Wat is een liesbreuk?

Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Deze opening of verzwakking noemen we de breukpoort. Op de plek van de breuk is een zwelling zichtbaar. Hoe ontstaat een liesbreuk en wat zijn de klachten?

Lees meer over een liesbreuk

Pijn in de lies? Klachten bij een liesbreuk

Een breuk kan ontstaan door aangeboren factoren, maar ook wanneer de buikwand sterk uitrekt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer uw lichaamsgewicht toeneemt, als u veel hoest, flink perst of vaak zwaar tilt. Vrijwel altijd speelt aanleg een rol. Bij sommige mensen is het collageen (de bouwsteen van allerlei soorten weefsels) in aanleg minder sterk. Ook roken maakt het collageen zwakker. Heeft u last van uw lies? De klachten bij een liesbreuk kunnen variëren van een bult of knobbel in de lies tot pijn in de lies bij het lopen of opstaan. Er hoeft niet altijd een zwelling zichtbaar te zijn. U kunt ook enkel pijn ervaren, wat vooral bij vrouwen voorkomt.

Lees meer over de symptomen bij een liesbreuk

Liesbreukbehandelingen

Om een liesbreuk te diagnosticeren zijn meestal geen ingewikkelde onderzoeken nodig. Terwijl u staat kan de chirurg eenvoudig vaststellen of het om een breuk gaat en een liesbreukoperatie nodig is. Bij twijfel kan een echo of MRI-scan uitsluitsel geven. Is het een liesbreuk, dan zijn er meerdere behandelingen mogelijk. 

Helder kliniek helpt u snel en efficiënt van uw liesbreuk af dit kan met de 'single visit’ behandeling. U komt ’s ochtends op het consult, wordt dezelfde dag nog geopereerd en kunt aan het einde van de dag weer naar huis. Maar u kunt ook kiezen voor een reguliere behandeling waarbij u na het consult zelf kan kiezen wanneer de behandeling u het beste uitkomt.

Behandeling van een liesbreuk

Helder kliniek helpt u snel en efficiënt van uw liesbreuk af dankzij de ‘single visit’ behandeling.

Lees meer over de behandeling