Hoe ontstaan skin tags?

We weten niet precies hoe een mariske ontstaat. Er zijn wel enkele theorieën dat een mariske het restant is van een aambei die er ooit heeft gezeten of een gestolde ader rondom de anus. Indien u obstipatieklachten heeft en veel moet persen tijdens de ontlasting kunnen aders rondom de anus uitzetten. Deze adertjes kunnen onderhuids gaan bloeden. Indien dit stolt en geneest ontwikkelt zich een huidflapje, zo wordt er gedacht.

Kunnen marisken voorkomen worden?

De volgende vraag die dan meestal volgt: kan een mariske voorkomen worden? Wanneer een mariske het gevolg is van een aambei of gestolde ader, dan is het dus zaak om deze te voorkomen. In dat geval dient u te zorgen voor een soepele stoelgang en moet u proberen om obstipatie te voorkomen. Dit kan door een gezonde leefstijl aan te houden. Denk daarbij aan voldoende beweging, iedere dag 1,5 tot 2 liter water drinken en tot slot is het zaak om iedere dag voldoende vezelrijk voedsel te eten. Vermijd wit brood en witte suiker en kies voor bruin brood, peulvruchten en genoeg groente en fruit.

Helaas is er nooit 100% garantie dat u een mariske kunt voorkomen. Zelfs wanneer u bovenstaande maatregelen streng in acht neemt, kan er toch een huidflapje ontstaan. Een mariske zal nooit van zichzelf genezen. Wel is er kans dat er meer huidplooitjes ontstaan in de loop der jaren. Het goede nieuws is echter: een mariske kan goed behandeld worden.

Wanneer naar de huisarts?

Een mariske is niet kwaadaardig en geeft over het algemeen geen klachten. Wanneer bezoekt u dan toch uw huisarts? Allereerst wanneer er door de mariske(n) restjes ontlasting rond het flapje achterblijven. Zeker ook wanneer deze klachten veroorzaken als jeuk, eczeem, irritatie, roodheid en schilfervorming. Merkt u dat er helderood bloed achterblijft op het wc-papier na een toiletbezoek? Dan gaat het mogelijk niet om een mariske, maar om een andere anale aandoening zoals aambeien . Uw huisarts kan uitsluitsel geven.

Marisken laten verwijderen bij Helder kliniek

Met een verwijsbrief van de arts kunt u snel bij Helder kliniek terecht. Bij een medische indicatie wordt een behandeling bij Helder kliniek vergoed door de zorgverzekeraar, net zoals dat ook zou gebeuren bij een behandeling in het ziekenhuis. We werken met korte wachtlijsten, waardoor we u waarschijnlijk snel van uw klachten af kunnen helpen. Daarnaast zullen we alles in het werk stellen om u op uw gemak te laten voelen. We werken alleen met de beste specialisten en de nieuwste apparatuur en technieken. Voor u het weet loopt u weer opgelucht de deur uit!

Allereerst wordt er tijd genomen voor een consult, waarbij de proctoloog de tijd zal nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond. Hij of zij kan u precies uitleggen wat er gaat gebeuren. Marisken moeten operatief worden verwijderd. De huidflapjes worden dan nauwkeurig weggesneden met behulp van een elektrisch mes. Dat gebeurt onder narcose, u ervaart dus helemaal geen pijn. Na de operatie kunt u nog wel een tijdje last hebben van de wondjes.

Behandeling van marisken

Marisken moeten operatief worden verwijderd. Dat gebeurt onder narcose. De huidflapjes worden dan nauwkeurig weggesneden met behulp van een elektrisch mes.

Lees meer over de behandeling