Consult

Tijdens het intakeconsult wordt u gezien door een dermatoloog en een verpleegkundige. Beide zijn gespecialiseerd in huidoncologie. Tijdens dit eerste consult bekijken we uw huid en maken we indien nodig een ‘molemap’. Dit is vooral van toepassing bij personen met veel moedervlekken.

Daarna wordt een diagnose gesteld en een voorlopig behandelplan opgesteld. Wanneer er meer gegevens nodig zijn voor het stellen van de juiste diagnose, wordt een biopsie verricht. Er wordt dan een klein stukje van het verdachte weefsel weggehaald en opgestuurd naar het laboratorium. Daar kan de patholoog vaststellen of het inderdaad om huidkanker gaat, en zo ja, om welk type.

De uitslag van dit laboratoriumonderzoek krijgt u binnen 1 week telefonisch van ons. Als de uitslag de voorlopige diagnose bevestigt, blijft het behandelplan ongewijzigd. Mocht de uitslag afwijken, dan wordt een nieuw behandelplan met u besproken. Er kan dan meteen een afspraak gepland worden voor de behandeling.

Een excisie (chirurgisch verwijderen) is de meest geëigende methode. Het aangedane weefsel, plus een klein extra stukje eromheen worden dan weggesneden. Het weggehaalde weefsel wordt naar het pathologisch laboratorium gestuurd, waar een patholoog de diagnose bevestigd en radicaliteit (is de afwijking in zijn geheel verwijderd?) beoordeeld.

Wanneer blijkt dat niet alle tumorcellen verwijderd zijn, wordt er een tweede excisie gedaan waarbij iets meer weefsel wordt weggenomen.

Wanneer er veel weefsel moet worden verwijderd, is het niet altijd mogelijk om de wond meteen te hechten. Dan moet er een reconstructie gedaan worden door de plastisch chirurg. Die zal de wond sluiten door middel van een verschuiving of transplantatie van huidweefsel.

Plaveiselcelcarcinoom kan verder worden behandeld door middel van bestraling. 

Risico's

Bij excisie kan het voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt of niet goed geneest.

Controleschema

Follow-up schema hoog-risico plaveiselcelcarcinomen:
1 keer per 3 maanden gedurende het eerste jaar 
1 keer per 4 maanden gedurende het tweede jaar 
1 keer per 6 maanden gedurende het derde jaar 
1 keer per jaar gedurende het vierde en vijfde jaar

Follow-up schema laag-risico plaveiselcelcarcinomen:
1 keer per 6 maanden gedurende de eerste 2 jaar 
1 keer per jaar gedurende het derde, vierde en vijfde jaar 

Overigens: als u tussentijds vragen heeft of zich zorgen maakt, kunt u ons altijd bellen

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitsregistratiesysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Vergoeding van de behandeling

Het consult en de behandeling van huidkanker worden bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico.

Maak een afspraak

Onze vestigingen

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

Jan Leentvaarlaan 14-24
3065 DC Rotterdam

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Locatie Venlo

Bongerdstraat 227 
5931 NE, Tegelen

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

24/7 bereikbaar

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie vergoed.

Zeer gespecialiseerde artsen

Onze artsen zijn echte specialisten en houden hun kennis up-to-date door permanente bijscholing.

Veelgestelde vragen

 • Ik heb een moedervlek, maar weet niet of die er al zat?

  Wanneer u elke maand uw huid onderzoekt, leert u uw huid beter kennen. Zo’n huidinspectie is niet moeilijk en kost niet veel tijd. U kleedt u uit en gaat voor de spiegel staan. Dan kijkt u systematisch naar uw borst, buik en voorkant van armen en benen, de achterzijde van armen en benen, de zijkant van uw lichaam, uw gezicht en oren, en (via een handspiegel) uw rug. Noteer eventueel waar en hoeveel vlekjes u ziet. Herhaal deze huidinspectie elke maand. Merkt u veranderingen of verdachte plekjes op, ga dan naar uw huisarts.

 • Mijn zus heeft huidkanker, loop ik nu ook meer risico?

  Dat kan. Bij ongeveer 5-10% van de mensen die een melanoom krijgen, is er sprake van erfelijke aanleg. Erfelijk melanoom ontstaat vaak op jongere leeftijd. Mensen met deze aanleg hebben vaak veel en grote moedervlekken in een bont patroon. Ook basaalcelcarcinoom kan erfelijk zijn. In ongeveer 1-5% van de gevallen speelt erfelijke aanleg een rol. Vooral wanneer deze vorm van huidkanker op jonge leeftijd ontstaat of wanneer er meerdere tumoren zijn, is de kans groot dat er sprake is van erfelijkheid

 • Ik heb vrij moedervlekken. Is een molemap iets voor mij?

  Jazeker. Als u meer dan 100 moedervlekken heeft, loopt u meer risico op huidkanker. Bij molemapping worden alle moedervlekken op uw lichaam in kaart gebracht en nauwkeurig gedocumenteerd. Door deze scan regelmatig te herhalen kunnen we elke verandering beoordelen, en zo vroegtijdig huidafwijkingen opsporen en behandelen.

 • Hoe gevaarlijk is een plekje wat huidkanker blijkt te zijn?

  Van patiënten met een basaalcelcarcinoom geneest bijna 100%, bij het plaveiselcelcarcinoom ligt dit percentage op ruim 90%. Toch is vroegtijdige behandeling heel belangrijk: ook al gaan de meeste mensen er niet aan dood, de tumor kan behoorlijk wat schade toebrengen aan het weefsel. Vooral wanneer de tumor in het gezicht zit (neus, oor), kunnen hele delen aangetast worden. En dat is maar moeilijk te herstellen. Melanoom is duidelijk gevaarlijker. Wanneer de tumor vroeg wordt behandeld zijn de kansen goed, maar bij uitzaaiingen wordt behandeling moeilijker. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 600 mensen aan een melanoom.

 • Wordt de behandeling van huidkanker vergoed?

  Ja. De behandeling van huidkanker en alle voorstadia daarvan, worden in alle gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Helder kliniek heeft met alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van alle huidoncologie behandelingen. Voor de vergoeding maakt het dus niet uit of u wordt behandeld in een algemeen ziekenhuis of bij Helder kliniek. Wel is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico.