Hoe herken ik huidkanker?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker - elk jaar komen er tienduizenden nieuwe patiënten bij. Huidkanker is goed te behandelen, als u er maar op tijd bij bent. Vroege ontdekking kan uw leven redden! Het is dan ook belangrijk dat u weet waar u op moet letten.

Een moedervlek is verdacht wanneer deze:

 • groter wordt
 • van kleur verandert
 • van vorm verandert
 • een vage grens krijgt
 • blijft jeuken
 • spontaan gaat bloeden
 • recent is ontstaan

Deze symptomen zijn mogelijk waarschuwingssignalen van een melanoom

Alle plekjes en vlekjes zijn verdacht wanneer deze:

 • een wondje vormen dat niet geneest binnen zes weken
 • lijken op eczeem, maar niet reageren op behandeling

Deze symptomen zijn mogelijk waarschuwingssignalen van een basaalcelcarcinoom of een plaveiselcelcarcinoom

Overige waarschuwingssignalen:

Uw huid moet ook gecontroleerd worden door een arts wanneer er sprake is van actinische keratose. Deze aandoening komt vooral voor op huidgebieden die ernstig door de zon beschadigd zijn. Actinische keratose uit zich in ruw aanvoelende, lichtbruine plekjes, korstjes, een vlekkerige pigmentatie, ontkleurde plekjes, fijne en grove rimpels, verwijde bloedvaatjes, een gelige verdikte hoornlaag of een verdunde huid.

Lees meer over de voorstadia van huidkanker

De meest voorkomende vormen van huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. In verreweg de meeste gevallen gaat het om een vorm die goed behandeld kan worden, als u er maar 
op tijd bij bent.

Daarom is het belangrijk om de verschillen te kennen tussen de verschillende soorten huidkanker, en ook de voorstadia ervan. Tevens informeren wij u graag over de verschillende behandelmethodes.

 • Melanoom: groeit betrekkelijk snel en kan in een vrij vroeg stadium uitzaaien. Op tijd opereren is dus belangrijk!
 • Basaalcelcarcinoom: komt meestal voor bij mensen van 40 jaar en ouder. Groeit langzaam en zaait bijna nooit uit.
 • Plaveiselcelcarcinoom: komt vooral voor bij mensen met een lichte huid en bij mensen die als kind verbrand zijn in de zon. Groeit sneller dan een basaalcelcarcinoom en heeft de neiging tot uitzaaiing.
 • Onschuldige vlekken.Niemand heeft een huid die helemaal vrij is van vlekken en onregelmatigheden. U hoeft zich dus echt niet bij elk plekje zorgen te maken!  

Behandelmethodes van huidkanker

Huidkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Voor welke methode wordt gekozen hangt af van de verschillende factoren, zoals de vorm, de plaats en de grootte van de huidafwijking. We beschikken over een scale van moderen therapieën om ervoor te zorgen dat uw huidafwijking geneest met een zo mooi mogelijk cosmetisch resultaat.

 • CO2 Laser 
  Met de CO2 laser kan een dun laagje van de opperhuid worden verwijderd. Het infrarode (dus warme) licht uit de CO2 laser wordt door het vocht in de huid geabsorbeerd
 • TCA Peeling 
  Bij de TCA peeling wordt een oplossing met trichloorazijnzuur (TCA) op de huid aangebracht. Deze stof ontdoet de natuurlijke celeiwitten van hun wateromhulsel, waardoor de bovenste huidlaag opdroogt en afgestoten wordt.
 • Eletrochirurgie 
  Bij elektrochirurgie wordt – net als bij chirurgie – gesneden, maar dan met behulp van een elektrisch verwarmd mesje, bolletje of draadlusje. Hiermee kunnen allerlei groeisels van de huid weggehaald worden, waarbij de bloedvaatjes meteen dichtgebrand worden.
 • PDT 
  Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de kankercellen extreem gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. De aangedane plek wordt ingesmeerd met crème of gel die een stof bevat die opgenomen wordt door de kankercellen. 
 • Lokale chemotherapie 
  Net zoals andere vormen van kanker kan ook huidkanker behandeld worden met chemotherapie. Daarbij worden cytostatica ingezet, zeer agressieve medicijnen die de deling van cellen belemmeren. 

Hoe ziet huidkanker eruit?

In de onderstaande video wordt besproken hoe huidkanker eruit ziet, wat het verschil is tussen huidkanker, sproeten en moedervlekjes en hoe je huidkanker kunt onderzoeken. Dermatoloog dr. Peter Velthuis legt uit hoe een molemap werkt en wat u ermee kan bereiken. 

Uitleg over huidkanker

Huidinspectie en jaarlijkse check-up

Wij raden aan om zelf uw huid te onderzoeken op verdachte plekken. Zo'n huidinspectie is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Er zijn slechts zes eenvoudige stappen

 • Kleed u uit en ga voor de spiegel staan.
 • Kijk systematisch naar uw borst, buik en voorkant van armen en benen.
 • Bekijk de achterzijde van armen en benen.
 • Draai zijwaarts en bekijk de zijkant van uw lichaam.
 • Kijk nauwkeurig uw gezicht en oren na.
 • Kijk via een handspiegel in de grote spiegel naar uw rug (of laat iemand anders die beoordelen).

Merkt u verdachte plekjes op, ga dan naar uw huisarts.

Jaarlijkse Check-up door middel van Molemapping

Zijn er bij u verdachte moedervlekken gevonden of bent u al een keer behandeld voor een melanoom, dan adviseren wij u om elk jaar een molemap te laten maken. Hierbij worden alle moedervlekken op uw huid nauwkeurig vastgelegd. Dankzij het innovatieve molemapping-systeem kunnen onze specialisten elke verandering nauwkeurig digitaal monitoren.

Lees alles over molemapping en maak een afspraak

Wat kunt u bij ons verwachten?

U wordt behandeld door een multidisciplinair team, bestaande uit een dermatoloog, een plastisch chirurg, een huidtherapeut en een verpleegkundige. Zij werken samen om u zo goed en efficiënt mogelijk te helpen. U ziet dus meteen de juiste specialisten, allemaal onder één dak. Helder kliniek heeft alle middelen in huis om snel tot een diagnose te komen en u de beste behandeling aan te bieden.

Wie betaalt uw behandeling?

Met een verwijzing van uw huisarts of specialist worden alle behandelingen van huidkanker en voorstadia van huidkanker volledig vergoed. Helder Kliniek heeft met alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van huidoncologische behandelingen.

Maak direct een afspraak.

Preventie

Hoe voorkom ik huidkanker? In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat bijna alle vormen van huidkanker veroorzaakt worden door UV-straling. Omdat een leven zonder zonlicht niet bestaat, is het belangrijk om op een verstandige manier om te gaan met de zon. Op deze manier verkleint u de risico's op huidkanker. Op de onderstaande pagina's vindt u meer informatie over de preventie tegen huidkanker en hoe u zichzelf kunt beschermen tegen UV-straling.

Handig: 'Mijn Helder kliniek'

Als patiënt van Helder kliniek krijgt u een persoonlijke webpagina. Op ‘Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Onze vestigingen

Locatie Eindhoven

Pastoriestraat 137
Keizer Karel V singel 14

Route en openingstijden

Locatie Hilversum

Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum

Route en openingstijden

Locatie Enschede

Capitool 7
7521 PL Enschede

Route en openingstijden

Locatie Rotterdam

Jan Leentvaarlaan 14-24
3065 DC Rotterdam

Route en openingstijden

Locatie Velp

Middellaan 8a
6881 RP Velp

Route en openingstijden

Locatie Venlo

Bongerdstraat 227 
5931 NE, Tegelen

Route en openingstijden