Laserbehandeling (EVLA)

Informatie over laserbehandeling aan spataders

naar boven

De laserbehandeling is een techniek die een enorme vooruitgang is ten opzichte van het traditionele strippen. De kans op een herhalingsbehandeling is enorm afgenomen. De laserbehandeling, ook wel EVLA (endovasculaire laser ablatie) genoemd, is daarom eerste keuze van Helder kliniek.

Bij de laserbehandeling wordt een dunne laserdraad in de lekkende oppervlakkige stamader gebracht en met behulp van laserenergie wordt het bloedvat dichtgemaakt. Uw lichaam ruimt de afgesloten ader zelf op.

Deze behandeling is daardoor veel minder belastend dan strippen en kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. U kunt meteen naar huis en de volgende dag alweer aan het werk.

Het consult: persoonlijk en eerlijk advies over spataderen

naar boven

Het intakegesprek voert u met een fleboloog, de arts die de supervisie houdt over uw totale behandeling. In dit gesprek komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. Ook zal de arts vragen naar uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid.

Daarnaast doen wij standaard een onderzoek aan beide benen met de duplexscan, zodat we nauwkeurig kunnen vaststellen om welke vorm van spataderen het gaat. Dit geavanceerde echo-onderzoek maakt dat tot in detail duidelijk. En dat is belangrijk, want pas dan kunnen we een helder behandelplan maken zodat u optimaal
geholpen kunt worden.

Spataderen? Bekijk de spatadervergelijker!

Behandeling met laser

naar bovenDe arts zal in de meeste gevallen de spatader die verwijderd gaat worden op het been aftekenen met een speciale stift. Daarna wordt het te behandelen gebied lokaal verdoofd met injecties. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan soms wat pijnlijk zijn.

Als de verdoving is ingewerkt, bent u klaar voor de ingreep. Via een kleine incisie wordt eerst een leidraad ingebracht (1). Daarna wordt er over de leidraad een katheter geschoven en de leidraad wordt vervangen door de laserfiber (2).

De laserfiber wordt precies op de overgang tussen de zieke en de gezonde ader gepositioneerd. Er wordt een mantel met vocht rondom de ader gespoten om de ader te koelen en te verdoven (3). Hierdoor wordt de behandeling volkomen pijnloos.

De laser wordt geactiveerd en de ader wordt aan de binnenzijde verhit. Langzaam wordt de laser teruggetrokken waardoor de ader ondoorgankelijk wordt en dicht gaat zitten. Uw lichaam ruimt het bloedvat zelf op; het is dus niet meer nodig om de hele ader uit
het been te verwijderen (4) (5).

Deze behandeling wordt uitgevoerd door professionele en ervaren vaatchirurgen. Spataderbehandelingen worden gedaan in dagopname. Dat betekent dat u maar een paar uur in onze kliniek bent. U kunt vrijwel meteen na de ingreep weer naar huis. Het is verstandig om iemand mee te nemen, want u mag zelf niet rijden na de ingreep.

 

Om video's te bekijken heeft u Flash nodig. Download hier Adobe Flash Player

Na de behandeling

naar boven

Na de behandeling kunt u tintelingen in het behandelde been voelen, maar dit trekt geleidelijk weer weg. Meteen na de behandeling krijgt u een elastische kous aan voor de eerste 48 uur. Het is goed om na de behandeling zoveel mogelijk te lopen.

Zes weken na de behandeling is het resultaat zichtbaar. De arts zal dan met u bespreken of aanvullende behandeling nodig is. Soms kan het verwijderen van kleine adertjes gewenst zijn. De laserbehandeling veroorzaakt nauwelijks littekens.

Vergoeding behandeling

naar boven

Het eerste consult bij de arts en het bijbehorende duplexonderzoek van de vaatlaborant/fleboloog worden altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Of de verdere behandeling aan uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt tijdens het onderzoek.

Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. In 2015 moet u in ieder geval de eerste € 375,- aan medische kosten zelf betalen.

Risico's

naar boven

Dankzij deze verfijnde techniek komen complicaties gelukkig zelden voor. Algemene complicaties die na elke operatie kunnen voorkomen zijn bloedingen, infecties, gevoelloosheid, een slechte wondgenezing en een allergische reactie.

Omdat er sprake is van een klein wondoppervlak is de kans op een complicatie gering. Bij spataderbehandelingen is er zoals bij elke andere chirurgische ingreep kans op trombose.

 

Maak nu een afspraak

Volg uw behandeltraject

naar boven

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Veel gestelde vragen

naar boven

Kun je wel zomaar een ader missen?

Ja, dat kan. Wanneer een spatader wordt weggehaald, neemt een andere gezonde ader de functie automatisch over.

Ik heb dunne en dikke spataderen, welke behandeling is voor mij het beste?

Tijdens het eerste consult zal de arts bekijken welke vormen van spataderen u heeft. Een gecombineerde aanpak van verschillende technieken en meerdere behandelingen is soms de beste optie. Daarbij worden eerst de dikke spataderen verwijderd en tijdens een latere behandeling worden de kleinere aangepakt.

Wanneer laserbehandeling en wanneer strippen?

De laserbehandeling en strippen worden bij dezelfde typen afwijkingen gebruikt. Echter, gezien de aanzienlijke voordelen van deze behandeling voor de cliënt, wordt laserbehandeling (EVLB) bij voorkeur toegepast. Alleen bij cliënten met een heel dunne huid of bij wie sprake is van sterk kronkelend verlopende spataderen heeft strippen de voorkeur.

Wat kan ik doen bij jeuk?

Omdat u uw benen niet in mag smeren met bodylotion of crème en door het dragen van de elastische kousen kan de huid heel droog worden en gaan jeuken. Op het moment dat u de kous alleen nog maar overdag hoeft te dragen kunt u ’s avonds een neutrale zalf aanbrengen. Die is ’s ochtends helemaal ingetrokken en zo voorkomt u dat het vet de elastische kous aantast.

Mag ik na de behandeling in de zon?

Felle zon (en ook de zonnebank!) gedurende twee weken voor, en vier weken na de behandeling, op de behandelplaatsen kunt u beter vermijden. Er bestaat dan een verhoogde kans op verkleuringen van de huid in het behandelde gebied. Gebruik steeds een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 20 of hoger.

Mag de elastische kous uit tijdens het douchen?

Ja, dat mag na twee dagen. Wel is het aan te raden om de kous daarna weer zo snel mogelijk aan te doen. Dat gaat overigens het makkelijkst wanneer uw benen helemaal droog zijn. Tip: met een föhn is dat zo gebeurd!

Slijten de kousen?

Ja, dat is helaas niet te voorkomen. Door transpiratievocht, huidvet en chemische stoffen (bijvoorbeeld in wasmiddelen) worden de elastische draden in de kousen aangetast. Maar u kunt het slijten wel zo veel mogelijk beperken door de kousen goed droog te rollen in een handdoek en ze liggend te laten drogen. Laat de kousen niet drogen op de verwarming, in de zon of in de wasdroger want daar kunnen ze niet tegen. En smeer uw benen niet in met bodylotion of crème, want ook door vet slijten de kousen snel.

Moet ik mijn benen scheren?

Nee, dat is in de zeven dagen voorafgaand aan de behandeling zelfs af te raden, aangezien de kans bestaat dat er kleine wondjes met kans op bacteriegroei onstaan.

Wanneer kan ik weer aan het werk?

Na de meeste spataderbehandelingen kunt u de volgende dag weer aan het werk. Het is het beste om uw gewone leefpatroon weer op te pakken. De elastische kousen kunnen u in uw bewegingen beperken, maar laat dat vooral geen reden zijn om stil te gaan zitten. Het is juist belangrijk om veel te bewegen!

Wandelen en fietsen zijn goed voor de bloedcirculatie. Veel lopen is aan te raden en dat mag u meteen na de ingreep al doen. Moet u voor uw werk veel staan, wacht dan liever iets langer voor u aan de slag gaat. En moet u veel zitten, leg uw benen dan omhoog. Voor strippen ligt dat echter anders. Na deze ingreep kunt u pas na vijf tot zeven dagen beginnen met administratief werk en pas na twee weken mag u zware lichamelijke inspanningen verrichten.

Kan ik op vakantie?

Het is mogelijk op vakantie te gaan. Zeker als u van plan bent een lange reis met vliegtuig, trein of bus te maken, kunt u het beste een elastische kous dragen. Bij de endovasculaire laserbehandeling mag u na twee weken weer reizen per vliegtuig.

Staat uw vraag en antwoord er niet bij? Klik hier om een vraag te stellen.

Arts

naar boven
Eindhoven
Dr. Marc van Sambeek
Dr. Joep Teijink
Dr. Philippe Cuypers
 
Enschede
Drs. Rob van Det
Drs. Raymond de Zeeuw
 
Hilversum
Drs. Mariëtta Veldman
 
Rotterdam
Drs. Mariëtta Veldman
Dr. Boy Bruijninckx
 
Velp
Drs. Raymond de Zeeuw
Drs. Rob van Det

Helder kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten