Behandeling

Helder kliniek is gespecialiseerd in het verwijderen van anale wratten. Op deze pagina vertellen wij u graag wat de oorzaak is van deze klacht en hoe wij uw klachten kunnen verhelpen.

Consult

Tijdens het consult zal de proctoloog de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond. Daarna zal hij een uitwendig en inwendig onderzoek doen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger (rectaal toucher) en met een kijkertje (proctoscoop). U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De arts zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de behandeling pijnloos.

Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn. Meestal kunt u meteen behandeld worden, in enkele gevallen wordt hiervoor een nieuwe afspraak gemaakt.

Het electrische wegschroeien gebeurt onder plaatselijke verdoving. Op het moment van behandeling kunnen zich al nieuwe wratjes aan het vormen zijn. Daarom is vaak een tweede behandeling na enkele weken nodig. Overigens kunnen de wratten blijven terugkomen, zolang het virus nog in uw lichaam aanwezig is.

Deze sluiten zich na twee tot vier weken. Tot die tijd is het belangrijk dat u de wondjes drie keer per dag schoon spoelt met water, bijvoorbeeld onder de douche. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wondjes komt. Heeft u veel last van napijn, dan kan de arts een verdovende crème (lidocaine) voorschrijven.

Het consult

Volg uw behandeltraject

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in hetkwaliteitsregistratiesysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Veilige omgeving

In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig maar superspecialistisch.

24/7 bereikbaar

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie gewoon vergoed.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn anale wratten?

  Anale of anogenitale wratten zijn kleine roze of grijswitte wratjes die zich rond de anus, penis of vagina kunnen bevinden. De wratten worden veroorzaakt door het Humaan PapillomaVirus, het HPV virus. Dit virus is erg besmettelijk en wordt overgedragen via seksueel contact.

 • Hoe worden de anale wratjes behandeld?

  Wanneer er veel wratjes zijn is het elektrisch wegschroeien oftewel coagulatie de beste behandeling. Dit gebeurt onder algehele narcose.

 • Hoe groot is de kans dat de wratten na behandeling terugkomen?

  Die kans is groot. Zolang het HPV virus in uw lichaam aanwezig is, kunnen de wratten opnieuw de kop opsteken. Overigens is het geen probleem om meerdere malen door middel van coagulatie behandeld te worden.

 • Ik heb genitale wratten, loop ik nu ook risico op baarmoederhalskanker?

  Genitale wratten worden veroorzaakt door een HPV virsus. Er zijn veel verschillende typen van dit virus en sommige hiervan kunnen inderdaad leiden tot baarmoederhalskanker. Genitale wratten worden echter veroorzaakt door een HPV-type dat geen relatie heeft met baarmoederhalskanker.

 • Moet ik naar de huisarts als ik denk dat ik anale wratten heb?

  Ja. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om anale wratten gaat en of u mogelijk nog een andere soa (seksueel overdraagbare aandoening) heeft. De wratten kunnen klachten geven en bovendien zijn ze erg besmettelijk. Het is dus goed om ernaar te laten kijken. De huisarts kan een crème of vloeistof voorschrijven waarmee u de wratten een aantal weken lang moet behandelen. Ook kan hij of zij bepalen wanneer het verstandig is om u door te sturen naar een proctoloog of dermatoloog.

 • Kan ik zelf iets doen om de jeuk te verminderen?

  Probeer in ieder geval niet te krabben. Krabben wekt juist extra jeuk op! Bovendien kan daardoor kan een infectie ontstaan. Omdat de wratjes erg besmettelijk zijn, kunt u met uw vingers het virus verspreiden. Een goede hygiëne is dus belangrijk. Afspoelen met warm water of een warm zitbad kan helpen om jeuk te verminderen. Gebruik geen vochtige doekjes. Deze bevatten conserveermiddelen die voor irritatie kunnen zorgen.

 • Kan ik ook zonder verwijsbrief bij Helder kliniek terecht?

  Nee. Een behandeling van anale wratten wordt bij Helder kliniek, net als in het ziekenhuis, volledig vergoed door de zorgverzekeraar. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.