Mevrouw Damen (37): “Ik heb vlak na elkaar twee kinderen gekregen. Mijn buik was enorm dus er stond veel druk op de onderkant en daardoor heb ik tijdens beide zwangerschappen flink wat last van aambeien gehad. Na de bevallingen is dat vanzelf hersteld. Eén huidflapje, waarschijnlijk een oude aambei, is echter blijven zitten. Ik had er niet echt last van maar vond het toch storend. Je bent je er voortdurend van bewust.

Omdat ik ook nog andere post-zwangerschapsklachten had, waaronder spataderen, ben ik naar de huisarts gegaan. Die verwees me in eerste instantie naar het streekziekenhuis maar daar bleek een lange wachtlijst te zijn. Daar had ik geen zin, ik wilde nu graag doorpakken. Bij Helder kliniek kon ik wel snel terecht. Eerst ben ik aan mijn spataderen behandeld en vlak daarna aan de marisken.

Dr. Mariëlle Vehmeijer heeft even gekeken en stelde vast dat het inderdaad alleen om een huidflapje ging. Ik mocht kiezen tussen een narcose of een plaatselijke verdoving. In overleg met de dokter heb ik voor dat laatste gekozen. Eerlijk is eerlijk: ik zag er best tegenop, maar het stelde niks voor. Ze doen alles om je op je gemak te stellen. De ingreep was heel snel klaar en qua herstel viel het alles mee. Je voelt het wel eventjes en in het begin is naar het toilet gaan even vervelend. Maar verder had ik nauwelijks klachten. Dr. Vehmeijer vertelde dat mensen vaak bang zijn dat ze incontinent worden na zo’n ingreep, maar echt, ze komt daar niet eens in de buurt.

Bij de nacontrole stelde de dokter zelf vast dat ze het netjes had gedaan – fijn om te horen! Achteraf denk ik: ik had het wel eerder willen doen. Je gaat natuurlijk niet voor je lol naar een kliniek en anale klachten zijn ook best gênant. Maar de medewerkers zijn heel professioneel en vriendelijk, zij doen dat de hele dag. Jouw schaamte is voor hen geen issue.

Tegen andere mensen die met dezelfde klachten zitten, zou ik willen zeggen: blijf er niet mee lopen maar laat er gelijk iets aan doen. Het gaat niet vanzelf over. En een behandeling aan marisken is echt een fluitje van een cent.”

 

 

Terug naar alle ervaringen