wij adviseren om de eerste zes weken na de behandeling niet in de felle zon te komen en ook niet onder de zonnebank te gaan. De UV-stralen kunnen dan namelijk bruine verkleuringen geven op de plekken waar u behandeld bent. Komt het behandelde huidgebied toch in de zon, gebruik dan altijd een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger en smeer de gebieden regelmatig en dik in.

 • Hoe snel na de behandeling kan ik resultaat verwachten?

  Het lichaam moet de behandelde aderen zelf opruimen en dat duurt even. Zo’n zes weken na de behandeling kunt u het eerste resultaat zien.

 • Hoe groot is de kans dat spataderen na een behandeling terugkomen?

  Na een vakkundig uitgevoerde behandeling hebben de meeste mensen geen last meer van de behandelde spatader. Wel is er een kans dat op andere plekken in het been kleppen gaan lekken en er een nieuwe spatader ontstaat. Bij gemiddeld 10% is een tweede operatie nodig, bij 16% is sprake van geringe nieuwe spatadervorming maar hoeft er niet ingegrepen te worden. Heeft u zogenaamde ‘complexe spataderen’ waarbij op verschillende plaatsen kleppen lekken, of heeft u trombose van de diepe beenaderen gehad, dan is de kans op terugkeer van spataderen na een behandeling groter. De aanleg voor spatadervorming hoeft zich niet tot één been te beperken. Bent u dus aan één been behandeld, dan kunnen in latere jaren spataderen ontstaan in het andere been. De kans hierop varieert tussen 20 en 50%. Krijgt u opnieuw klachten of ziet u nieuwe spataderen ontstaan, dan adviseren wij u opnieuw contact op te nemen met Helder kliniek. We kunnen dan een nieuwe duplexscan maken en die vergelijken met de eerder gemaakte beelden. Zo is meteen te zien of er nieuwe lekkages van aderklepjes zijn. Vaak kan een vervolgingreep dan beperkt blijven tot sclerocompressietherapie.

 • Zijn er bepaalde sporten die slecht zijn voor spataderen?

  Sporten die de benen zwaar belasten en waarbij plotselinge stopbewegingen worden gemaakt, kunt u beter vermijden. Die belasten de beenvaten namelijk te zwaar. Denk bijvoorbeeld aan krachttraining, hardlopen, aerobics met sprongelementen, badminton, handbal of voetbal.