Mevrouw Blokland (34): “De aanleg voor spataderen zit bij ons in de familie; mijn moeder en oma hebben ze ook. Ik heb een heel dunne huid waardoor je de aderen kunt zien. Dan weet je dat het wel een keertje zal komen. We hebben vijf kinderen en na elke zwangerschap werden de spataderen erger. Op het laatst lagen ze er echt op en ik heb aan één kant ook een flinke ontsteking gehad. Daarbij had ik veel last van vermoeide benen. De huisarts zei: als je er wat aan wilt laten doen, geef ik je wel een verwijzing.

In het ziekenhuis werd aan beide benen een laserbehandeling gedaan. Ik vond het een vreselijk zware behandeling, het deed echt heel zeer. Precies op de plek waar een dikke kluwen aderen lag, werd de naald erin gezet. Toen de naald er weer uit ging, is er heel hard op die plek gedrukt waardoor het waarschijnlijk inwendig is gaan bloeden. Verder werd me niets verteld en er was ook geen na-gesprek. Aan één kant is de spatader weggetrokken, maar aan de andere kant bleef hij zitten. Ik moest dus nog een keer behandeld worden, maar ik had er geen vertrouwen meer in.

Ik ben toen op internet gaan zoeken en zo kwam ik Helder kliniek tegen. De recensies waren goed, dus ben ik opnieuw naar de huisarts gegaan voor een verwijzing. Drs. Cheno Abas constateerde dat de spatader in een been er gewoon nog zat. Hij stelde voor om nogmaals een laserbehandeling te doen. Ik zag daar enorm tegenop en was bang dat het weer verschrikkelijk veel pijn zou doen, maar het viel ontzettend mee. De pijn was goed te dragen. De prikjes zijn even vervelend, maar verder ging het prima. Helaas bleek de ader te kronkelig om goed te kunnen laseren. Drs. Abas heeft toen gel ingespoten om de ader aan elkaar te laten kleven. Dat werkte prima. Later is ook een ander stuk nog ingespoten met gel. Dokter Abas neemt echt de tijd voor je en luistert goed naar je verhaal. Erg fijn! Hij werkt erg nauwkeurig en niet even snel-snel.

Als je nu naar de voor- en nafoto’s kijkt, zie je duidelijk verschil. Ik zie de ader nog wel zitten, maar dat heeft tijd nodig om weg te trekken. Het ziet er al stukken beter uit en de vermoeidheid is ook weg. Vroeger had ik in bed vaak last van onrustige benen. Ik sta voor de klas en ook als ik langer stond had ik er last van. Het is echt fijn dat dat nu over is.”

Terug naar alle ervaringen