Anale wratten

Algemeen

naar boven

Anale of anogenitale wratten (condylomata acuminata) zijn roze of grijswitte wratjes die zich rond de anus, maar ook op penis of vagina kunnen bevinden. Ze zijn klein en zitten vlak bij elkaar, waardoor het oppervlak wel wat lijkt op een bloemkool. De wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks worden naar schatting 25.000 mensen met dit virus besmet. Maar lang niet iedereen die besmet is, krijgt ook wratten.

Anale wratten kunnen geen kwaad en verdwijnen vaak vanzelf, hoewel dit wel tot twee jaar kan duren. Wel kunnen ze last geven van jeuk, pijn of een branderig gevoel rond de anus. Na verloop van tijd kunnen de wratten groter worden en zich steeds verder uitbreiden. Heeft u er last van, dan kunnen ze worden verwijderd.

Om onzekerheid rondom klachten weg te nemen, heeft Helder kliniek een test ontwikkeld die binnen 3 minuten duidelijkheid geeft over de mogelijke oorzaak van de klacht(en). Doe hier de speciale anale klachten test.

Wat kunt u zelf doen?
Omdat genitale wratten besmettelijk zijn, is het verstandig uw seksuele partner(s) hiervoor te waarschuwen. Veilig vrijen (dus een condoom gebruiken) helpt niet helemaal om besmetting te voorkomen. De wratten bevinden zich namelijk vaak buiten de rand van het condoom. Gebruik geen handdoek of washand van een besmet persoon, want ook op die manier kan het virus overgedragen worden.

Uiteindelijk verdwijnt het virus vanzelf uit uw lichaam. Tot die tijd blijft u besmettelijk en kunnen de wratjes (ook na een behandeling) bij vlagen opkomen en weer verdwijnen.

Consult

naar boven

Tijdens het consult zal de proctoloog de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond. Daarna zal hij een uitwendig en inwendig onderzoek doen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger (rectaal toucher) en met een kijkertje (proctoscoop).

Het is begrijpelijk dat u tegen dit onderzoek opziet. Toch is dat in feite niet nodig. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De arts zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de behandeling pijnloos.

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen.

Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn. Meestal kunt u meteen behandeld worden, in enkele gevallen wordt hiervoor een nieuwe afspraak gemaakt.

Behandeling

naar boven

Wanneer er veel wratten zijn is het elektrisch wegschroeien (coagulatie) de beste behandeling. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Op het moment van behandeling kunnen zich al nieuwe wratjes aan het vormen zijn. Daarom is vaak een tweede behandeling na enkele weken nodig. Overigens kunnen de wratten blijven terugkomen, zolang het virus nog in uw lichaam aanwezig is.

Het weghalen van wratten rond de anus gebeurt onder narcose.

Na de behandeling

naar boven

Na de behandeling heeft u open wondjes die wat wondvocht afscheiden. Deze sluiten zich na twee tot vier weken. Tot die tijd is het belangrijk dat u de wondjes drie keer per dag schoon spoelt met water, bijvoorbeeld onder de douche. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wondjes komt. Heeft u veel last van napijn, dan kan de arts een verdovende crème (lidocaine) voorschrijven.

Vergoeding behandeling

naar boven

Het consult en de behandeling van anale aandoeningen worden bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. In 2015 moet u in ieder geval de eerste € 375,- aan medische kosten zelf betalen.

Risico's

naar boven

Complicaties die direct kunnen optreden zijn reacties op de narcose, nabloeding en een infectie. Deze risico’s zijn verbonden aan iedere chirurgische ingreep en kunnen tot een minimum beperkt worden door correct te werken. Ook bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmiddelen. Dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat. Daarnaast bestaat er een risico op infectie, huidirritatie en littekenvorming.

 

Maak nu een afspraak

Volg uw behandeltraject

naar boven

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op 'mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Veel gestelde vragen

naar boven

Ik heb geen last van de wratten, maar vind ze niet mooi. Kan ik ze dan ook weg laten halen?

Ja, dat kan. Esthetische redenen zijn vaak een reden om naar een chirurg te gaan en anale wratten weg te laten halen.

Hoe groot is de kans dat de wratten na behandeling terugkomen?

Die kans is groot. Zolang het HPV virus in uw lichaam aanwezig is, kunnen de wratten opnieuw de kop opsteken. Overigens is het geen probleem om meerdere malen door middel van coagulatie behandeld te worden.

Ik heb genitale wratten, loop ik nu ook risico op baarmoederhalskanker?

Genitale wratten worden veroorzaakt door een HPV-virus. Er zijn veel verschillende typen van dit virus. Sommige kunnen inderdaad leiden tot baarmoederhalskanker. Genitale wratten worden echter veroorzaakt door een andere type, dat geen relatie heeft met baarmoederhalskanker.

Moet ik naar de huisarts als ik denk dat ik anale wratten heb?

Ja. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om anale wratten gaat en of u mogelijk nog een andere soa (seksueel overdraagbare aandoening) heeft. De wratten zijn onschuldig en verdwijnen op den duur vanzelf, maar kunnen wel klachten geven. Bovendien zijn ze besmettelijk. Het is dus goed om ernaar te laten kijken. De huisarts kan een crème of vloeistof voorschrijven waarmee u de wratten een aantal weken lang moet behandelen. Ook kan hij of zij bepalen wanneer het verstandig is om u door te sturen naar een proctoloog.

Kan ik zelf iets doen om de jeuk te verminderen?

Probeer in ieder geval niet te krabben. Krabben wekt juist extra jeuk op! Bovendien kan daardoor kan een infectie ontstaan. Daarnaast kunt u met uw vingers het virus verspreiden. Een goede hygiëne is dus belangrijk. Afspoelen met warm water of een warm zitbad kan helpen om jeuk te verminderen.

Staat uw vraag en antwoord er niet bij? Klik hier om een vraag te stellen.

Arts

naar boven
Eindhoven
Drs. Jean-Paul de Zoete
Drs. Gust van Montfort

Helder kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten