Behandeling van een fistel

Voor de behandeling van een fistel zijn verschillende behandelmethodes mogelijk. Voorafgaand aan de behandeling vindt er (indien nodig) een uitgebreid onderzoek plaats.

Zonodig zal hij een uitwendig en inwendig onderzoek doen. Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn.

Gezien de complexiteit van deze klacht kan de specialist ook besluiten een vervolgonderzoek te doen onder narcose of lokale verdoving, indien mogelijk wordt dit met de behandeling gecombineerd. De specialist zal u hier verder over informeren.

Onderzoek
Om exact te kunnen bepalen waar de fistel zich bevindt en hoe het verloop is, is een uitgebreid onderzoek nodig. Let op, dit is niet het eerste consult. Voor het onderzoek wordt u onder narcose gebracht. De arts kan dan goed bekijken of de fistel binnen, door of om de kringspier heen loopt. Dit bepaalt welke behandeling er gekozen wordt. Soms wordt er ook een echo of MRI gemaakt.

1. Operatief verwijderen
Een oppervlakkige fistel kan volledig weggesneden worden (fistulectomie). De wond die dan ontstaat wordt open gelaten om het risico op infectie te verkleinen en te voorkomen dat er opnieuw een fistel ontstaat. 

Loopt de fistel door of om de kringspier heen, dan is een operatie niet de eerste keuze. Door de fistel weg te snijden wordt de kringspier namelijk beschadigd, en dat kan in de toekomst incontinentieproblemen geven. Er wordt dan gekeken naar een andere behandelmethode. Deze behandeling ondergaat u onder narcose

2. Seton drainage
Bij een Seton drainage wordt er een onoplosbare hechtdraad door de fistel heen geleid. Door de anus komt de draad weer naar buiten. Vervolgens worden beide uiteinden aan elkaar geknoopt. De draad zorgt voor een goede drainage van de fistel, zodat er geen vuil en vocht in het gangetje achterblijft. Op die manier wordt de omgeving van de fistel op den duur rustiger. 

Een Seton drainage blijft minimaal drie maanden zitten. Daarna is het vaak mogelijk om de fistel aan de binnenzijde (in de endeldarm) te sluiten. Deze behandeling ondergaat u onder narcose. 

1. Na een operatie

Na het wegsnijden van een fistel wordt de wond rond de anus open gelaten. De eerste weken lekt deze wond wat bloed en vocht en is pijnlijk bij aanraken. Het is belangrijk dat u de wond drie keer per dag schoon spoelt met water, en altijd na de ontlasting. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt.
Na twee weken neemt het bloeden af. Wel kan er soms nog wat vocht of pus uit de wond komen, dit is normaal. De pijn bij aanraken wordt nu ook minder. U hoeft nu nog maar een of twee keer per dag te spoelen. Na zes weken komt u voor controle terug naar de kliniek en wordt het verdere verloop met u besproken.

2. Na een Seton drainage

Na het aanleggen van een Seton drainaige wordt de wond rond de anus open gelaten. U kunt de hechtdraad duidelijk zien. De eerste weken lekt deze wond wat bloed en vocht en is pijnlijk bij aanraken. Het is belangrijk dat u de wond drie keer per dag schoon spoelt met water, en altijd na de ontlasting. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt.

Na twee weken neemt het bloeden af. Wel kan er soms nog wat vocht of pus uit de wond komen, dit is normaal. De pijn bij aanraken wordt nu ook minder. U hoeft nu nog maar een of twee keer per dag te spoelen. Na zes weken komt u voor controle terug naar de kliniek en wordt het verdere verloop met u besproken.

Ook bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmiddelen. Dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat.

Omdat de anus zeer veel bloedvaten bevat, kan er soms een nabloeding optreden. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicijnen geven namelijk een verhoogd risico op nabloedingen. In overleg  met de arts zult u tijdelijk met deze medicijnen moeten stoppen.

Na een operatieve ingreep kunt u wat minder controle hebben over de sluitspier (u laat dan winden of verliest vocht), maar dit is meestal slechts tijdelijk. In een klein aantal gevallen is er sprake van blijvende incontinentie. Vooral het verlies van vocht (anaal slijm), ook wel soiling genoemd, kan hinderlijk zijn.

Een Setonse drainage geeft weinig kans op complicaties. Soms valt de draad er voortijdig uit, of loopt het vuil toch niet goed weg. De huid rond de anus kan wat geïrriteerd raken doordat deze vochtig blijft. Een gaasje tussen de billen voorkomt dat.

Het consult

Volg uw behandeltraject

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in hetkwaliteitsregistratiesysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Veilige omgeving

In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig maar superspecialistisch.

24/7 bereikbaar

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie gewoon vergoed.

Veelgestelde vragen

 • Wat is een fistel?

  Wanneer één van de anale klieren ontstoken raakt, kan er een abces ontstaan. Zo’n abces is een zakje gevuld met pus dat zijn weg naar buiten zoekt. Op die manier ontstaat er een gangetje dat meestal loopt vanuit het anale kanaal naar de huid rondom de anus. We noemen dit een perianale fistel.

 • Hoe wordt een fistel behandeld?

  Na grondig onderzoek naar welk type fistel u heeft, bepaalt de arts voor welke behandeling wordt gekozen. Een oppervlakkige fistel wordt vaak operatief weggesneden. Een andere behandeling is middels een Seton drainage waarbij een onoplosbare hechtdraad door de fistel wordt geleid. Deze draad zorgt er voor dat er geen vuil en vocht in het gangetje achterblijft en zo rustig kan helen. Daarnaast behandelen wij chronische fistels met behulp van een laserbehandeling.

 • Ik heb gelezen over een behandeling met lijm, is dat zinvol?

  Er worden voortdurend nieuwe methoden ontwikkeld om fistels te behandelen. Het volspuiten van de fistel met fibrine lijm is er één van en blijkt een succesvolle methode te zijn. Een andere methode is de Mucosa Advancement Plastiek, ook wel verschuivingsplastiek of MAP genoemd. Hierbij wordt het anale slijmvlies operatief verschoven om de fistel te sluiten. MAP wordt veel gedaan maar heeft als nadeel dat er schade aan de kringspier kan worden toegebracht.

 • Zijn er nieuwe behandelingen te verwachten?

  De behandeling van perianale fistels blijft lastig. Vaak zijn meerdere ingrepen nodig om tot een goed resultaat te komen. Vandaar dat er volop onderzoek gedaan wordt naar nieuwe methodes.

 • Bij wie komen perianale fistels het vaakst voor?

  Fistels komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook bij bepaalde ontstekingsziektes van de darm (zoals de ziekte van Crohn) worden vaker perianale fistels gezien. Bij Crohnse fistels gelden andere behandelingen dan bij normale fistels; een medicamenteuze behandeling is dan aangewezen. Overigens komen Crohnse fistels in meer dan 70% van de gevallen weer terug.

 • Moet ik naar de huisarts als ik denk dat ik een perianale fistel heb?

  Ja. Een fistel gaat namelijk nooit vanzelf over. Vaak geeft de fistel steeds opnieuw klachten doordat er nieuwe ontstekingen ontstaan. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet duidelijk. Daarom is het goed om een fistel altijd te behandelen, ook als die weinig klachten geeft.

 • Kan ik ook zonder verwijsbrief bij Helder kliniek terecht?

  Nee. Een behandeling van een fistel wordt bij Helder kliniek, net als in het ziekenhuis, volledig vergoed door de zorgverzekeraar. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

 • Kan de fistel terugkomen?

  Voor alle behandelingen geldt dat er een kans is dat de fistel terugkomt. Bij fistels die door of buiten de kringspier omlopen is deze kans het grootst (40-50%). In dat geval zult u opnieuw behandeld moeten worden.