Behandeling van Marisken ofwel Skin Tags

Marisken moeten operatief worden verwijderd. Dat gebeurt onder narcose. De huidflapjes worden dan nauwkeurig weggesneden met behulp van een elektrisch mes. De wondjes worden open gelaten om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden.

Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. Inwendig onderzoek is alleen nodig wanneer het vermoeden bestaat dat u ook aambeien heeft. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger (rectaal toucher) en met een kijkertje (proctoscoop).

Het is begrijpelijk dat u tegen dit onderzoek opziet. Toch is dat in feite niet nodig. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De arts zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de behandeling nagenoeg pijnloos.

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen. 

Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn. In geval van marisken wordt voor de behandeling een nieuwe afspraak gemaakt.

De wondjes moeten goed schoongehouden worden. Neem dus meerdere malen per dag een zitbad of spoel de wondjes schoon onder de douche. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt.

De eerste dagen kan de stoelgang pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven. Dat wordt snel minder wanneer u spoelt met veel koud water. Eventueel kan een laxeermiddel voorgeschreven worden om de ontlasting wat zachter te maken.

Hou er rekening mee dat het 2 tot 4 dagen duurt voor u uw normale werkzaamheden weer kunt oppakken.

Het consult

Volg uw behandeltraject

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan.

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in hetkwaliteitsregistratiesysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Locatie Venlo

Bongerdstraat 227 
5931 NE, Tegelen

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Veilige omgeving

In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig maar superspecialistisch.

24/7 bereikbaar

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie gewoon vergoed.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn marisken?

  Marisken, ook wel skintags of huidflapjes genoemd, zijn zacht aanvoelende huidflapjes rond de anus. Het zijn uitgerekte huidplooien die soms kunnen ontstaan omdat u aambeien heeft gehad. Marisken zijn volkomen onschuldig, bloeden niet en veroorzaken geen pijn. Doordat er vaak restjes ontlasting achterblijven tussen de huidplooien kan dit jeuk of irritatie veroorzaken en kan dit een reden zijn om de marisken weg te laten halen.

 • Hoe worden marisken behandeld?

  Marisken worden operatief verwijderd, meestal altijd onder algehele narcose. De huidflapjes worden nauwkeurig weggesneden. De wondjes worden open gelaten om het risico op infecties zo klein mogelijk te houden. De wondjes genezen hierna vanzelf maar dit heeft even tijd nodig.

 • Hoe lang kan ik niet werken na een behandeling?

  De open wondjes kunnen de eerste dagen na de behandeling behoorlijk pijnlijk zijn. Houd er dus rekening mee dat het 2 tot 4 dagen duurt voordat u uw normale werkzaamheden weer kunt oppakken.

 • Bij wie komen marisken het vaakst voor?

  Anale huidflapjes komen heel veel voor. Het vaakst worden ze gezien vanaf 30 jaar. Veel vrouwen hebben na de bevalling ook last van skintags. Dit komt omdat de aambeien na een bevalling verschrompelen tot huidflapjes.

 • Moet ik naar de huisarts als ik denk dat ik marisken heb?

  Dat hoeft alleen wanneer de marisken klachten geven. In principe zijn de huidflapjes volkomen onschuldig. Verliest u bloed of heeft u jeuk of andere klachten, dan is het goed om er even naar te laten kijken.

 • Kan ik ook zonder verwijsbrief bij Helder kliniek terecht?

  Nee. Een behandeling van marisken wordt bij Helder kliniek, net als in het ziekenhuis, volledig vergoed door de zorgverzekeraar. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

 • Ik heb geen last van die marisken, maar ik vind ze niet hygienisch. Kan ik ze dan ook weg laten halen?

  Ja, dat kan. Hygienische redenen zijn vaak een reden om naar een chirurg te gaan en de huidflapjes weg te laten halen.

 • Kan zo’n huidflapje terugkomen?

  Ja, de kans dat u in de toekomst opnieuw marisken krijgt, is aanwezig. U kunt dan eventueel opnieuw behandeld worden.