In Nederland sterven jaarlijks meer mensen aan huidkanker dan in andere Europese landen, zo bleek onlangs uit cijfers van Eurostat, een databank van de Europese Unie. “We moeten meer focussen op screening om dit cijfer omlaag te krijgen,” vindt dr. Peter Velthuis, medisch directeur van Helder kliniek.

In Nederland sterven jaarlijks 3,6 mensen per 100.000 inwoners aan huidkanker. Duitsland en Luxemburg hebben slechts 2,1 huidkankerdoden per 100.000 mensen, in Frankrijk zijn dat er 2, in Spanje 1,5 en in Griekenland 1,2. Hoe komt het dat het sterftecijfer in Nederland zo hoog is? “Het gebruik van zonnebanken en strandbezoek zijn voor Nederlanders sinds de komst van de welvaart in de jaren ’50 enorm in trek,” zegt dr. Velthuis. “Andere landen, zoals Duitsland, zijn toch wat meer ingetogen wat dat betreft en de bevolking van Zuid-Europese landen is meer gewend aan de zon. Het zongedrag van Nederlanders is duidelijk afwijkend: zodra de zon schijnt, komt er een massale volksverhuizing richting strand op gang. Dat zie je volgens mij nergens anders in Europa.”
 
Zonnebank
Gelukkig lijkt er de laatste jaren een toenemend bewustzijn te komen van de gevaren van UV-straling. Campagnes voor veiliger zonnen lijken hun vruchten af te werpen. Dr. Velthuis: “Maar we zijn er echter nog lang niet, zoals ook een recent onderzoek van Kassa onder zonnebankstudio’s aantoonde. Bij een kwart van de studio’s worden mensen onder 18 jaar, waarvan bekend is dat hun huid gevoeliger is voor UV-schade, gewoon voor een zonnebankkuurtje toegelaten.” In Nederland bestaat geen expliciet verbod op het toelaten van jongeren, zoals dat in Duitsland en België wel het geval is.
 
Verdachte plekjes opsporen
1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Wanneer de diagnose huidkanker op tijd wordt gesteld, kan de ziekte in veel gevallen genezen worden. Velthuis: “Daarom is het zo belangrijk om verdachte plekjes zo vroeg mogelijk op te sporen. De Molemap, waarbij met een speciale camera de complete lichaamshuid wordt gefotografeerd en geanalyseerd, is daarbij een bijzonder belangrijk hulpmiddel.” Helder kliniek biedt, als eerste kliniek in Nederland, digitale screening aan met behulp van de FotoFinder.