De meest voorkomende vorm van kanker in Nederland

Elk jaar wordt in Nederland bij tienduizenden mensen de diagnose huidkanker gesteld. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
In verreweg de meeste gevallen kan huidkanker goed behandeld worden, als u er maar op tijd bij bent.

Lees meer over het ontstaan van huidkanker

Hoe herken ik huidkanker?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker - elk jaar komen er tienduizenden nieuwe patiënten bij. Huidkanker is goed te behandelen, als u er maar op tijd bij bent. Vroege ontdekking kan uw leven redden! Het is dan ook belangrijk dat u weet waar u op moet letten.

Een moedervlek is verdacht wanneer deze:

 • groter wordt
 • van kleur verandert
 • van vorm verandert
 • een vage grens krijgt
 • blijft jeuken
 • spontaan gaat bloeden
 • recent is ontstaan

Deze symptomen zijn mogelijk waarschuwingssignalen van een melanoom

Alle plekjes en vlekjes zijn verdacht wanneer deze:

 • een wondje vormen dat niet geneest binnen zes weken
 • lijken op eczeem, maar niet reageren op behandeling

Deze symptomen zijn mogelijk waarschuwingssignalen van een basaalcelcarcinoom of een plaveiselcelcarcinoom

Overige waarschuwingssignalen:

Uw huid moet ook gecontroleerd worden door een arts wanneer er sprake is van actinische keratose. Deze aandoening komt vooral voor op huidgebieden die ernstig door de zon beschadigd zijn. Actinische keratose uit zich in ruw aanvoelende, lichtbruine plekjes, korstjes, een vlekkerige pigmentatie, ontkleurde plekjes, fijne en grove rimpels, verwijde bloedvaatjes, een gelige verdikte hoornlaag of een verdunde huid.

Lees meer over de voorstadia. syptomen en klachten van huidkanker

Behandelmethodes van huidkanker

Huidkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Voor welke methode wordt gekozen hangt af van de verschillende factoren, zoals de vorm, de plaats en de grootte van de huidafwijking. We beschikken over een scale van moderen therapieën om ervoor te zorgen dat uw huidafwijking geneest met een zo mooi mogelijk cosmetisch resultaat.

 • CO2 Laser 
  Met de CO2 laser kan een dun laagje van de opperhuid worden verwijderd. Het infrarode (dus warme) licht uit de CO2 laser wordt door het vocht in de huid geabsorbeerd
 • TCA Peeling 
  Bij de TCA peeling wordt een oplossing met trichloorazijnzuur (TCA) op de huid aangebracht. Deze stof ontdoet de natuurlijke celeiwitten van hun wateromhulsel, waardoor de bovenste huidlaag opdroogt en afgestoten wordt.
 • Eletrochirurgie 
  Bij elektrochirurgie wordt – net als bij chirurgie – gesneden, maar dan met behulp van een elektrisch verwarmd mesje, bolletje of draadlusje. Hiermee kunnen allerlei groeisels van de huid weggehaald worden, waarbij de bloedvaatjes meteen dichtgebrand worden.
 • PDT 
  Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de kankercellen extreem gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. De aangedane plek wordt ingesmeerd met crème of gel die een stof bevat die opgenomen wordt door de kankercellen. 
 • Lokale chemotherapie 
  Net zoals andere vormen van kanker kan ook huidkanker behandeld worden met chemotherapie. Daarbij worden cytostatica ingezet, zeer agressieve medicijnen die de deling van cellen belemmeren. 

Lees meer over de behandelmethodes van huidkanker

Hoe ziet huidkanker eruit?

In de onderstaande video wordt besproken hoe huidkanker eruit ziet, wat het verschil is tussen huidkanker, sproeten en moedervlekjes en hoe je huidkanker kunt onderzoeken. Dermatoloog dr. Peter Velthuis legt uit hoe een molemap werkt en wat u ermee kan bereiken. 

Uitleg over huidkanker

Wat kunt u bij ons verwachten?

Als u een huidoncologische behandeling moet ondergaan, wilt u er zeker van zijn dat u wordt geholpen in een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan. Waar uw arts uitgebreid aandacht voor u heeft en een duidelijk en eerlijk advies geeft. En waar u bent verzekerd van de beste zorg en begeleiding door een gespecialiseerd team, ook ná uw behandeling. Bij Helder kliniek zijn al deze zaken goed geregeld. Daarom kunnen we u de volgende beloftes doen:

Persoonlijke benadering

U merkt het al tijdens uw eerste contact met onze kliniek: bij ons bent u geen nummer. Wij kiezen voor een persoonlijke benadering, omdat we vinden dat uw zorgen, wensen en verwachtingen heel belangrijk zijn. Tijdens het consultgesprek ziet u de dermatoloog die u gaat behandelen. Hij of zij neemt de tijd om al uw vragen te beantwoorden, zodat u met een goed gevoel de behandeling tegemoet kunt zien.<

Snel en efficiënt

Wat voor ons dagelijks werk is, is voor u onbekend en spannend. Logisch. Daarom nemen we de tijd voor u. We leggen u duidelijk uit hoe onze procedures verlopen en doen er alles aan om u zo goed mogelijk te helpen. Dat betekent bijvoorbeeld dat u tijdens het eerste consult altijd wordt gezien door een dermatoloog, gespecialiseerd in huidoncologie. Deze werkt nauw samen met de plastisch chirurg. Er gaat dus geen tijd verloren aan doorverwijzen en nieuwe afspraken maken. Ook laten we u niet onnodig lang in spanning over de uitslag van het weefselonderzoek. Dankzij afspraken met het laboratorium, kunnen we u binnen 7 dagen de uitslag laten weten. En daarna gaan we meteen met de behandeling van start.

Pijnbestrijding

Uw comfort staat bij ons voorop. Dus doen we er alles aan om de behandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen. We besteden veel aandacht aan pijnbestrijding en zoeken altijd naar de optimale manier van verdoven.

Uitgebreide telefonische informatie

Helder kliniek heeft haar eigen Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers de tijd nemen om u te woord te staan. Zij kunnen u informatie geven over alle behandelingen bij Helder kliniek. Overigens kunt u uw vragen ook per e-mail stellen. Wilt u een afspraak maken, dan zullen de medewerkers van het Informatiecentrum u alvast een aantal vragen stellen. Zo kunnen we goed voorbereid starten met het eerste consult.

De best mogelijke zorg

Helder kliniek levert de best mogelijke medische zorg bij huidkanker. Wij volgen de richtlijnen van de beroepsverenigingen voor dermatologie en plastische chirurgie en werken samen met een zeer goed pathologie laboratorium. Alle gegevens van het weefselonderzoek worden – net zoals in een regulier ziekenhuis – opgeslagen in de landelijke database, zodat pathologen van verschillende centra toegang hebben tot de uitslagen. Vrijwel alle gevallen van huidkanker kunnen bij ons behandeld worden

24 uur per dag bereikbaar

Helder kliniek is 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen in de week. Dat is prettig om te weten. Mocht u na een behandeling twijfelen of uw herstel wel goed verloopt of mocht er onverhoopt een complicatie optreden, dan staan wij altijd voor u klaar om u te helpen.

Maak direct een afspraak.