Drs. Jean-Paul de Zoete: "Als mensen vragen naar mijn beroep, doen de termen gastro-intestinaal chirurg of proctoloog vaak geen belletje rinkelen. Dus zeg ik er dan achteraan: 'Ik behandel aandoeningen van mond tot kont.' Aha, dat klinkt bekend in de oren. Heel veel mensen hebben last van anale klachten, dus is de kans groot dat de vraagsteller er zelf ook mee te maken heeft (gehad). Toch is de stap naar de dokter vaak nog groot. En dat is jammer, want het kan enorm veel invloed hebben op iemands leven.

In mijn praktijk heb ik talloze verhalen gehoord en gezien van aangrijpend tot opbeurend. Zo kwam er laatst een patiƫnte mijn poli binnen, prachtig verzorgd en goed gekleed. Ze vertelde dat het jaren had geduurd voor ze de stap had genomen om medische hulp te zoeken. De aanleiding? Ze durfde haar lievelingskleur wit niet meer te dragen omdat ze bang was voor ongemerkt bloedverlies. Deze mevrouw had last van aambeien. Ze had al enkele keren een 'ongelukje' gehad, en was nu bang om zonder opvangmateriaal het huis uit te gaan. Laat staan in witte kleding...

Ik kon haar meteen helpen met een Barron ligatie, een behandeling waarbij elastiekjes om de aambeien worden geschoten waardoor ze verschrompelen. Na de tweede behandeling kwam ze stralend de behandelkamer binnen - volledig in het wit. Voor de zomer had ze een compleet nieuwe witte garderobe aangeschaft en ze kon haar geluk niet op. Achteraf begreep ze niet waarom ze zich jaren zo druk had gemaakt en de stap niet had durven zetten. Fantastisch, als je met zo'n kleine ingreep zo'n enorm verschil kunt maken!"

Bekijk het profiel van Drs. de Zoete