Aambeien: zo kunnen ze ontstaan

Aambeien ontstaan meestal door stuwing bij een moeilijke stoelgang, wanneer u harde ontlasting heeft of hard moet persen. Een goede stoelgang is dus belangrijk om aambeien te voorkomen. Daarvoor moet u vezelrijk eten en voldoende water drinken, minimaal twee liter per dag. Ook beweging is goed voor de stoelgang. Tijdens een zwangerschap komen aambeien vaak voor als gevolg van de verhoogde druk in de buik en de veranderde hormoonhuishouding. Vaak verdwijnen de aambeien spontaan na de bevalling. Ook erfelijke aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van aambeien. Hierop heeft u zelf uiteraard geen invloed, maar juist dan is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan uw eetpatroon.

Aambeien worden in de meeste gevallen veroorzaakt door zwangerschap, erfelijke aanleg, overgewicht of verstopping.

  • Zwangerschap. Door een verhoogde druk in de buik en de veranderde hormoonhuishouding komen klachten vaak voor tijdens een zwangerschap. Deze klachten verdwijnen in de meeste gevallen na de bevalling.
  • Erfelijke aanleg. Daar heeft u zelf geen invloed op. Wel is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan uw voeding en te zorgen voor voldoende beweging.
  • Overgewicht. Het overmatige gewicht verhoogt de druk op de anus. Daarnaast draagt onvoldoende lichaamsbeweging bij aan de druk rond de anus.
  • Verstopping. Indien u problemen heeft met de stoelgang gaat u harder persen waardoor er teveel druk komt te staan op de zwellichamen.

Wanneer het anale slijmvlies opzwelt en uitzakt kunnen er aambeien ontstaan.

Lees meer over de klachten van aambeien.

Hoe herken ik een aambei?

Aambeien kunnen jeuk, pijn en zwellingen bij de anus veroorzaken. Het is ook mogelijk dat aambeien gaan bloeden bij de stoelgang. In dit geval kunt u helderrood bloed aantreffen bij uw ontlasting. Daarnaast kunnen ze ook spontaan gaan bloeden.

Klachten:

  • Jeuk of pijn aan de anus
  • Helderrood bloedverlies
  • Zwellingen bij de anus
  • Anale afscheiding
  • Problemen met de stoelgang

Inwendige aambeien

Wanneer de zwellichamen in het onderste gedeelte van de endeldarm opzwellen, spreken we van inwendige aambeien. Het weefsel en de bloedvaten die uitzetten bevinden zich net boven de sluitspier van de anus waardoor u de aambei niet zelf kunt zien.

Uitwendige aambeien

Als een inwendige aambei door een te hoge druk naar buiten wordt gedrukt, spreken we van een uitwendige aambei. In dit geval voelt u een zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus. Een uitwendige aambei kan verschillende klachten opleveren. Zo kunt u een ‘drukkend’ gevoel op de anus voelen, alsof u nodig naar het toilet moet. Daarnaast zijn pijn en jeuk ook een veelvoorkomende klacht.

Doe de aambeien test

Bent u benieuwd wat uw klachten inhouden? Helder kliniek heeft hiervoor de aambei test ontwikkeld.

Start de aambeien test

Ik heb last van aambeien. Wat moet ik doen?

Vermoedt u last te hebben van aambeien? Dan raden wij u aan een afspraak te maken met één van onze specialisten voor een behandeling. Helder kliniek beschikt over de beste behandelmethodes van aambeien.

Aambeien zijn goed te behandelen

In 90% van de gevallen verdwijnen de aambeien door de onderstaande behandelingen.

Door middel van het vooronderzoek bepaalt onze arts met welke behandelmethode wij u het beste kunnen helpen. Onze artsen zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in het uitvoeren van deze behandelmethodes.

Bij aambeien is de Barron ligatie in 75% van de gevallen de aangewezen behandeling. Deze methode, ook wel rubberbandligatie of ‘elastiekjes schieten’ genoemd, wordt op dit moment het meest toegepast en kent een hoog succespercentage. Op onze website kunt u hiervan een animatie bekijken. Met behulp van een kleine kijker worden de inwendige aambeien opgespoord. Het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De aambeien verschrompelen daarna vanzelf. Na verloop van tijd komen het afgebonden slijmvlies en het elastiekje vanzelf met de ontlasting naar buiten, dit merkt u meestal niet.

Is het resultaat van de Barron ligatie onvoldoende, dan kan een andere ingreep nodig zijn. Met de HAL methode (hemorroïdaal arterie ligatie) of THD methode (transanale hemorroïdale dearterialisatie) worden de bloedvaatjes onder de aambeien afgebonden met een hechting. De bloedtoevoer naar de aambeien wordt op die manier gestopt waardoor ze slinken.

 

Lees meer over de behandelmogelijkheden van aambeien