Aambeien

Wat zijn aambeien?

naar boven

Aambeien (hemorroïden) zijn géén spataderen, zoals soms wel wordt gedacht. Aambeien ontstaan namelijk niet door een opeenhoping van bloed in de aderen, maar door zwelling van het slijmvlies van de anus. Iedereen heeft in feite aambeien: het zijn kleine zwellichaampjes in de endeldarm die ervoor zorgen dat er geen ontlasting uit de anus lekt.

Wanneer er ontlasting passeert, zakt dit slijmvlies iets naar beneden. Het onderliggende spierweefsel en elastisch bindweefsel trekken het anale slijmvlies daarna weer op zijn plek. Door leeftijd, persen of zwaartekracht kan het slijmvlies te ver naar beneden en zelfs naar buiten zakken. Bovendien kunnen er door stuwing bloedkluwens ontstaan. We noemen dit inwendige aambeien. Ook aan de buitenkant van de anus zitten bloedkluwens. Deze uitwendige aambeien of uitwendige hemorroïden kunnen vollopen met bloed. Als dit bloed stolt (trombose) kan dit erg pijnlijk zijn.

Over het algemeen verdwijnen uw aambeien binnen enkele dagen vanzelf. Door middel van aambeienzalven en zetpillen raakt u uw klachten sneller kwijt. Deze middelen brengen echter niet altijd het gewenste effect. Hiervoor kunt u contact opnemen met de specialisten bij Helder Kliniek. Om verdere complicaties in de vorm van uitzakking of bloedklonten te voorkomen is het belangrijk om uw aambeien vroegtijdig te genezen.

Doe de test

Veel mensen krijgen op een gegeven moment te maken met anale klachten. Deze klachten kunnen u onzeker maken en u belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. De zelftest geeft binnen 3 minuten duidelijkheid over de mogelijk oorzaak van de klachten en eventuele behandelingen. Doe de test

Voor meer informatie over het verwijderen van aambeien kunt u uw vraag hier stellen of telefonisch contact opnemen met 088 778 5202

Wanneer moet u aambeien laten behandelen?

Aambeien kunnen jeuk, pijn en zwellingen bij de anus veroorzaken. Het is ook mogelijk dat aambeien kunnen gaan bloeden bij de stoelgang. In dit geval kunt u helderrood bloed aantreffen bij uw ontlasting. Daarnaast kunnen aambeien ook spontaan gaan bloeden. Het is belangrijk om in elk geval contact op te nemen met de huisarts. Bloedverlies kan ook duiden op andere aandoeningen die niet door aambeien worden veroorzaakt.


Klachten aambeien:

 • Jeuk of pijn aan de anus
 • Helderrood bloedverlies
 • Zwellingen bij de anus
 • Anale afscheiding
 • Problemen met de stoelgang


Mocht u last hebben van één van deze klachten, dan raden wij u aan een afspraak te maken met één van onze specialisten voor behandeling. Helder Kliniek beschikt over de beste behandelmethodes voor alle voorkomende anale klachten. Maar er is ook veel aandacht voor pijnstilling. Anale aandoeningen geven soms heftige pijnklachten waardoor pijnstilling voor veel patiënten een enorme opluchting is.

 

aambeien behandelen

Consult: behandeling van aambeien

naar boven

Tijdens het consult zal de proctoloog de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond. Daarna zal hij een uitwendig en inwendig onderzoek doen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger (rectaal toucher) en met een kijkertje (proctoscoop).

Tijdens het eerste consult zal onze proctoloog uitgebreid naar uw klachten, gezondheid en medische achtergrond vragen. Op basis hiervan zal onze arts een inwendig en uitwendig onderzoek uitvoeren. Wij hebben begrip voor uw schaamtegevoel en zullen er alles aan doen om het onderzoek zo prettig en ontspannen mogelijk te laten verlopen. Met behulp van de vinger (rectaal toucher) en een kijkertje (proctoscoop) zal de arts de anus inwendig en uitwendig onderzoeken. 

Het is begrijpelijk dat u tegen dit onderzoek opziet. Toch is dat in feite niet nodig. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De specialist zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de aambeien behandeling pijnloos. 

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen. 

De arts zal op basis van het onderzoek bepalen welke behandeling nodig is. Voor het verwijderen van inwendige en uitwendige aambeien zijn verschillende methodes mogelijk: 

Behandeling van aambeien

naar boven

Barron ligatie behandeling

Bij het verwijderen van aambeien is de Barron ligatie in 75% van de gevallen de aangewezen behandeling. Deze methode, ook wel rubberbandligatie of 'elastiekjes schieten' genoemd, is op dit moment het meest toegepast en kent een hoog succespercentage. Met behulp van een kleine kijker worden de inwendige hemorroïden opgespoord. Het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De hemorroïden verschrompelen daarna vanzelf. Na verloop van tijd komen het afgebonden slijmvlies en het elastiekje vanzelf met de ontlasting naar buiten.

Omdat de ringetjes worden geplaatst op het gevoelloze slijmvlies, doet de aambeien behandeling in principe geen pijn. Het effect is vaak na zes weken goed te merken. Soms is het nodig de behandeling te herhalen. Een Barron ligatie wordt altijd zonder verdoving uitgevoerd.

Operatie volgens HAL/THD methode

Is het resultaat van de Barron ligatie onvoldoende, dan kan een andere ingreep nodig zijn. Met de HAL methode (hemorroïdaal arterie ligatie) of THD methode (transanale hemorroïdale dearterialisatie) worden de bloedvaatjes afgebonden met een hechting. Door de aambeien op deze manier te behandelen, wordt de bloedtoevoer gestopt, met als gevolg dat de aambeien slinken. De ingreep gebeurt onder sedatie of met een ruggenprik. Deze methode is relatief nieuw en wordt nog niet in alle ziekenhuizen toegepast. Helder Kliniek Proctologie heeft al ruime ervaring met deze behandeling. Voor een HAL/THD procedure krijgt u een ruggenprik of narcose.

Operatie volgens klassieke methode

Helpen deze methodes niet of zijn de aambeien te groot, dan kan het nodig zijn om de hemorroïden te verwijderen. Deze behandelmethode heeft als nadeel dat u na de ingreep behoorlijk veel last van pijn kunt hebben. Deze operatie is niet vaak nodig: in 90% van de gevallen verdwijnen de aambeien dankzij een van de andere aambeien behandelingen. Bij de operatie wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een ruggenprik of narcose.

Het onderstaande fragment geeft u een goede indruk van de behandelingen. 

Na de behandeling aan aambeien

naar boven

Na een Barron ligatie behandeling

Bij een Barron ligatie (elastiekjes schieten) heeft u tijdens en direct na de behandeling het gevoel dat u naar het toilet moet. Probeer daar de eerste uren niet aan toe te geven. Het ‘volle' gevoel komt niet omdat er ontlasting zit, maar omdat de ringetjes geplaatst zijn. Uiteindelijk kan er de eerste week wat bloed meekomen met de ontlasting, omdat het slijmvlies tijdens de behandeling aangeraakt is. U hoeft hier niet van te schrikken, het is volkomen normaal. Na een Barron ligatie moet u in principe nauwelijks pijn voelen. Heeft u toch veel pijn of verliest u veel bloed, dan moet u contact opnemen met onze kliniek. De plaats van de elastiekjes moet dan gecontroleerd worden. De meeste mensen gaan na een of twee dagen weer aan het werk.

Na een HAL/THD procedure

Ook na een HAL of THD procedure kunt u een week wat loze aandrang hebben. Ook kunt u na de behandeling wat bloed of slijm verliezen. De anus kan de eerste dagen wat pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen. Na enkele dagen kunt u uw werkzaamheden weer oppakken.

Na een klassieke operatie

Na het operatief verwijderen van hemorroïden zult u wat meer last hebben van napijn. De arts zal u een recept meegeven voor pijnstillende medicatie. U moet er rekening mee houden dat het zeker een week zal kan duren voor u uw dagelijkse werkzaamheden weer op kunt pakken.

Wat zijn de oorzaken van aambeien?

Aambeien worden in de meeste gevallen veroorzaakt door:

 • Zwangerschap. Door een verhoogde druk in de buik en de veranderde hormoonhuishouding komen klachten vaak voor tijdens een zwangerschap. Deze klachten verdwijnen in de meeste gevallen na de bevalling.
 • Erfelijke aanleg. Daar heeft u zelf geen invloed op. Wel is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan uw voeding en te zorgen voor voldoende beweging.
 • Overgewicht. Het overmatige gewicht verhoogt de druk op de anus. Daarnaast draagt onvoldoende lichaamsbeweging bij aan de druk rond de anus.
 • Verstopping. Indien u problemen heeft met de stoelgang gaat u harder persen waardoor er teveel druk komt te staan op de zwellichamen. 

Voor meer informatie over de behandeling van aambeien kunt u uw vraag hier stellen of telefonisch contact opnemen met 088 778 5202

Hoe kunt u zelf uw aambeien behandelen?

Aambeien ontstaan meestal door stuwing bij een moeilijke stoelgang, wanneer u harde ontlasting heeft of hard moet persen. Een goede stoelgang is dus belangrijk om aambeien te voorkomen. Door gezonder te leven verkleint u niet alleen de kans op terugkeer of verering van de klachten, maar verbetert u ook uw algehele gezondheid. De volgende tips helpen bij een goede stoelgang:

 • Vezelrijk eten
 • Voldoende water drinken (minimaal twee liter per dag)
 • Voldoende beweging
 •  Goede lichaamshygiëne 

Als dit niet voldoende helpt, kan de arts medicijnen voorschrijven. Voor meer informatie over het voorkomen en behandelen van aambeien kijkt u hier

Wie betaalt de behandeling?

naar boven

Het eerste consult en de behandeling van anale aandoeningen worden bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. 

Wanneer er geen sprake is van medische indicatie en Helder Kliniek geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar, dan komen de kosten voor de behandeling van anale klachten voor uw eigen rekening. Voor meer informatie over de vergoeding van uw behandeling kijkt u hier

Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. In 2015 moet u in ieder geval de eerste € 375,- aan medische kosten zelf betalen.

Behandeltraject

naar boven

Wanneer u een afspraak maakt bij Helder kliniek, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de behandeling en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent. 

Daarnaast vragen wij u op 'mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Veel gestelde vragen

naar boven

Wat is het verschil tussen de HAL en de THD methode?

Dit zijn twee andere benamingen voor dezelfde ingreep. Bij HAL en THD worden de bloedvaatjes onder de aambeien afgebonden met een hechting. De bloedtoevoer naar de aambeien wordt op die manier gestopt waardoor ze slinken.

Komt de klacht na de behandeling weer terug?

Wanneer u zorgt voor een goede stoelgang (niet persen, voldoende vezels eten) geven aambeien die weggehaald zijn in veel gevallen geen problemen meer. In ongeveer 20% van de gevallen komen de aambeien echter na verloop van tijd weer terug. U kunt dan gewoon opnieuw behandeld worden.

Ik heb een zittend beroep, kan dat invloed hebben op mijn klachten?

Ja. Langdurig zitten kan aambeien in de hand werken. Sta dus tussen de werkzaamheden door regelmatig op en loop een rondje. Zorg buiten het werk om ook voor voldoende beweging, bijvoorbeeld door elke dag minstens 20 minuten te wandelen.

Ik ben te zwaar, helpt afvallen ook om de klacht tegen te gaan?

Ja, dan kan helpen. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om aambeien te krijgen.

Ik heb een heel onregelmatige stoelgang. Is dat slecht voor aambeien?

Wanneer u niet naar het toilet gaat wanneer u aandrang heeft, dikt de ontlasting in en wordt deze harder. U zult dan harder moeten persen om de ontlasting naar buiten te krijgen, en dat persen werkt aambeien in de hand. Probeer dus met regelmaat naar het toilet te gaan en zeker wanneer u aandrang voelt. Ook voldoende beweging, veel water drinken en veel voedingsvezels eten helpen uw stoelgang regelmatig te krijgen.

Wat is precies een vezelrijke voeding?

Voedingsvezels zijn onverteerbare deeltjes in de voeding die vocht vasthouden en de darminhoud soepel maken. Een vezelrijke voeding zorgt er dus voor dat de darmen goed werken en dat de ontlasting zacht blijft. Volkoren producten, groenten, fruit, noten en zaden zijn rijk aan voedingsvezels.

Kan ik laxerende middelen gebruiken om de klacht tegen te gaan?

Laxerende middelen kunnen een schadelijke werking hebben op de darmen en aambeien juist verergeren. Gebruik ze dus liever niet. Heeft u erg veel problemen met de stoelgang, dan kan de arts u een speciaal laxerend medicijn voorschrijven (Movicolon of Metamucil).

Moet ik naar de huisarts als ik denk dat ik aambeien heb?

Ja. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om aambeien gaat. De klachten bij aambeien (jeuk, pijn, bloedverlies) kunnen namelijk ook op andere aandoeningen duiden. Het is dus goed om er altijd even naar te laten kijken.

Kan ik zelf iets doen om de jeuk en de pijn te verminderen?

Afspoelen met warm water of een warm zitbad kan helpen om pijn en jeuk te verminderen. Gebruik liever geen toiletpapier, maar een nat washandje na het toiletbezoek. Een ijskompres helpt goed om de zwelling tegen te gaan. Ook al heeft u jeuk, probeer toch niet te krabben. Daardoor kan een infectie ontstaan.

Staat uw vraag en antwoord er niet bij? Klik hier om een vraag te stellen.

Arts

naar boven
Eindhoven
Drs. Jean-Paul de Zoete
Drs. Gust van Montfort

Helder kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten