Hoe zien marisken eruit?

Een mariske is een – eventueel ietwat gesteeld – huidkleurig huidflapje. Dat flapje voelt zacht aan en veroorzaakt op zichzelf geen klachten. Het probleem zit ‘m in de hygiëne: door het huidflapje kan de anus niet goed schoon worden gehouden. Na een toiletbezoek kan er ontlasting achterblijven. Hierdoor kunnen er helaas wel vervelende klachten en symptomen ontstaan, die erop duiden dat het tijd is om de mariske(n) te laten verwijderen

Eventuele symptomen en klachten bij marisken

Een verslechterde hygiëne ten gevolg van marisken kan leiden tot plaatselijke irritatie of zelfs een ontstekingsreactie. Het is raadzaam om uw huisarts te bezoeken wanneer u één of meer van de volgende klachten ervaart:

  • Jeuk rond de anus.
  • Irritatie of roodheid rond de anus.
  • Eczeem rond de anus.
  • Schilfervorming rond de anus.

Let op: merkt u op dat er helderrood bloed op het wc-papier achterblijft na een toiletbezoek? Dan kan het zijn dat u niet te maken heeft met marisken, maar met aambeien of een andere anale aandoening. Uw dokter kan uitsluitsel geven.

Behandeling van marisken

Marisken gaan nooit vanzelf weg. Sterker nog: in de loop der jaren kunnen er meerdere marisken ontwikkelen. Als u klachten ervaart is het daarom raadzaam om de mariske(n) te laten behandelen. De huisarts kan meestal in één oogopslag bevestigen of inderdaad om marisken gaat. Vermoed uw dokter echter een ander probleem, dan is mogelijk een aanvullend inwendig onderzoekje nodig. Dat is niets om bang voor te zijn: met behulp van de vinger of een klein kijkertje onderzoekt de dokter dan het laatste stukje van de endeldarm. U ligt daarbij in een comfortabele houding. De meeste mensen ervaren dit als geheel pijnloos.

Wanneer de diagnose is gesteld en u besluit in overleg om de marisken te laten verwijderen, dan zal de dokter u doorverwijzen. Marisken moeten namelijk operatief verwijderd worden: iets wat de dokter niet zelf doet. In dit geval kunt u bij Helder kliniek terecht.

Marisken laten verwijderen bij Helder kliniek

Bij Helder kliniek komt u terecht bij een proctoloog. Deze heeft zich gespecialiseerd op het gebied van anale aandoeningen en kan u dus zo goed mogelijk helpen. Het is begrijpelijk dat u opziet tegen deze afspraak, maar u zult zien dat u met een opgelucht gevoel onze kliniek snel weer zult verlaten: we werken met de beste mensen, de beste apparatuur en de beste technieken. U wordt snel en effectief geholpen en we zorgen ervoor dat u zo min mogelijk last heeft van de behandeling.

Wat gaat er gebeuren?

Na een consult, waarbij de dokter alles in detail met u doorneemt, wordt de operatie gepland. Daarbij zullen de marisken met behulp van een elektrisch mes hele nauwkeurig worden verwijderd. De operatie vindt plaats onder narcose: u zult geen pijn voelen. Na de operatie kunt u wel enkele dagen last hebben, maar ook dan gaan we ervoor zorgen dat u zo min mogelijk ongemakken ervaart.

Behandeling van marisken

Meer informatie over het consult, de behandeling en nazorg bij het operatief verwijderen marisken .

Lees alles over de behandeling

Meer weten of een afspraak plannen?

Neem dan contact op, we beantwoorden graag al uw vragen. Indien u een afspraak wilt maken kunt u snel terecht: u krijgt bij ons niet te maken met vervelende wachtlijsten. Bovendien kunt u terecht in vestigingen door het hele land.