Het consult en de behandeling

Met een doorverwijsbrief van uw huisarts kunt u terecht bij de specialisten van Helder kliniek. Een afspraak voor een consult met één van onze specialisten is zo geregeld.

De proctoloog neemt de tijd om naar uw klachten te luisteren en zal u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond. Vervolgens zal er een uitwendig en inwendig onderzoekje volgen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger en met een kijkertje (proctoscoop).

Het is begrijpelijk dat u tegen dit onderzoek opziet. Toch is dat in feite niet nodig. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De specialist zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de aambeien behandeling pijnloos.

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen.

Op basis van het eerste consult kan onze arts goed bepalen welke behandeling nodig is. Helder kliniek beschikt over de beste behandelmethodes van aambeien en we besteden veel aandacht aan pijnstilling. Een behandeling wordt bij medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar. Een aambeien behandeling kan plaatsvinden volgens diverse methodes:

Barron ligatie

Bij het verwijderen is de Barron ligatie in 75% van de gevallen de aangewezen behandeling. Deze methode, ook wel rubberbandligatie of 'elastiekjes schieten' genoemd, is op dit moment het meest toegepast en kent een hoog succespercentage. Met behulp van een kleine kijker worden de inwendige hemorroïden opgespoord. Het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De hemorroïden verschrompelen daarna vanzelf. Na verloop van tijd komen het afgebonden slijmvlies en het elastiekje vanzelf met de ontlasting naar buiten. Omdat de ringetjes worden geplaatst op het gevoelloze slijmvlies, doet de behandeling in principe geen pijn. Het effect is vaak na zes weken goed te merken. Soms is het nodig de behandeling te herhalen. Een Barron ligatie wordt altijd zonder verdoving uitgevoerd.

Operatie volgens HAL/THD methode

Is het resultaat van de Barron ligatie onvoldoende, dan kan een andere ingreep nodig zijn. Met de HAL methode (hemorroïdaal arterie ligatie) of THD methode (transanale hemorroïdale dearterialisatie) worden de bloedvaatjes afgebonden met een hechting. Door de aambeien op deze manier te behandelen, wordt de bloedtoevoer gestopt, met als gevolg dat ze slinken. De ingreep gebeurt onder sedatie of met een ruggenprik. De methode is relatief nieuw en wordt nog niet in alle ziekenhuizen toegepast, maar Helder kliniek Proctologie heeft al ruime ervaring met de behandeling.

Operatie volgens klassieke methode

Helpen deze methodes niet of zijn de aambeien te groot, dan kan het nodig zijn om de hemorroïden te verwijderen. Deze behandelmethode heeft als nadeel dat u na de ingreep behoorlijk veel last van pijn kunt hebben. Gelukkig is deze operatie is niet vaak nodig: in 90% van de gevallen verdwijnen ze dankzij een van de andere aambeien behandelingen. Bij de operatie wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een ruggenprik of narcose.    

Na een Barron ligatie behandeling

Bij een Barron ligatie (elastiekjes schieten) heeft u tijdens en direct na de behandeling het gevoel dat u naar het toilet moet. Probeer daar de eerste uren niet aan toe te geven. Het ‘volle' gevoel komt niet omdat er ontlasting zit, maar omdat de ringetjes geplaatst zijn. Uiteindelijk kan er de eerste week wat bloed meekomen met de ontlasting. Omdat het slijmvlies tijdens de behandeling aangeraakt is. U hoeft hier niet van te schrikken, het is volkomen normaal. Na een Barron ligatie zult u in principe nauwelijks pijn voelen. Heeft u toch veel pijn of verliest u veel bloed, dan moet u contact opnemen met onze kliniek. De plaats van de elastiekjes moet dan gecontroleerd worden. De meeste mensen gaan na een of twee dagen weer aan het werk.

Na een HAL/THD procedure

Ook na een HAL of THD procedure kunt u een week wat loze aandrang hebben. Ook kunt u na de behandeling een beetje bloed of slijm verliezen. De anus kan de eerste dagen wat pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen. Na enkele dagen kunt u uw werkzaamheden weer oppakken.

Na een klassieke operatie

Na het operatief verwijderen van hemorroïden zult u wat meer last hebben van napijn. De arts zal u een recept meegeven voor pijnstillende medicatie. U moet er rekening mee houden dat het zeker een week kan duren voor u uw dagelijkse werkzaamheden weer op kunt pakken.

Het consult

Onze vestigingen

Locatie Amsterdam

Laarderhoogtweg 12
1101 EA Amsterdam

Route en openingstijden

Locatie Den Haag

Parkstraat 83 (Haagsche Hof)
2514 JG Den Haag 

Route en openingstijden

Locatie Eindhoven

Dr. Holtroplaan 3
5652 XR Eindhoven 

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Haarlem

Fonteinlaan 5
2012 JG Haarlem

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

K.P. van der Mandelelaan 10
3062 MB Rotterdam

 

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Uw eigen behandeltraject

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan.

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de behandeling en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.


Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Vergoeding van een behandeling

De behandeling van anale aandoeningen wordt net als in het ziekenhuis bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. 

Uw huisarts of een andere medisch specialist is degene die beoordeelt of u hiervoor een verwijsbrief kunt krijgen. U kunt zelf aangeven dat u daarbij naar onze kliniek zou willen komen.

Wanneer er geen medische indicatie bestaat voor uw anale klachten en Helder kliniek geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar, komen de kosten voor behandeling voor uw eigen rekening.

Lees meer over vergoedingen

Wat mag u van ons verwachten?

Veilige omgeving

In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig maar superspecialistisch.

24/7 bereikbaar

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie gewoon vergoed.

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

Veelgestelde vragen

 • Wat is een aambei?

  Aambeien zijn kleine zwellichaampjes in de endeldarm die er voor zorgen dat er geen ontlasting uit de anus lekt. Door verschillende oorzaken kunnen deze zwellichaampjes (kussentjes) opzwellen en spreken we van aambeien (hemorroïden). Iedereen heeft in feite aambeien.

 • Hoe wordt een aambei behandeld?

  In 75% van de gevallen is de Barron ligatie de aangewezen behandeling. Deze methode, ook wel rubberbandligatie of ‘elastiekjes schieten’ genoemd, kent een hoog succespercentage. Met een kleine kijker wordt de inwendige aambei opgespoord, het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De aambei verschrompelt hierna vanzelf en komt na verloop van tijd, samen met het elastiekje, met de ontlasting mee naar buiten.

 • Is de behandeling van een aambei pijnlijk?

  Omdat de elastiekjes of hechtingen worden geplaatst op gevoelloos slijmvlies doet een behandeling in principe geen pijn. Na de ingreep zou u nauwelijks pijn moeten voelen maar het kan zijn dat u zich ongemakkelijk of niet helemaal fit voelt. Wij raden u daarom ook aan om na de behandeling niet zelf naar huis te rijden.

 • Wat is het verschil tussen de HAL en de THD methode?

  Is het resultaat van de Barron ligatie onvoldoende dan kunnen de aambeien behandeld worden middels de HAL of THD methode. Dit zijn twee andere benamingen voor dezelfde ingreep. Bij HAL (hemorroïdaal arterie ligatie) en THD (transanale hemorroïdale dearterialisatie) worden de bloedvaatjes onder de aambeien afgebonden met een hechting. De bloedtoevoer naar de aambeien wordt op die manier gestopt waardoor ze slinken.

 • Komt de aambei na de behandeling weer terug?

  Wanneer u zorgt voor een goede stoelgang (niet persen, voldoende vezels eten en water drinken) verkleint u de kans dat de aambeien weer terugkomen. In ongeveer 20% van de gevallen komen de aambeien echter na verloop van tijd weer terug. U kunt dan gewoon opnieuw behandeld worden.

 • Kan ik na een behandeling gelijk weer aan het werk?

  De anus kan de eerste dagen na een behandeling wat pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. De meeste mensen gaan na een of twee dagen weer aan het werk.

 • Ik heb een heel onregelmatige stoelgang. Is dat slecht voor aambeien?

  Wanneer u niet naar het toilet gaat wanneer u aandrang heeft, dikt de ontlasting in en wordt deze harder. U zult dan harder moeten persen om de ontlasting naar buiten te krijgen en dat persen werkt aambeien in de hand. Probeer dus met regelmaat naar het toilet te gaan en zeker wanneer u aandrang voelt. Ook voldoende beweging, veel water drinken en veel voedingsvezels eten helpen om uw stoelgang regelmatig te krijgen.

 • Wat is precies een vezelrijke voeding?

  Voedingsvezels zijn onverteerbare deeltjes in de voeding die vocht vasthouden en de darminhoud soepel maken. Een vezelrijke voeding zorgt er dus voor dat de darmen goed werken en dat de ontlasting zacht blijft. Volkoren producten, groenten, fruit, noten en zaden zijn rijk aan voedingsvezels.

 • Kan ik laxerende middelen gebruiken om de klacht tegen te gaan?

  Laxerende middelen kunnen een schadelijke werking hebben op de darmen. Gebruik ze dus liever niet. Heeft u erg veel problemen met de stoelgang, dan kan de arts u een laxerend medicijn voorschrijven, bijvoorbeeld Movicolon of Metamucil.

 • Moet ik naar de huisarts als ik denk dat ik aambeien heb?

  Ja. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om aambeien gaat. De klachten bij aambeien (jeuk, pijn, bloedverlies) kunnen namelijk ook op andere aandoeningen duiden.

 • Kan ik ook zonder verwijsbrief bij Helder kliniek terecht?

  Nee. Een behandeling van aambeien wordt bij Helder kliniek, net als in het ziekenhuis, volledig vergoed door de zorgverzekeraar. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

 • Kan ik zelf iets doen om de jeuk en de pijn te verminderen?

  Afspoelen met warm water of een warm zitbad kan helpen om pijn en jeuk te verminderen. Gebruik liever geen toiletpapier, maar een nat washandje na het toiletbezoek. Ook is het niet verstandig om vochtige doekjes te gebruiken. Deze bevatten conserveermiddelen die voor irritatie kunnen zorgen. Een ijskompres helpt goed om de zwelling tegen te gaan. Ook al heeft u jeuk, probeer toch niet te krabben. Hierdoor kan een infectie en/of een wondje ontstaan.

 • Wat kost een behandeling van aambeien?

  Een behandeling bij Helder kliniek wordt bij medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar, net zoals dat ook zou gebeuren bij behandeling in het ziekenhuis. Let wel op, u maakt eerst uw eigen (verhoogde) risico op. Hierna wordt het consult en eventueel uw behandeling volledig vergoed.