Bij wie komt een anale fissuur het meeste voor?

Een anale fissuur komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Vooral jonge kinderen (tot vier jaar) en mensen van middelbare leeftijd hebben vaker zo’n anaal scheurtje of kloofje. Bij kinderen geneest het wondje vaak snel.

Klachten en symptomen op een rijtje

Heeft u last van één of meer van onderstaande klachten dan kan een kloofje bij de anus de oorzaak zijn.

  • Een heftige pijn tijdens en vlak na het ontlasten
  • Helderrood bloed op het toiletpapier.

Wat te doen bij aanhoudende of terugkerende klachten?

In de meeste gevallen geneest een anale fissuur binnen enkele weken vanzelf. Maar omdat het wondje steeds in aanraking komt met bacteriën uit de ontlasting, kan het zijn dat het heel langzaam of helemaal niet geneest. Na zes weken spreken we van een chronische fissuur. Een chronische anale fissuur moet dus altijd behandeld worden.

Bij aanhoudende klachten kunt het beste uw huisarts bezoeken. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om een wondje of scheurtje in de anus gaat. Indien uw huisarts vatstelt dat het inderdaad om een fissuur gaat, kan een vervolgbehandeling worden bepaald. Hij of zij kan bepalen wanneer het verstandig is om u door te sturen naar een proctoloog.

Behandeling van een anale fissuur

Er zijn verschillende manieren om een anale fissuur te behandelen. Met ISDN-zalf/Diltiemzalf of Botox.

ISDN-zalf/Diltiemzalf is een zalf die de sluitspier helpt te ontspannen. Daardoor vermindert de druk in de anus en verbetert de doorbloeding van de huid en het slijmvlies in en rond de anus. Door die toegenomen doorbloeding worden de bouwstoffen aangevoerd die nodig zijn om het weefsel te laten genezen.

Botox. Heeft een behandeling met zalf niet het gewenste effect, dan kan de arts Botox inspuiten. het ontspant de inwendige sluitspier waardoor de druk in de anus vermindert en de bloedtoevoer verbetert. Op die manier kan het wondje genezen.

Fissuur behandelingen

Er zijn diverse methodes om een anale fissuur goed te behandelen.

Lees meer over de behandeling