Informatie over de behandeling van spataderen

Spataderen kunnen variëren van dikke, kronkelende aderen tot kleine, oppervlakkige haarvaatjes. Ze zijn lelijk om te zien en geven ook de nodige klachten. Gelukkig zijn spataderen prima te verhelpen. Helder kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van spataderen en biedt een uniek totaalconcept. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vrijwel meteen terecht bij een van onze ervaren specialisten voor het eerste consult.

Consult met oriëntatie-duplex.

Tijdens dit consult krijgt u een korte scan met het duplexapparaat van de aderen in uw benen en een intake-gesprek met de vaatchirurg of fleboloog. Samen met u bespreekt de arts de mogelijke vervolgbehandelingen. Indien uit de oriëntatie-duplex toch mocht blijken dat de stamader niet meer naar behoren functioneert, dan zal de arts u adviseren u alsnog een verwijzing bij uw huisarts te regelen.

Uitgebreid Consult met duplex

Tijdens het uitgebreide consult krijgt u een volledige scan met het duplexapparaat van de aderen in uw benen. De uitslag van dit uitgebreide duplexonderzoek is bepalend voor de verdere behandeling. Tijdens het gesprek met de vaatchirurg of fleboloog wordt een behandelplan gemaakt. In overleg met u worden er eventuele vervolgbehandelingen gepland.

 

 

Helder kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van spataderen. Daardoor kunnen we u zorg van de hoogste kwaliteit bieden. Bovendien krijgt u bij ons de persoonlijke aandacht die u verdient, op elk moment wanneer u dat wenst.

Wat zijn spataderen

Spataderen zijn blauwpaars gekleurde, kronkelende bloedvaten die onder de huid liggen. Spataderen kunnen overal in het lichaam voorkomen maar zitten meestal in de benen. Deze bloedvaten variëren in grootte, van kleine bloedvaatjes van enkele millimeters, tot grote ‘kabels' van soms een paar centimeter dik. Kleine spataderen (takkenbosvenen) komen het meest voor. Hoe oppervlakkiger de spatader, hoe beter zichtbaar deze is. Eén op de vier mensen heeft spataderen, vrouwen vaker dan mannen. Meer informatie over het ontstaan van spataderen vindt u bij wat zijn spataderen.

Hoe herken ik spataderen?

Helder kliniek informeert u graag over de meest voorkomende symptomen van spataderen. Heeft u vragen of weet u niet zeker of u momenteel last heeft van spataderen? Neem dan gerust contact met ons op. Symptomen:

 • Een vermoeid gevoel in de benen;
 • Bloedvaten die blauwpaars gekleurd zijn;
 • Spataderen geven soms jeuk

Wilt u welke behandelmethode past bij uw spataderen, bekijk dan onze spatadervergelijker.

 

Dit zijn de behandelmethodes voor spataderen

 • Laserbehandeling (EVLA): voor het behandelen van grote spataderen. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en geeft nauwelijks littekens. U bent snel hersteld!
 • Strippen: alleen voor grote en zeer kronkelige spataderen wordt deze methode nog toegepast. Voor deze ingrijpende behandeling moet u onder narcose. Gelukkig is sinds EVLA strippen bijna nooit meer nodig.
 • Crossectomie: voor spataderen vanuit de lies of knieholte. U krijgt een plaatselijke verdoving. Na deze kleine ingreep kunt u snel weer aan het werk.
 • Perforantectomie: om een lekkende verbindingsader weg te halen. Ook dit is een kleine ingreep die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd.
 • Mullertechniek: methode waarmee grote, opliggende spataderen worden weggehaald. Deze techniek geeft minimale littekens en u bent snel hersteld.
 • Sclerocompressietherapie: wordt ook wel ‘wegspuiten’ genoemd. Geschikt voor kleine spataderen. Er is geen verdoving nodig en u kunt meteen weer aan het werk. 

De top 5 oorzaken van spataderen

Spataderen kunnen door allerlei factoren ontstaan. Op sommige (zoals een aangeboren
aanleg) heeft u geen invloed, maar op andere wel! En voorkomen is nog altijd beter dan
genezen…

Dit zijn de vijf belangrijkste oorzaken:

 • Erfelijkheid
  De aanleg voor zwakke kleppen of zwak steunweefsel is vaak aangeboren.
 • Hormoonschommelingen
  Veel vrouwen krijgen spataderen als ze zwanger zijn, maar ook andere hormoonschommelingen kunnen invloed hebben op het ontstaan van spataderen.
 • Uw beroep
  Vooral wanneer u langdurig moet zitten of staan is de kans op spataderen groter.
 • Overgewicht
  Veel overtollige kilo’s geven extra druk op de kleppen, zodat spataderen kunnen ontstaan.
 • Te weinig beweging
  Wanneer de beenspieren te weinig in actie komen, krijgen de aderen te weinig impulsen om het bloed omhoog te laten stromen

 

Wat kunt u bij ons verwachten?
U wordt behandeld door een multidisciplinair team, bestaande uit een fleboloog, een vaatchirurg, een vaatlaborant en een verpleegkundige. Zij werken samen om u zo goed en efficiënt mogelijk te helpen. U ziet dus meteen de juiste specialisten, allemaal onder één dak. Helder kliniek heeft alle middelen in huis om snel tot een diagnose te komen en u de beste behandeling aan te bieden.

 

Handig: 'Mijn Helder kliniek'
Als patiënt van Helder kliniek krijgt u een persoonlijke webpagina. Op ‘Mijn Helder kliniek’ vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

 

Wie betaalt uw behandeling?
Met een verwijzing van uw huisarts of specialist wordt het duplexonderzoek bij de vaatlaborant/fleboloog en het consult met de arts altijd vergoed. Of de verdere behandeling van uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de ernst van de spataderen en van uw verzekering. Klik hier voor een uitgebreid overzicht van de vergoedingen.

Maak nu een afspraak


Last van ontsierende adertjes op uw benen?

Heeft u geen last van spataderen maar wel van ontsierende adertjes op uw benen? Deze kunnen snel en pijnloos verholpen worden door gediplomeerde huidtherapeuten van Velthuis kliniek. Namelijk met de Elite MPX Laser. de Elite laser geeft lichtimpulsen met een zeer hoge energie-intensiteit af. Deze energie wordt wel opgenomen door de oppervlakkige vaatjes, maar niet door de omringende huid. Door de warmte worden de vaatjes beschadigd waarna het lichaam ze vervolgens zelf opruimt.

Meer weten? Ga naar de website van Velthuis kliniek

Nieuws

30 mei: Nationale Huidkankerdag Datum: 19-05-2015
Op 30 mei is het voor de derde keer Nationale Huidkankerdag. Op deze dag kunt u uw huid laten controleren bij meer dan 200 dermatologen in ziekenhuizen door heel Nederland. Lees verder


Nog voor de zomer mooie benen! Datum: 24-04-2015
Heeft u last van spataderen? Dan ziet u waarschijnlijk op tegen het seizoen van korte broeken en blote benen... Daarom is het slim om nu nog een afspraak te maken bij een van onze spataderspecialisten. Lees verder


Nascholing huisartsen Huidoncologie Datum: 23-04-2015
In samenwerking met Stichting Koel organiseert Helder kliniek Rotterdam op woensdag 3 juni 2015 een vaardigheidstraining dermatologie en huidoncologie. Lees verder

 

Helder kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten