Helder kliniek helpt u snel en efficiënt

De behandelingen van liesbreuken vinden alleen plaats op onze vestiging in Eindhoven. Voor een behandeling bij Helder kliniek kunt u kiezen voor een 'single visit' behandeling, hierbij komt u op consult en kunt u dezelfde dag nog worden geopereerd of u kiest voor een reguliere behandeling waarbij u eerst op consult komt en we op een later tijdstip de operatie uitvoeren. De keus is aan u.

Binnen Helder kliniek worden twee soorten behandelingen uitgevoerd: de open methode en de kijkoperatie.

Bij een open operatie wordt er een incisie gemaakt op de plaats van de breuk. De chirurg kan dan de uitstulping van het buikvlies opheffen. Om een nieuwe breuk te voorkomen, wordt een kunststof matje geplaatst aan de buitenzijde van de spierlaag. Dit matje wordt in veruit de meeste gevallen goed door het lichaam verdragen en is veilig. De huid wordt gesloten met een onderhuidse hechtdraad die vanzelf oplost. De lengte van de wond is meestal tussen de zes en tien centimeter. De keuze voor de verdoving maakt u altijd in overleg met de anesthesioloog. In de meeste gevallen wordt voor sedatie in combinatie met plaatselijke verdoving gekozen.

Bij deze methode worden drie kleine sneetjes gemaakt. Vervolgens brengt de chirurg een aantal trocarts in: speciale hulzen met een doorsnede van vijf tot twaalf millimeter. Door het inblazen van koolzuurgas in de buikholte of tussen het buikvlies en de buikwand wordt een kunstmatige ‘gasbel’ gecreëerd waarin de chirurg kan werken. In de trocart zit een ventiel waardoor de buik opgeblazen blijft tijdens de operatie. Door één van de trocarts brengt de arts een kijkbuis (laparoscoop) in. Op deze lange dunne buis is een camera bevestigd. Hiermee ziet de chirurg op een televisiescherm wat hij of zij doet. Via de andere trocarts brengt de chirurg de instrumenten in waarmee de operatie wordt uitgevoerd. Bij een kijkoperatie is een narcose noodzakelijk.

Bent u een behandeling bij Helder kliniek ondergaan? Na een liesbreukoperatie zijn de volgende klachten normaal: wondpijn, gevoeligheid in het wondgebied, zwelling of bloeduitstorting. Deze klachten nemen vaak in de loop van enkele weken af.

 • Zwelling: het kunststof matje dekt de breuk in de buikwand af. Omdat het matje vocht doorlaat, kan het zijn dat de ‘bobbel’ in uw lies zich vult met wondvocht of een bloeduitstorting. Het lijkt er dan op dat de breuk niet verholpen is. Deze zwelling bestaat echter alleen uit vocht en/of bloed en wordt in de loop van een aantal weken kleiner.
 • Pijn in de teelbal of het scrotum (balzak): het is mogelijk dat u pijn heeft in de teelbal of de balzak. In het lieskanaal waar de breuk zich bevindt, loopt de zaadstreng. Deze bevat naast de zaadleider ook bloedvaten en zenuwen. Tijdens de operatie kan een bloeduitstorting ontstaan in de balzak of kan de zenuw geïrriteerd raken waardoor tijdelijk pijn kan ontstaan in de teelbal. Een eventuele bloeduitstorting wordt na enkele weken steeds kleiner. Pijn in de teelbal of balzak gaat meestal na een aantal weken vanzelf over.

Single visit

Een single visit behandeling is mogelijk wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U wordt voor het eerst geopereerd aan een liesbreuk
 • U bent niet ouder dan 70 jaar.
 • U bent gezond en in goede conditie. U heeft geen grote lichamelijke klachten (met name hart, bloedvaten en longen zijn belangrijk) en geen geestelijke gezondheidsklachten.
 • U gebruikt geen bloedverdunners zoals Ascal, Aspirine of medicijnen voor trombose.
 • U gebruikt geen tabletten of insuline voor suikerziekte.
 • U bent in de afgelopen drie maanden niet langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis geweest.
 • Er is geen (medisch) bezwaar tegen een kijkoperatie (endoscopische operatie).

Behandeling van een liesbreuk

Complicaties? Neem contact op

Ervaart u complicaties na een liesbreukbehandeling? Neem bij de volgende problemen contact op met Helder kliniek:

 • een bloeding die niet stopt nadat u er 10 minuten stevig tegenaan heeft gedrukt met een handdoek, b
 • Bloedverlies met stolsels,
 • Abnormale zwelling en pijn in het behandelde gebied,
 • Heftige pijn die niet verdwijnt of erger wordt ondanks het gebruik van de voorgeschreven pijnmedicatie
 • bij koorts boven 38,5 °C. 

Wat mag u van ons verwachten?

De best mogelijke zorg

Helder kliniek levert de best mogelijke medische zorg bij liesbreuken. Wij volgen de richtlijnen van de beroepsverenigingen voor heelkunde. Vrijwel alle soorten liesbreuken kunnen bij ons behandeld worden.

Persoonlijke benadering

U merkt het al tijdens uw eerste contact met onze kliniek: bij ons bent u geen nummer. Wij kiezen voor een persoonlijke benadering, omdat we vinden dat uw zorgen, wensen en verwachtingen heel belangrijk zijn.

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft korte wachtlijsten. Wanneer u een afspraak maakt voor een consult kunt u altijd snel bij ons terecht.

24 uur per dag bereikbaar

Helder kliniek is 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen in de week. Dat is prettig om te weten. Mocht u na een behandeling twijfelen of uw herstel wel goed verloopt of mocht er onverhoopt een complicatie optreden, dan staan wij altijd voor u klaar om u te helpen.

Veelgestelde vragen

 • Wordt de behandeling vergoed?

  Met een verwijzing van uw huisarts of specialist worden alle behandelingen van liesbreuken volledig vergoed. Uw zorgverzekeraar zal wel eerst uw eigen risico verrekenen. Helder kliniek heeft met alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van liesbreukbehandelingen. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden op onze website. Of bel ons Informatiecentrum op 088-778 52 02.

 • Moet ik de schaamstreek van tevoren scheren?

  Nee, u wordt verzocht het operatiegebied minimaal een week voor de operatie niet te ontharen.

 • Hoe lang van tevoren mag ik niet eten en drinken?

  Voor een operatie onder sedatie of narcose moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 6 uur voor de operatie niet meer mag eten en drinken, ook geen snoepjes of kauwgom. U mag tot 3 uur voor de operatie nog een kopje thee of water drinken, maar geen koffie, frisdrank of jus d’orange. Een slokje water om medicijnen in te nemen of uw tanden te poetsen mag tot 2 uur voor de operatie.

 • Hoe lang van tevoren mag ik geen alcohol meer drinken?

  De dag voor de behandeling en de dag van de behandeling zelf mag u geen alcohol drinken.

 • Hoe lang van tevoren mag ik niet meer roken?

  De luchtwegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Ook voor de wondgenezing is roken niet goed. U mag daarom 6 uur voor de operatie niet roken. Wij adviseren echter om 3 weken voor de behandeling al te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken.

 • Wanneer mag ik autorijden?

  De eerste 24 uur na de operatie mag u niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Zorg er dus voor dat iemand u na de ingreep naar huis kan brengen.

 • Wat moet ik doen bij pijn?

  U heeft tijdens het consult een recept voor pijnmedicatie meegekregen. Gelieve de bijbehorende instructies te volgen.

 • Wanneer mag ik weer douchen?

  De wondjes moeten drie dagen droog blijven. Daarna mag u weer kort douchen. Na een week kunt u – als de wonden goed genezen zijn – weer douchen, zwemmen en in bad.

 • Krijg ik een litteken?

  Bij de open liesbreukbehandeling wordt op de plaats van de breuk een snee in de huid gemaakt. U houdt daar een zichtbaar litteken van ongeveer 8 centimeter aan over. Een kijkoperatie geeft drie minieme littekentjes.

 • Wanneer kan ik weer aan het werk?

  Doe de eerste week na de operatie rustig aan: u mag liggen, zitten, lopen en eventueel rustig werk doen. Vermijd de eerste dagen alle activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op de buikspieren. In principe zit het matje na een week goed vast. Als u geen pijn voelt, mag u na een week uw normale dagelijkse bezigheden weer hervatten. Wanneer u aan beide kanten bent geopereerd, duurt het herstel soms wat langer.

 • Wanneer mag ik weer sporten?

  U kunt na 4 weken weer gaan sporten.

 • Hoe groot is de kans dat ik opnieuw een breuk krijg?

  Bij een klein percentage van de geopereerde patiënten ontstaat na verloop van tijd op dezelfde plaats opnieuw een breuk. Meestal is dan weer een operatie nodig.

Ervaringen

Dhr. Soree wist één ding zeker: voor zijn liesbreukoperatie wilde hij niet naar een ziekenhuis. Helder kliniek hielp hem tijdens een ‘single visit’.

Dhr. Soree (70) Liesbreuk Lees verder >

Onze gespecialiseerde artsen die deze behandeling uitvoeren