Wat kunt u er zelf aan doen?

Omdat genitale wratten besmettelijk zijn, is het verstandig uw seksuele partner(s) hiervoor te waarschuwen. Veilig vrijen (dus een condoom gebruiken) helpt niet helemaal om besmetting te voorkomen. De wratten bevinden zich namelijk vaak buiten de rand van het condoom. Gebruik geen handdoek of washand van een besmet persoon, want ook op die manier kan het virus overgedragen worden. Uiteindelijk verdwijnt het virus vanzelf uit uw lichaam. Tot die tijd blijft u besmettelijk en kunnen de wratjes, ook na een behandeling, bij vlagen opkomen en weer verdwijnen.

Hoe kan ik ermee besmet raken?

Per jaar worden gemiddeld 25.000 mensen besmet met het humaan papillomavirus. Een besmet persoon kan tijdens de geslachtsgemeenschap via wondjes in de mond, op de penis, vagina of anus het virus overdragen aan de ander. Maar ook door het gebruik van een besmette handdoek kunt u het virus krijgen Het dragen van een condoom kan het risico op het overdragen van HPV verkleinen, maar niet geheel doen voorkomen. Hoewel het virus zeer besmettelijk is, weet niet iedereen dat hij of zij het met zich meedraagt. U kunt het virus dus van iemand overnemen – of overdragen -  zonder dat u zich hiervan bewust bent.

Hoe herken ik een anale wratten?

Anale of anogenitale wratten (condylomata acuminata) zijn roze of grijswitte wratjes die zich rond de anus, maar ook op penis of vagina kunnen bevinden. Ze zijn klein en zitten vlak bij elkaar, waardoor het oppervlak wel wat lijkt op een bloemkool.

Ik vermoed dat ik anale wratten heb, wat nu?

De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om anale wratten gaat en of u mogelijk nog een andere soa (seksueel overdraagbare aandoening) heeft. De wratten kunnen klachten geven en bovendien zijn ze erg besmettelijk. Het is dus goed om ernaar te laten kijken. De huisarts kan een crème of vloeistof voorschrijven waarmee u de wratten een aantal weken lang moet behandelen. Ook kan hij of zij bepalen wanneer het verstandig is om u door te sturen naar een proctoloog of dermatoloog.

Probeer in ieder geval niet te krabben. Krabben wekt juist extra jeuk op! Bovendien kan daardoor kan een infectie ontstaan. Omdat de wratjes erg besmettelijk zijn, kunt u met uw vingers het virus verspreiden. Een goede hygiëne is dus belangrijk. Afspoelen met warm water of een warm zitbad kan helpen om jeuk te verminderen. Gebruik geen vochtige doekjes. Deze bevatten conserveermiddelen die voor irritatie kunnen zorgen.

Behandeling van anale wratten bij Helder kliniek

Wanneer er veel wratten zijn, is het elektrisch wegschroeien oftewel coagulatie de beste behandeling. Dit gebeurt onder algehele anesthesie. Op het moment van behandeling kunnen zich al nieuwe wratjes aan het vormen zijn. Daarom is vaak een tweede behandeling na enkele weken nodig. Overigens kunnen de wratten blijven terugkomen, zolang het virus nog in uw lichaam aanwezig is.

Lees meer over de behandeling van anale wratten

Heeft u last van anale wratten? Dan kunnen ze worden verwijderd.

Lees meer over de behandeling