Sclerocompressietherapie

Informatie over het wegspuiten van aderen

naar boven

Sclerocompressietherapie staat ook wel bekend als het ‘wegspuiten’ van spataderen. Deze methode is geschikt voor kleine spataderen of als nabehandeling bij zwaardere ingrepen. De ingreep is simpel en weinig belastend, maar de verplichte elastische kousen kunnen wel wat ongemak geven.

Sclerocompressietherapie

Persoonlijk advies over de behandeling van spataderen

naar boven

Het intakegesprek voert u met een fleboloog, de arts die de supervisie houdt over uw totale behandeling. In dit gesprek komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. Ook zal de arts vragen naar uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid.

Daarnaast doen wij standaard een onderzoek aan beide benen met de duplexscan, zodat we nauwkeurig kunnen vaststellen om welke vorm van spataderen het gaat. Dit geavanceerde echo-onderzoek maakt dat tot in detail duidelijk. En dat is belangrijk, want pas dan kunnen we een helder behandelplan maken zodat u optimaal
geholpen kunt worden.

Spataderen? Bekijk de spatadervergelijker!

Behandeling middels sclerocompressietherapie

naar boven

Bij sclerocompressietherapie is verdoving niet nodig. Doordat er een zeer fijne injectienaald wordt gebruikt voelt u tijdens de behandeling nauwelijks pijn.

Door middel van injecties wordt een vloeistof in de spatader gespoten. De vloeistof laat het bloed stollen en doet de vaatwanden verkleven. Soms wordt er een echo-apparaat gebruikt om de vaatjes beter te localiseren en het verspreiden van de vloeistof te controleren. Geholpen door de druk van een elastische kous zal de ader verschrompelen en verdwijnen. Het bloed gaat vanzelf een andere weg in het vaatstelsel zoeken. Na het inspuiten kan de ader nog een tijdje zichtbaar en voelbaar zijn.

Na de behandeling

naar boven

De elastische kous moet u de eerste een tot twee weken overdag en ‘s nachts dragen. Daarna draagt u de kous nog naar eigen behoefte. De druk van de kous zorgt ervoor dat de vaatwanden aan elkaar kleven en zo voorkomt u dat het bloed kan ‘teruglekken’. Eigenlijk is het dragen van de elastische kousen het grootste ongemak – maar zoals u begrijpt is het wel absoluut noodzakelijk.

Na de behandeling kunnen de spataderen nog een tijdje te zien en te voelen zijn als gevolg van het stollingsproces en de ingespoten vloeistof. De huid rond het behandelde gebied kan rood worden door de inspuitingen. Soms worden er bruine verkleuringen zichtbaar. Die verdwijnen meestal vanzelf, hoewel dit soms lange tijd kan duren.

We kunnen slechts een beperkte hoeveelheid vloeistof per behandeling in het vaatstelsel inspuiten, om verkleuringen en andere complicaties en bijwerkingen te voorkomen. Daardoor kan het nodig zijn de behandeling te herhalen.

Vergoeding behandeling

naar boven

Het eerste consult bij de arts en het bijbehorende duplexonderzoek van de vaatlaborant/fleboloog worden altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Of de verdere behandeling aan uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt tijdens het onderzoek.

Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. In 2015 moet u in ieder geval de eerste € 375,- aan medische kosten zelf betalen.

Risico's bij sclerocompressietherapie

naar boven

Omdat het niet helemaal te voorkomen is dat het inspuitmiddel zich met bloed vermengt, is er een kans dat de ader weer open gaat. De ader zal dan opnieuw behandeld moeten worden.

Bij sclerocompressietherapie geeft de ingespoten vloeistof wel ter plaatse in de ader een reactie, maar zijn er verder weinig bijwerkingen voor de rest van het lichaam. Een hoogst enkele keer kan een overgevoeligheidsreactie voorkomen. Naast een allergische reactie is het mogelijk dat een steriele ontsteking ontstaat.

Als gevolg van bijvoorbeeld onvoldoende druk, kan bloed achterblijven in de ingespoten ader. Als dit gaat ontsteken, voelt u veel pijn en moet u terugkomen voor een nabehandeling. Het bloed wordt dan weggehaald met behulp van een kleine incisie op de plaats van de ontsteking. Dit gaat onder plaatselijke verdoving.

Het is een kleine ingreep en u bent direct verlost van de pijn. Ook na deze behandeling is het belangrijk dat u de elastische kous draagt en wordt u geadviseerd om veel te bewegen.

 

Maak nu een afspraak

Volg uw behandeltraject

naar boven

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Veel gestelde vragen

naar boven

Mag ik mijn benen insmeren met bodylotion op de dag van de behandeling?

U kunt beter geen crèmes gebruiken op de dag van de behandeling. Bij gebruik van crème is het mogelijk dat de pleisters minder goed hechten. Daarnaast tast het vet in de meeste crèmes het elastiek van de elastische kous aan waardoor deze eerder slijt.

Mag ik na de behandeling in de zon?

Felle zon (en ook de zonnebank!) gedurende twee weken voor, en vier weken na de behandeling, op de behandelplaatsen kunt u beter vermijden. Er bestaat dan een verhoogde kans op verkleuringen van de huid in het behandelde gebied. Gebruik steeds een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 20 of hoger.

Moet de elastische kous dag en nacht worden gedragen?

Nee, dat hoeft niet altijd. Soms zijn elastische kousen zelfs helemaal niet nodig! Tijdens het consult zal de arts u precies uitleggen hoe lang en wanneer u elastische kousen moet dragen.

Moet ik mijn benen scheren?

Nee, dat is in de zeven dagen voorafgaand aan de behandeling zelfs af te raden, aangezien de kans bestaat dat er kleine wondjes met kans op bacteriegroei onstaan.

Wanneer kan ik weer aan het werk?

Na de meeste spataderbehandelingen kunt u de volgende dag weer aan het werk. Het is het beste om uw gewone leefpatroon weer op te pakken. De elastische kousen kunnen u in uw bewegingen beperken, maar laat dat vooral geen reden zijn om stil te gaan zitten. Het is juist belangrijk om veel te bewegen!

Wandelen en fietsen zijn goed voor de bloedcirculatie. Veel lopen is aan te raden en dat mag u meteen na de ingreep al doen. Moet u voor uw werk veel staan, wacht dan liever iets langer voor u aan de slag gaat. En moet u veel zitten, leg uw benen dan omhoog. Voor strippen ligt dat echter anders. Na deze ingreep kunt u pas na vijf tot zeven dagen beginnen met administratief werk en pas na twee weken mag u zware lichamelijke inspanningen verrichten.

Staat uw vraag en antwoord er niet bij? Klik hier om een vraag te stellen.

Arts

naar boven
Eindhoven
Drs. Eva Walthuis
 
Enschede
Drs. Priscilla Vos
Drs. Raymond de Zeeuw
 
Rotterdam
Drs. Eva Walthuis
 
Velp
Drs. Areadne van Dijken
Drs. Raymond de Zeeuw

Helder kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten