Anale jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Waar moet u op letten?

Wanneer u last heeft van een jeukende anus zijn er enkele aspecten die kunnen wijzen op een mogelijke oorzaak van uw klachten. als u uwhuisarts gaat bezoeken, kan deze uw beter helpen en sneller de oorzaak vaststellen wanneer u beter inzicht heeft in uw klachten. Let u daartoe op:

  • De momenten dat de jeuk komt opzetten of verergert. Heeft u alleen ’s nachts last? Of overdag? Ontstaat de jeuk voornamelijk na de ontlasting? Of is deze constant aanwezig?
  • Zijn er zichtbare veranderingen rond de anus? Denk aan: eventuele roodheid, bultjes of huidflapjes.
  • En tot slot: heeft u nog last van andere (anale) klachten? Ervaart u enkel anusjeuk of wellicht ook pijn en/of bloed bij de ontlasting?Mogelijke oorzaken van anale jeuk:

De meest voorkomende oorzaken van jeuk rond de anus:

Aambeien

Anale jeuk is een veelgehoorde klacht bij aambeien. Bij deze aandoening zijn de zwellichaampjes in de endeldarm door stuwing gezwollen. Door de zwelling is de huid raakt de huid om de aambei heen geïrriteerd, u kunt zich voorstelen dat dit flinke jeuk kan veroorzaken. Gelukkig kunnen aambeien op verschillende manieren behandeld worden. Hiervoor kunt u ook bij Helder kliniek terecht.

Lees meer over de behandeling van aambeien

Fissuur

Fissuren zijn kleine wondjes of scheurtjes in de anus, die bij elk toiletbezoek opnieuw kunnen openscheuren. Fissuren gaan soms gepaard met slijmvorming en daarnaast jeuk, een scherpe pijn en een branderig gevoel.

Lees meer over de behandeling van een fissuur

Marisken / Skin tags

In veruit de meeste gevallen wordt de jeuk veroorzaakt door een huidaandoening, zoals eczeem of een contactallergie. Dit kan het gevolg zijn van een slechte hygiëne (bijvoorbeeld wanneer u last heeft van marisken waarin kleine stukjes ontlasting achterblijven), maar het kan ook ontstaan door het gebruik van inlegkruisjes, het dragen van strak ondergoed, overgevoeligheid voor een bepaald product zoals vochtig toiletpapier of zelfs juist door het gebruik van te veel zeep.

Lees meer over de behandeling van marisken

Fistel

Wanneer een van de anale klieren ontstoken raakt, kan er een abces ontstaan. Zo’n abces is een zakje gevuld met pus dat een weg naar buiten zoekt. Op die manier ontstaat een gangetje, dat ook na genezing van het abces blijft bestaan.  Het vervelende van fistels is dat ze nooit vanzelf sluiten. Het loopt meestal vanuit het anale kanaal naar de huid rondom de anus. We noemen dit een perianale fistel (fistula ani). Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Jeuk verdwijnt soms vanzelf, maar wanneer de klachten langere tijd aanhouden, wordt het tijd om de huisarts te bezoeken. Deze kan op basis van de omschrijving van uw klachten en soms door een aanvullend onderzoekje vaak snel vaststellen waar de klachten vandaan komen. Soms is het probleem snel opgelost en kunt u met een zalfje weer naar huis. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij aambeien of een fissuur, zal de huisarts u een doorverwijsbrief geven. U kunt dan bij Helder kliniek terech

Over Helder kliniek

In de gezondheidszorg worden anale problemen niet altijd even goed aangepakt. Er zijn maar weinig artsen die dit een aantrekkelijk gebied vinden om zich in te specialiseren. Patiënten krijgen daardoor vaak te maken met ongemakkelijke consulten, er wordt in een aantal gevallen geen goede diagnose gesteld en dus ook geen goede therapie of behandeling gegeven.

Helder kliniek vindt dat het anders kan. Ons proctologisch team van gespecialiseerde chirurgen en medisch personeel heeft enorm veel ervaring met anale aandoeningen. Iedereen is erop ingesteld om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te begeleiden. Wij hebben begrip voor uw schaamtegevoel. Wij snappen dat u tegen een onderzoek op ziet, dus zullen wij er alles aan doen om zowel het onderzoek als de behandeling zo prettig en ontspannen mogelijk te laten verlopen. Uiteraard beschikt Helder kliniek over de beste behandelmethodes voor alle voorkomende anale klachten. Maar er is ook veel aandacht voor pijnstilling. Anale aandoeningen geven soms heftige pijnklachten waardoor optimale pijnstilling voor veel patiënten een enorme opluchting is.

Heeft u last van anale klachten, dan kunt u bij Helder kliniek snel terecht voor een consult. Vaak kunt u al tijdens dat consult behandeld worden. En mocht een operatieve ingreep nodig zijn, dan hoeft u daarop niet lang te wachten. In onze kliniek zijn de lijnen kort waardoor we het zorgpad kunnen stroomlijnen. Verder is het goed om te weten dat wij altijd bereikbaar zijn, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Contact

Heeft u nog vragen over onze behandeling, methodes of werkwijzen? Wij beantwoorden graag al uw vragen. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook. We werken niet met wachtlijsten dus u bent snel geholpen. Neem contact op door te bellen naar 088 - 7785202 of stel hier uw vraag. We beantwoorden u zo spoedig mogelijk!