Plaveiselcelcarcinoom

Informatie over het plaveiselcelcarcinoom

naar boven

Het plaveiselcelcarcinoom is, na het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het plaveiselcelcarcinoom komt voornamelijk voor bij mensen boven de veertig, en vooral bij mensen met een lichte huid en bij mensen die als kind verbrand zijn in de zon. Ook komt het meer dan gemiddeld voor bij mensen die roken, in de buitenlucht werken, door hun beroep aan teer of giftige oliën zijn blootgesteld of een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de buitenste lagen van de huid. Voordat er sprake is van kanker, is er eerst een voorstadium dat we actinische keratose noemen. Er zijn dan plekjes met korstjes zichtbaar, die kunnen zorgen voor pigmentvlekken, ontkleuring, rimpels, verwijde bloedvaatjes en een verdikte hoornlaag.

Hoewel de aandoening in dit stadium nog niet kwaadaardig is, kan hij dat na verloop van tijd wel worden. Het is belangrijk dat een plaveiselcelcarcinoom (of het voorstadium ervan) tijdig ontdekt en behandeld wordt. De tumor groeit namelijk sneller dan een basaalcelcarcinoom en heeft de neiging tot uitzaaiing. Wanneer er sprake is van zulke uitzaaiingen, is genezing moeilijker geworden.

Een plaveiselcelcarcinoom herkent u aan een deels schilferende, deels korsterige plek. Daaronder zit de tumor als een rozerood knobbeltje.

Wanneer het korstje wordt afgestoten, blijft er een oppervlakkig zweertje achter dat niet geneest.
Een plaveiselcelcarcinoom komt meestal voor op plaatsen die veel zijn blootgesteld aan de zon, zoals gezicht, hoofdhuid, nek, armen of handruggen. Maar het kan ook op de lippen, in de mond, op de geslachtsorganen of op andere plekken van het lichaam zitten. Daarom moet u ieder plekje dat langer dan drie maanden bestaat, groeit, regelmatig bloedt of simpelweg niet wil genezen, laten onderzoeken door een arts.

Advies over de behandeling van het plaveiselcelcarcinoom

naar boven

Voor het maken van een afspraak voor een eerste consult, kunt u contact opnemen met het informatiecentrum: 088 - 7785202 (lokaal tarief). U krijgt dan een van onze medewerksters aan de lijn. Voor een juiste doorverwijzing zal zij u enkele vragen stellen. Op basis hiervan wordt alvast een elektronisch patiëntendossier aangemaakt.

Tijdens het intakeconsult wordt u gezien door een dermatoloog en een verpleegkundige. Beide zijn gespecialiseerd in huidoncologie. Tijdens dit eerste consult bekijken we uw huid en maken we indien nodig een ‘molemap’. Dit is vooral van toepassing bij personen met veel moedervlekken.

Daarna wordt een diagnose gesteld en een voorlopig behandelplan opgesteld. Wanneer er meer gegevens nodig zijn voor het stellen van de juiste diagnose, wordt een biopsie verricht. Er wordt dan een klein stukje van het verdachte weefsel weggehaald en opgestuurd naar het laboratorium. Daar kan de patholoog vaststellen of het inderdaad om huidkanker gaat, en zo ja, om welk type.

Telefonisch contact
De uitslag van dit laboratoriumonderzoek krijgt u binnen 1 week telefonisch van ons. Als de uitslag de voorlopige diagnose bevestigt, blijft het behandelplan ongewijzigd. Mocht de uitslag afwijken, dan wordt een nieuw behandelplan met u besproken. Er kan dan meteen een afspraak gepland worden voor de behandeling.

Behandeling

naar boven

Om de diagnose te stellen kan een huidbiopsie gedaan worden. Daarbij wordt een klein stukje huid verwijderd en voor pathologisch onderzoek naar het laboratorium gestuurd. De verdere behandeling hangt onder andere af van de plaats en grootte van de tumor, de microscopische kenmerken en uw gezondheid.

Meestal is een excisie (chirurgisch verwijderen) de meest geeigende methode. Het aangedane weefsel, plus een klein extra stukje eromheen worden dan weggesneden. Het weggehaalde weefsel wordt naar het pathologisch laboratorium gestuurd, waar een patholoog de diagnose bevestigd en radicaliteit (is de afwijking in zijn geheel verwijderd?) beoordeeld.

Wanneer blijkt dat niet alle tumorcellen verwijderd zijn, wordt er een tweede excisie gedaan waarbij iets meer weefsel wordt weggenomen.

Wanneer er veel weefsel moet worden verwijderd, is het niet altijd mogelijk om de wond meteen te hechten. Dan moet er een reconstructie gedaan worden door de plastisch chirurg. Die zal de wond sluiten door middel van een verschuiving of transplantatie van huidweefsel.

Plaveiselcelcarcinoom kan verder worden behandeld door middel van bestraling.

Vergoeding behandeling

naar boven

Het consult en de behandeling van huidkanker worden bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. In 2015 moet u in ieder geval de eerste € 375,- aan medische kosten zelf betalen.

Risico's

naar boven

Bij excisie kan het voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt of niet goed geneest.

 

Maak nu een afspraak

Na de behandeling

naar boven

Nadat u bent behandeld voor huidkanker blijft u nog een poos onder controle bij de kliniek. Er bestaat immers een kans dat de tumor terugkomt, of dat zich nieuwe tumoren ontwikkelen. Hoe eerder dit ontdekt wordt, hoe sneller u behandeld kunt worden en hoe beter de kansen op herstel. De controles worden gedaan door de dermatoloog of algemeen arts en een verpleegkundige.

Controleschema

Follow-up schema hoog-risico plaveiselcelcarcinomen:
1 keer per 3 maanden gedurende het eerste jaar
1 keer per 4 maanden gedurende het tweede jaar
1 keer per 6 maanden gedurende het derde jaar
1 keer per jaar gedurende het vierde en vijfde jaar

Follow-up schema laag-risico plaveiselcelcarcinomen:
1 keer per 6 maanden gedurende de eerste 2 jaar
1 keer per jaar gedurende het derde, vierde en vijfde jaar

Overigens: als u tussentijds vragen heeft of zich zorgen maakt, kunt u ons altijd bellen.

Volg uw behandeltraject

naar boven

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Arts

naar boven

Het weghalen van huidtumoren kan zowel door de plastisch chirurg als door de in huidoncologie gespecialiseerde dermatoloog gebeuren. Grotere chirurgische ingrepen worden uitsluitend door de plastisch chirurg gedaan. De dermatoloog zal beoordelen wie de ingreep het beste kan uitvoeren. Uiteraard kunt u daarbij ook zelf uw voorkeur uitspreken.

Enschede
Dr. Peter Velthuis
Drs. Xander Bakker
 
Hilversum
Mr. dr. Ellen de Haas
Dr. Laura Moojen-Zaal
 
Rotterdam
Dr. Leon van Adrichem
Dr. Peter Velthuis
 
Velp
Dr. Peter Velthuis

Helder kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten