Het consult en de behandeling

Tijdens het consult zal de proctoloog de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.  Daarna zal hij een uitwendig en inwendig onderzoek doen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger (rectaal toucher) en met een kijkertje (proctoscoop).

Het is begrijpelijk dat u tegen dit onderzoek opziet. Toch is dat in feite niet nodig. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De specialist zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de aambeien behandeling pijnloos. 

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen.

In onderstaande video legt Proctoloog drs. Gust van Montfort uit hoe een consult verloopt en wat u van een behandeling kunt verwachten.

Barron ligatie

Bij het verwijderen is de Barron ligatie in 75% van de gevallen de aangewezen behandeling. Deze methode, ook wel rubberbandligatie of 'elastiekjes schieten' genoemd, is op dit moment het meest toegepast en kent een hoog succespercentage. Met behulp van een kleine kijker worden de inwendige hemorroïden opgespoord. Het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De hemorroïden verschrompelen daarna vanzelf. Na verloop van tijd komen het afgebonden slijmvlies en het elastiekje vanzelf met de ontlasting naar buiten. Omdat de ringetjes worden geplaatst op het gevoelloze slijmvlies, doet de behandeling in principe geen pijn. Het effect is vaak na zes weken goed te merken. Soms is het nodig de behandeling te herhalen. Een Barron ligatie wordt altijd zonder verdoving uitgevoerd.

Operatie volgens HAL/THD methode

Is het resultaat van de Barron ligatie onvoldoende, dan kan een andere ingreep nodig zijn. Met de HAL methode (hemorroïdaal arterie ligatie) of THD methode (transanale hemorroïdale dearterialisatie) worden de bloedvaatjes afgebonden met een hechting. Door de aambeien op deze manier te behandelen, wordt de bloedtoevoer gestopt, met als gevolg dat ze slinken. De ingreep gebeurt onder sedatie of met een ruggenprik. De methode is relatief nieuw en wordt nog niet in alle ziekenhuizen toegepast, maar Helder kliniek Proctologie heeft al ruime ervaring met de behandeling.

Operatie volgens klassieke methode

Helpen deze methodes niet of zijn de aambeien te groot, dan kan het nodig zijn om de hemorroïden te verwijderen. Deze behandelmethode heeft als nadeel dat u na de ingreep behoorlijk veel last van pijn kunt hebben. Gelukkig is deze operatie is niet vaak nodig: in 90% van de gevallen verdwijnen ze dankzij een van de andere aambeien behandelingen. Bij de operatie wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een ruggenprik of narcose.    

Na een Barron ligatie behandeling

Bij een Barron ligatie (elastiekjes schieten) heeft u tijdens en direct na de behandeling het gevoel dat u naar het toilet moet. Probeer daar de eerste uren niet aan toe te geven. Het ‘volle' gevoel komt niet omdat er ontlasting zit, maar omdat de ringetjes geplaatst zijn. Uiteindelijk kan er de eerste week wat bloed meekomen met de ontlasting. Omdat het slijmvlies tijdens de behandeling aangeraakt is. U hoeft hier niet van te schrikken, het is volkomen normaal. Na een Barron ligatie zult u in principe nauwelijks pijn voelen. Heeft u toch veel pijn of verliest u veel bloed, dan moet u contact opnemen met onze kliniek. De plaats van de elastiekjes moet dan gecontroleerd worden. De meeste mensen gaan na een of twee dagen weer aan het werk.

Na een HAL/THD procedure

Ook na een HAL of THD procedure kunt u een week wat loze aandrang hebben. Ook kunt u na de behandeling een beetje bloed of slijm verliezen. De anus kan de eerste dagen wat pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen. Na enkele dagen kunt u uw werkzaamheden weer oppakken.

Na een klassieke operatie

Na het operatief verwijderen van hemorroïden zult u wat meer last hebben van napijn. De arts zal u een recept meegeven voor pijnstillende medicatie. U moet er rekening mee houden dat het zeker een week kan duren voor u uw dagelijkse werkzaamheden weer op kunt pakken.

Op 'Mijn Helder kliniek' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de behandeling en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. 'Mijn Helder kliniek' is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.


Daarnaast vragen wij u op 'Mijn Helder kliniek' een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Helder kliniek. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Oorzaak van aambeien

Aambeien worden in de meeste gevallen veroorzaakt door zwangerschap, erfelijke aanleg, overgewicht of verstopping.

 • Zwangerschap. Door een verhoogde druk in de buik en de veranderde hormoonhuishouding komen klachten vaak voor tijdens een zwangerschap. Deze klachten verdwijnen in de meeste gevallen na de bevalling.
 • Erfelijke aanleg. Daar heeft u zelf geen invloed op. Wel is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan uw voeding en te zorgen voor voldoende beweging.
 • Overgewicht. Het overmatige gewicht verhoogt de druk op de anus. Daarnaast draagt onvoldoende lichaamsbeweging bij aan de druk rond de anus.
 • Verstopping. Indien u problemen heeft met de stoelgang gaat u harder persen waardoor er teveel druk komt te staan op de zwellichamen. 

Wat mag u van ons verwachten?

Korte wachtlijsten

Helder kliniek heeft geen wachtlijsten. Wanneer u besluit tot een behandeling kunt u altijd snel bij ons terecht.

24/7 bereikbaar

Helder kliniek heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan. 088 - 7785202

Vergoed door de zorgverzekeraar

De behandelingen bij Helder kliniek worden net als in het ziekenhuis bij medische indicatie vergoed.

Zeer gespecialiseerde artsen

Onze artsen zijn echte specialisten en houden hun kennis up-to-date door permanente bijscholing.

Veelgestelde vragen

 • Wie betaalt de behandeling?

  Het eerste consult en de behandeling van anale aandoeningen worden bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Wanneer er geen sprake is van medische indicatie en Helder Kliniek geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar, dan komen de kosten voor de behandeling van anale klachten voor uw eigen rekening. Voor meer informatie over de vergoeding van uw behandeling kijkt u hier. Daarnaast is het verstandig rekening te houden met uw verplicht eigen risico. In 2015 moet u in ieder geval de eerste € 375,- aan medische kosten zelf betalen.

 • Wat is het verschil tussen de HAL en de methode?

  Dit zijn twee andere benamingen voor dezelfde ingreep. Bij HAL en THD worden de bloedvaatjes onder de afgebonden met een hechting. De bloedtoevoer naar de aambeien wordt op die manier gestopt waardoor ze slinken.

 • Komt de klacht na de behandeling weer terug?

  Aambeien die weggehaald zijn in veel gevallen geen problemen meer. In ongeveer 20% van de gevallen komen ze echter na verloop van tijd weer terug. U kunt dan gewoon opnieuw behandeld worden.

 • Ik ben te zwaar, helpt afvallen ook om de klacht tegen te?

  Ja, dan kan helpen. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om aambeien te krijgen.

 • Wat is precies een vezelrijke voeding?

  Voedingsvezels zijn onverteerbare deeltjes in de voeding die vocht vasthouden en de darminhoud soepel maken. Een vezelrijke voeding zorgt er dus voor dat de darmen goed werken en dat de ontlasting zacht blijft. Volkoren producten, groenten, fruit, noten en zaden zijn rijk aan voedingsvezels.

 • Kan ik laxerende middelen gebruiken om de klacht tegen te gaan?

  Laxerende middelen kunnen een schadelijke werking hebben op de darmen en aambeien juist verergeren. Gebruik ze dus liever niet. Heeft u erg veel problemen met de stoelgang, dan kan de arts u een speciaal laxerend medicijn voorschrijven (Movicolon of Metamucil).groenten, fruit, noten en zaden zijn rijk aan voedingsvezels.

 • Moet ik naar de huisarts als ik denk dat ik aambeien heb?

  Ja. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om aambeien gaat. De klachten bij aambeien (jeuk, pijn, bloedverlies) kunnen namelijk ook op andere aandoeningen duiden. Het is dus goed om er altijd even naar te laten kijken.

 • Kan ik zelf iets doen om de jeuk en de pijn te verminderen?

  Afspoelen met warm water of een warm zitbad kan helpen om pijn en jeuk te verminderen. Gebruik liever geen toiletpapier, maar een nat washandje na het toiletbezoek. Een ijskompres helpt goed om de zwelling tegen te gaan. Ook al heeft u jeuk, probeer toch niet te krabben. Daardoor kan een infectie ontstaan.