Het is niet een vakgebied waar je van tevoren veel over hoort. Gaandeweg merk je dat er op dat gebied veel eer te behalen is, en dat je met relatief eenvoudige middelen mensen enorm kunt helpen. Proctologie is een zeer dankbare specialisatie, zowel voor de patiënt als voor mij als behandelaar.”

In Nederland zijn er maar zeer weinig specialisten die zich volledig hebben toegelegd op anale klachten. Bovendien is de titel ‘proctoloog’ niet beschermd. Patiënten komen dus vaak bij een algemeen arts, een algemeen chirurg of een dermatoloog wanneer zij met anale klachten naar het ziekenhuis gaan.

“Bij anale klachten overheerst vaak schaamte. Juist met deze klachten is het belangrijk om meteen de juiste specialist te zien. Voor patiënten is het ook een enorm pluspunt als de specialist in kwestie ruime ervaring heeft op dit gebied. Bij Helder kliniek kan ik een persoonlijke benadering garanderen, waarbij patiënten steeds bij dezelfde persoon op controle komen. Dat spreekt me bijzonder aan. In de korte tijd dat ik mensen zie, proberen we samen de angst en schroom te overwinnen. Het is geweldig om te zien hoe opgelucht mensen mijn kamer verlaten.”

Terug naar alle behandelaars