Huidkanker: Snelle diagnose & effectieve behandeling

Helder kliniek is gespecialiseerd in vrijwel alle behandelvormen van huidkanker. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vrijwel meteen terecht bij een van onze ervaren specialisten voor het eerste consult. Al tijdens dit consult kan vaak de aard van de tumor bepaald worden. Als dat nodig is, wordt meteen een biopsie verricht. De uitslag krijgt u binnen een week. U zit dus niet onnodig lang in onzekerheid.


Helder kliniek is gespecialiseerd in huidoncologie. Daardoor kunnen we u zorg van de hoogste kwaliteit bieden. Bovendien krijgt u bij ons de persoonlijke aandacht die u verdient, op elk moment wanneer u dat wenst.

Dit zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker

 • Melanoom: groeit betrekkelijk snel en kan in een vrij vroeg stadium uitzaaien. Op tijd opereren is dus belangrijk!
 • Basaalcelcarcinoom: komt meestal voor bij mensen van 40 jaar en ouder. Groeit langzaam en zaait bijna nooit uit.
 • Plaveiselcelcarcinoom: komt vooral voor bij mensen met een lichte huid en bij mensen die als kind verbrand zijn in de zon. Groeit sneller dan een basaalcelcarcinoom en heeft de neiging tot uitzaaiing.
 • Voorstadia van huidkanker: soms gaat huidkanker vooraf door een fase waarin de eerste tekenen zichtbaar worden. Belangrijk dus om de signalen te herkennen!
 • Onschuldige vlekken: een heleboel vlekjes of onregelmatigheden lijken misschien op huidkanker, maar zijn volkomen onschuldig.

Hoe herken ik huidkanker?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker - elk jaar komen er tienduizenden nieuwe patiënten bij. Huidkanker is goed te behandelen, wanneer u er maar op tijd bij bent. Vroege ontdekking kan uw leven redden! Het is dan ook belangrijk dat u weet waar u op moet letten.

Waarschuwingssignalen:

Melanoom

Een moedervlek is verdacht wanneer deze:

 • groter wordt
 • van kleur verandert
 • van vorm verandert
 • een vage grens krijgt
 • blijft jeuken
 • spontaan gaat bloeden
 • recent is ontstaan

Waarschuwingssignalen van een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom

Alle plekjes en vlekjes zijn verdacht wanneer deze:

 • een wondje vormen dat niet geneest binnen zes weken
 • lijken op eczeem, maar niet reageren op behandeling

Uw huid moet ook gecontroleerd worden door een arts wanneer er sprake is van
actinische keratose. Deze aandoening komt vooral voor op huidgebieden die ernstig door de zon beschadigd zijn. Actinische keratose uit zich in ruw aanvoelende,
lichtbruine plekjes, korstjes, een vlekkerige pigmentatie, ontkleurde plekjes,
fijne en grove rimpels, verwijde bloedvaatjes, een gelige verdikte hoornlaag of een verdunde huid.

Huidinspectie

Wij raden aan om zelf elke maand uw huid te onderzoeken op verdachte plekken. Zo'n huidinspectie is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Er zijn slechts zes eenvoudige stappen

 1. Kleed u uit en ga voor de spiegel staan.
 2. Kijk systematisch naar uw borst, buik en voorkant van armen en benen.
 3. Bekijk de achterzijde van armen en benen.
 4. Draai zijwaarts en bekijk de zijkant van uw lichaam.
 5. Kijk nauwkeurig uw gezicht en oren na.
 6. Kijk via een handspiegel in de grote spiegel naar uw rug (of laat iemand anders die beoordelen).

Noteer eventueel waar en hoeveel vlekjes u ziet. Herhaal deze huidinspectie elke maand. Merkt u veranderingen of verdachte plekjes op, ga dan naar uw huisarts.

Twijfel?

Twijfelt u of een moedervlek er ‘normaal' uitziet? Maakt u zich zorgen over plekjes die er vreemd uitzien? Weet u niet zeker of een moedervlek groter geworden is? Laat er dan ALTIJD uw huisarts naar kijken. Hij/zij kan bepalen of een moedervlek of ander plekje nader onderzocht moet worden.

Jaarlijkse Check-up

Zijn er bij u verdachte moedervlekken gevonden of bent u al een keer behandeld voor een melanoom, dan adviseren wij u om elk jaar een 'molemap' te laten maken. Hierbij worden alle moedervlekken op uw huid nauwkeurig vastgelegd. Dankzij het innovatieve molemapping-systeem kunnen onze specialisten elke verandering nauwkeurig digitaal monitoren.

Wat kunt u bij ons verwachten?

U wordt behandeld door een multidisciplinair team, bestaande uit een dermatoloog, een plastisch chirurg, een huidtherapeut en een verpleegkundige. Zij werken samen om u zo goed en efficiënt mogelijk te helpen. U ziet dus meteen de juiste specialisten, allemaal onder één dak. Helder kliniek heeft alle middelen in huis om snel tot een diagnose te komen en u de beste behandeling aan te bieden.

Wie betaalt uw behandeling?

Met een verwijzing van uw huisarts of specialist worden alle behandelingen van huidkanker en voorstadia van huidkanker volledig vergoed. Helder Kliniek heeft met
alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van huidoncologische behandelingen.

Preventie

Hoe voorkom ik huidkanker? In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat bijna alle vormen van kanker veroorzaakt worden door UV-straling. Omdat een leven zonder zonlicht niet bestaat, is het belangrijk om op een verstandige manier om te gaan met de zon. Op deze manier verkleint u de risico's op huidkanker. Op de onderstaande pagina's vindt u meer informatie over de preventie tegen huidkanker en hoe u zichzelf kunt beschermen tegen UV-straling.

Handig: 'Mijn Helder kliniek'

Als patiënt van Helder kliniek krijgt u een persoonlijke webpagina. Op ‘Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Voor een consult bij Helder kliniek heeft u altijd een verwijzing van de huisarts nodig. De gemiddelde wachttijd voor een consult ligt momenteel op 10 werkdagen. Kijk voor de exacte termijn bij de vestiging van uw keuze.

Inplannen van een afspraak

Voor het inplannen van de afspraak heeft het informatiecentrum een aantal gegevens van u nodig. Hierbij willen wij u vragen om de volgende informatie bij de hand te houden:

 • Uw BSN-nummer
 • De naam van uw huisarts
 • Uw verzekeraar en polisnummer

Maak nu een afspraak

Helder kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten