“In een kleinschalige kliniek ken je zowel je collega’s als je patiënten binnen korte tijd goed. Zo kun je vaak efficiënter afspraken maken en sneller je patiënt van zijn of haar klachten afhelpen. Efficiënt werken in een persoonlijke, gemoedelijke sfeer leidt ook eerder tot een tevreden resultaat voor de patiënt én de behandelend arts.

Hoewel ik alle chirurgische vakgebieden interessant vind, heb ik gekozen om vaatchirurg te worden. Dat heeft ook te maken met mijn fascinatie voor het proces van (chronische) wondgenezing en de behandeling van deze wonden. Wat maakt dat een wond wel of niet geneest? Eigenlijk weten we daar nog heel weinig van. Wat we wél weten is dat de bloedtoevoer en –afvoer essentieel is voor goede wondgenezing. Spataderen kunnen in sommige gevallen ernstige wonden veroorzaken. Als je dan met een relatief eenvoudige therapie de bloedafvoer kunt verbeteren en de wond helpt genezen, is dat prachtig. Ook minder ernstige klachten van spataderen kunnen veel dagelijkse belemmeringen in het leven van de patiënt opleveren, dus een snelle en goede behandeling is dan veel waard.

Het belangrijkste doel is dat mijn patiënt van zijn of haar klachten afkomt en natuurlijk het liefst zo snel mogelijk. Door goed te luisteren wat de belangrijkste klacht is, wil ik, na het juiste aanvullende onderzoek, het beste behandeladvies kunnen geven. Ik streef er altijd naar dat mijn patiënten tevreden en klachtenvrij de kliniek verlaten.

De meeste patiënten die ik zie met vaatchirurgische problemen zijn de middelbare leeftijd al gepasseerd. Af en toe zie ik ook jonge patiënten. Zo herinner ik me een heel jonge vrouw, die aan een zwangerschap vreselijke spataderen had overgehouden. Haar benen hielden daardoor enorm veel vocht vast en voelden de hele dag zwaar aan. Als daar niets aan zou gebeuren, zou ze ook wonden kunnen ontwikkelen. En dan heb ik het nog niet eens over de impact die dit probleem had op haar sociale leven. Na enkele spataderbehandelingen trok het vocht weg en herkende ze haar mooie, slanke benen weer. Dat ik haar zo zag opfleuren na dit resultaat, deed mij ook enorm goed. Daar doe je het voor!”

Terug naar alle behandelaars