"Huidoncologie is een vakgebied dat sterk in ontwikkeling is en dat maakt het voor mij bijzonder leuk. Vroeger werd vaak gedacht: als de tumor maar weg is, dan is het goed."

Nu hebben we steeds meer een cosmetisch besef, er is meer oog voor een mooi resultaat. Ook bij de chirurgie zijn de technieken verfijnd en is er bij artsen en patiënten in de regel meer aandacht voor het cosmetisch eindresultaat. Een relatief nieuwe behandeling met PDT (lichttherapie) laat geen restafwijkingen achter. En ook lokale chemotherapie, die patiënten zelf thuis kunnen doen, geeft hele mooie resultaten.

Iets waar ik heel blij mee ben is de FotoFinder die we hier op de afdeling hebben staan. Dit apparaat maakt het mogelijk om verdachte moedervlekken nóg beter op te sporen. We kunnen er op verschillende tijdstippen foto’s mee maken die we exact over elkaar heen kunnen leggen. Zo zien we precies of er nieuwe moedervlekken bijgekomen zijn, en ook welke veranderd zijn en dus extra aandacht behoeven.

Een dermatoloog die vele patiënten ziet, kan al die gegevens natuurlijk nooit zo goed en nauwkeurig onthouden als dit apparaat het kan. Vooral bij mensen met veel moedervlekken is het belangrijk om iedere verandering bij te houden. De kans dat we zo een kwaadaardige aandoening over het hoofd zien, is daardoor minimaal.”

Mr. dr. Ellen de Haas is dermatoloog bij Helder kliniek.