Behandeling anale fissuur bij Helder kliniek

Helder kliniek is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen in de endeldarm of rond de anus. Onze specialisten hebben zeer veel ervaring op dit vakgebied en zijn op de hoogte van de laatste technieken en medische ontwikkelingen. Ze hebben uitgebreid aandacht voor u, stellen u op uw gemak en geven een helder en eerlijk advies. Bij Helder kliniek bent u verzekerd van de beste zorg en begeleiding, ook ná uw behandeling.

U merkt het al tijdens uw eerste contact met onze kliniek: bij ons bent u geen nummer. Wij kiezen voor een persoonlijke benadering, omdat we vinden dat uw wensen en verwachtingen heel belangrijk zijn.

Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. Indien een fissuur zichtbaar is, krijgt u direct een recept voor zalf mee. Een inwendig onderzoek wordt niet gedaan, omdat dit veel te pijnlijk is.

Het is begrijpelijk dat u tegen dit onderzoek opziet. Toch is dat in feite niet nodig. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De arts zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de behandeling nagenoeg pijnloos.

ISDN-zalf/Diltiemzalf

ISDN-zalf (isosorbidedinitraat) is een zalf die de sluitspier helpt te ontspannen. Daardoor vermindert de druk in de anus en verbetert de doorbloeding van de huid en het slijmvlies in en rond de anus. Door die toegenomen doorbloeding worden de bouwstoffen aangevoerd die nodig zijn om het weefsel te laten genezen.

U moet de zalf elke zes uur (de laatste keer voor u naar bed gaat) dun aanbrengen op de huid van de anus. In het begin kan de zalf hoofdpijn als bijwerking hebben. Wordt de hoofdpijn niet binnen drie tot vijf dagen minder, dan kan de arts u een andere zalf voorschrijven. Hiervoor dient u contact op te nemen met de kliniek. 

Naast hoofdpijn kan ISDN-zalf ook andere bijwerkingen hebben zoals lage bloeddruk, winderigheid en een brandend gevoel in de anus. Deze bijwerkingen verdwijnen wanneer u stopt met de zalf.

Botox
Heeft een behandeling met zalf niet het gewenste effect, dan kan de arts Botox inspuiten. U kent Botox misschien als antirimpelprik: omdat het spieren ontspant vervagen mimiekrimpels. In de anus heeft Botox hetzelfde effect: het ontspant de inwendige sluitspier waardoor de druk in de anus vermindert en de bloedtoevoer verbetert. Op die manier kan het wondje genezen. Meestal merkt u na een week al verschil, maar ook bij Botox kan pas na zes weken beoordeeld worden of de behandeling een goed resultaat heeft.

Het inspuiten van Botox bij een anale fissuur gebeurt onder narcose. U voelt dus niets van de behandeling.

Het consult

Volg uw behandeltraject

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan.

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in hetkwaliteitsregistratiesysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Wat mag u van ons verwachten?

Veilige omgeving

In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig maar superspecialistisch.

24/7 bereikbaar

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie gewoon vergoed.

Veelgestelde vragen

 • Wat is een anale fissuur?

  Een anale fissuur is een klein scheurtje in het slijmvlies bij de uitgang van de anus en veroorzaakt vaak een heftige pijn tijdens en vlak na de ontlasting. Zo’n scheurtje ontstaat meestal als gevolg van verstopping en/of harde ontlasting maar kan ook veroorzaakt worden door diarree (vaak afvegen) of anaal seksueel contact. Omdat de doorbloeding slecht is in dit gebied geneest dit scheurtje moeizaam.

 • Bij wie komt een anale fissuur het vaakst voor?

  Een anale fissuur komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Vooral jonge kinderen (tot vier jaar) en mensen van middelbare leeftijd hebben vaker zo’n anaal scheurtje of kloofje. Bij kinderen geneest het wondje vaak snel.

 • Moet ik naar de huisarts als ik denk dat ik een anale fissuur heb?

  Ja. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om een wondje of scheurtje in de anus gaat. Een anale fissuur kan vanzelf genezen, maar geeft vaak veel pijnklachten. En juist die pijnklachten kunnen ervoor zorgen dat het scheurtje moeilijk geneest en dus chronisch wordt. De huisarts kan u een pijnstillende zalf en eventueel een laxerend middel voorschrijven. Ook kan hij of zij bepalen wanneer het verstandig is om u door te sturen naar een proctoloog.

 • Kan ik ook zonder verwijsbrief bij Helder kliniek terecht?

  Nee. Een behandeling van fissuren wordt bij Helder kliniek, net als in het ziekenhuis, volledig vergoed door de zorgverzekeraar. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

 • Hoe wordt een fissuur behandeld?

  Een fissuur zal in eerste instantie met een ISDN-zalf (isosorbidedinitraat) behandeld worden. Deze zalf helpt de sluitspier ontspannen waardoor de druk in de anus vermindert. Hierdoor verbetert de doorbloeding en kan het scheurtje genezen.Wanneer dit niet het gewenste effect heeft, kan de arts Botuline Toxine, bijvoorbeeld Botox®), inspuiten. Ook dit ontspant de inwendige sluitspier en kan het wondje genezen. Het inspuiten van Botuline Toxine gebeurt onder algehele narcose.

 • Afvegen met toiletpapier is pijnlijk, hoe zorg ik toch voor een goede hygiëne?

  Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat het anaal gebied schoon blijft. Als gewoon (droog) toiletpapier pijnlijk is, was de anus dan na het toiletbezoek met lauw water. Dep de huid daarna goed droog. Gebruik in ieder geval geen geparfumeerd of vochtig toiletpapier en ook geen zeep, dit kan juist voor irritatie zorgen.

 • Kan ik zelf iets doen om de pijn te verminderen?

  Wanneer u na de ontlasting een lauw zitbad neemt, kan de sluitspier zich beter ontspannen en neemt de pijn af. Heeft u veel pijn, dan kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.

Ervaringen

Dhr. de Vries onderging een operatie voor zijn aambeien. Van het ene moment op het andere waren zijn klachten verleden tijd.

Dhr. de Vries (65) Aambeien Lees verder >