Molemapping

Om alle moedervlekken of sproeten op uw huid nauwkeurig vast te leggen en ook op langere termijn in de gaten te houden, maken we gebruik van een vernieuwende technologie die ‘molemapping’ heet.

Molemapping betekent een grote verbetering bij het opsporen van huidkanker. In Australië komt de gevaarlijkste vorm van huidkanker (een dik melanoom) door veranderd zongedrag en goede zorg zoals molemapping duidelijk minder voor.

In Nederland wordt molemapping echter vrijwel nergens gedaan. Helder kliniek wil hierin voor Nederland een belangrijke rol spelen.

Molemap

Om een molemap te kunnen maken, worden er digitale foto's gemaakt door een speciaal hiervoor opgeleide huidtherapeute. U wordt ervoor meegenomen naar een fotografieruimte, waar de FotoFinder staat opgesteld. Dit is het apparaat dat veranderingen in moedervlekken vroeg signaleert.

De FotoFinder maakt met behulp van een camera met speciale lenzen digitale foto’s van uw lichaam. Om elk pigmentvlekje (moedervlek of sproet) te kunnen vastleggen moet u verschillende houdingen aannemen (bijvoorbeeld met uw armen omhoog, van opzij, etc).

De FotoFinder kan moedervlekken analyseren en beoordelen aan de hand van speciale patronen. Zo kan snel worden vastgesteld of het om een kwaadaardige vlek gaat. Ook checkt de FotoFinder automatisch of er nieuwe moedervlekken zijn bijgekomen.

De complete molemap wordt opgeslagen in een medisch dossier en vormt de basis voor toekomstige monitoring. Bij een jaarlijkse check-up kunnen we precies zien of en waar de moedervlekken veranderd zijn.

Dermatoscopie

Van verdachte afwijkingen wordt een extra vergrote detailfoto gemaakt met behulp van de digitale dermatoscoop. Hiermee kan een stukje huid ca. 20x worden vergoot, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat. Daardoor kan de arts veel nauwkeuriger beoordelen wat er aan de hand is.

Door enkele maanden later opnieuw een dergelijke foto te maken, kan bekeken worden of de afwijking veranderd is. Indien dat het geval is, geeft dat een aanwijzing voor groei die mogelijk in de richting van iets kwaadaardigs gaat.

Vergoeding zorgverzekeraar

Het consult en de dermatoscopie worden vergoed door uw zorgverzekeraar indien u een medische indicatie heeft. De medische indicatie en de doorverwijzing dient u te verkrijgen via de huisarts.

De molemap wordt nodig geacht wanneer u een verhoogd risico op melanomen hebt. Tot de risicogroep behoren bijvoorbeeld mensen die meer dan 150 of 200 moedervlekken hebben, mensen die meerdere atypische (=vreemd gevormde) moedervlekken hebben of mensen van wie naaste familieleden een melanoom gehad hebben

Helder kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten