Molemap

Om een molemap te kunnen maken, worden er digitale foto's gemaakt door een speciaal hiervoor opgeleide huidtherapeute. U wordt ervoor meegenomen naar een fotografieruimte, waar de FotoFinder staat opgesteld. Dit is het apparaat dat veranderingen in moedervlekken vroeg signaleert.

De FotoFinder maakt met behulp van een camera met speciale lenzen digitale foto’s van uw lichaam. Om elk pigmentvlekje (moedervlek of sproet) te kunnen vastleggen moet u verschillende houdingen aannemen (bijvoorbeeld met uw armen omhoog, van opzij, etc).

De FotoFinder kan moedervlekken analyseren en beoordelen aan de hand van speciale patronen. Zo kan snel worden vastgesteld of het om een kwaadaardige vlek gaat. Ook checkt de FotoFinder automatisch of er nieuwe moedervlekken zijn bijgekomen.

De complete molemap wordt opgeslagen in een medisch dossier en vormt de basis voor toekomstige monitoring. Bij een jaarlijkse check-up kunnen we precies zien of en waar de moedervlekken veranderd zijn.

Door enkele maanden later opnieuw een dergelijke foto te maken, kan bekeken worden of de afwijking veranderd is. Indien dat het geval is, geeft dat een aanwijzing voor groei die mogelijk in de richting van iets kwaadaardigs gaat.

Onze vestigingen

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

Jan Leentvaarlaan 14-24
3065 DC Rotterdam

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Locatie Venlo

Bongerdstraat 227 
5931 NE, Tegelen

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

24/7 bereikbaar

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie vergoed.

Zeer gespecialiseerde artsen

Onze artsen zijn echte specialisten en houden hun kennis up-to-date door permanente bijscholing.

Veelgestelde vragen

 • Vergoeding

  Het consult en de dermatoscopie worden vergoed door uw zorgverzekeraar indien u een medische indicatie heeft. De medische indicatie en de doorverwijzing dient u te verkrijgen via de huisarts. De molemap wordt nodig geacht wanneer u een verhoogd risico op melanomen hebt. Tot de risicogroep behoren bijvoorbeeld mensen die meer dan 150 of 200 moedervlekken hebben, mensen die meerdere atypische (=vreemd gevormde) moedervlekken hebben of mensen van wie naaste familieleden een melanoom gehad hebben

 • Ik heb een moedervlek, maar weet niet of die er al zat?

  Wanneer u elke maand uw huid onderzoekt, leert u uw huid beter kennen. Zo’n huidinspectie is niet moeilijk en kost niet veel tijd. U kleedt u uit en gaat voor de spiegel staan. Dan kijkt u systematisch naar uw borst, buik en voorkant van armen en benen, de achterzijde van armen en benen, de zijkant van uw lichaam, uw gezicht en oren, en (via een handspiegel) uw rug. Noteer eventueel waar en hoeveel vlekjes u ziet. Herhaal deze huidinspectie elke maand. Merkt u veranderingen of verdachte plekjes op, ga dan naar uw huisarts.

 • Mijn zus heeft huidkanker, loop ik nu ook meer risico?

  Dat kan. Bij ongeveer 5-10% van de mensen die een melanoom krijgen, is er sprake van erfelijke aanleg. Erfelijk melanoom ontstaat vaak op jongere leeftijd. Mensen met deze aanleg hebben vaak veel en grote moedervlekken in een bont patroon. Ook basaalcelcarcinoom kan erfelijk zijn. In ongeveer 1-5% van de gevallen speelt erfelijke aanleg een rol. Vooral wanneer deze vorm van huidkanker op jonge leeftijd ontstaat of wanneer er meerdere tumoren zijn, is de kans groot dat er sprake is van erfelijkheid

 • Ik heb vrij moedervlekken. Is een molemap iets voor mij?

  Jazeker. Als u meer dan 100 moedervlekken heeft, loopt u meer risico op huidkanker. Bij molemapping worden alle moedervlekken op uw lichaam in kaart gebracht en nauwkeurig gedocumenteerd. Door deze scan regelmatig te herhalen kunnen we elke verandering beoordelen, en zo vroegtijdig huidafwijkingen opsporen en behandelen.

 • Hoe gevaarlijk is een plekje wat huidkanker blijkt te zijn?

  Van patiënten met een basaalcelcarcinoom geneest bijna 100%, bij het plaveiselcelcarcinoom ligt dit percentage op ruim 90%. Toch is vroegtijdige behandeling heel belangrijk: ook al gaan de meeste mensen er niet aan dood, de tumor kan behoorlijk wat schade toebrengen aan het weefsel. Vooral wanneer de tumor in het gezicht zit (neus, oor), kunnen hele delen aangetast worden. En dat is maar moeilijk te herstellen. Melanoom is duidelijk gevaarlijker. Wanneer de tumor vroeg wordt behandeld zijn de kansen goed, maar bij uitzaaiingen wordt behandeling moeilijker. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 600 mensen aan een melanoom.